Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Byt ut gnället mot beröm - så stärker du det goda hos ditt barn

Från 2018
Pojke
Bild: Unsplash/Ben White

Hur kan man som förälder stärka sitt barns goda sidor? Genom att ge barnet uppmärksamhet och i synnerhet notera och berömma barnet när det beter sig bra. Det stärker samtidigt barnets självkänsla.

Det är ofta så att föräldrarna säger till sina barn och ger dem uppmärksamhet när de beter sig på ett oönskat sett, det faller sig naturligt. Men hur ofta kommenterar vi barnens beteende när saker går bra och som vi vill?

Den här saken kan man tänka på som när man lyser med en ficklampa, säger Nina Mahlberg, psykolog och familjeterapeut hos Barnavårdsföreningen. Det man lyser på syns, medan det övriga blir i mörker.

- Det beteende hos barnet som vi uppmärksammar och lyser på, det kommer vi att se mera av och stärka. Det övriga blir svagare, säger Nina Mahlberg.

Ignorera det dåliga beteendet - beröm det goda

Föräldrar hänger ofta upp sig på barnens dåliga beteende och kommenterar det. Då kan det hända att barnet allt mer börjar bete sig på det sättet, i synnerhet om barnet inte får tillräckligt med uppmärksamhet annars hemma.

Om barn får för lite uppmärksamhet, kommer de att försöka få den på något sätt. Då är det viktigt att vuxna tänker på hur de bemöter barnens beteende. Tygla kanske en impuls att ryta till genast när du märker att barnet beter sig på ett oönskat sätt.

Det här är just ficklampan: har man lyst på mig bara för den jag är, söt och trevlig, eller har fokus blivit mycket på det negativa - då blir självkänslan sämre.

- Tänk att okej, nu kan jag kanske ignorera att barnet slår med gaffeln i bordet och tala om till exempel veckoslutsplaner i stället. Sedan direkt när barnet slutar med det störande beteendet, så får det beröm, förklarar Nina Mahlberg.

Då skapas en koppling i barnets huvud mellan det goda uppförandet och uppmärksamheten, medan barnet förstår att det dåliga beteendet gör att ficklampan vänds bort.

Flicka täcker sitt ansikte
Bildtext Alla mår bra av att känna att de accepteras och är okej. Skamkänslor och osäkerhet bygger barriärer.
Bild: Unsplah/Caleb Woods

Bemötandet bygger upp självkänslan

Hur barnet bemöts och hur det ses bygger upp barnets självkänsla. God självkänsla innebär hur värdefull en människa känner att den är, och det är en sak som byggs upp genom hela livet.

- Det här är just ficklampan: har man lyst på mig bara för den jag är, söt och trevlig, eller har fokus blivit mycket på det negativa - då blir självkänslan sämre.

Varje människa mår bra av att känna att den själv är okej och att den har rätt att tala om sina känslor. Det gör också kommunikationen mellan föräldrar och barn lättare, medan skamkänslor och osäkerhet bygger barriärer.

Barn tycker förstås om att föräldrar visar vad de känner, men frågan är hur man visar känslan.

- Visa för barnet att du sätter dig in i dess situation. Respektera och uppskatta barnet, intressera dig för det som barnet håller på med. Var tillsammans och ge tid åt barnet: lek med ett litet barn och gör saker tillsammans med större barn, säger Nina Mahlberg.

Små barn kan inte kanalisera sina känslor utan visar dem, till exempel ilska, med hela sin kropp. De behöver mycket hjälp utifrån för att lära sig sätta ord på sina känslor.

Lek
Bildtext Var tillsammans och ge tid åt barnet: lek med ett litet barn och gör saker tillsammans med större barn. Visa för barnet att du sätter dig in i dess situation.
Bild: Unsplah/Marisa Howenstine

Föräldrar får också visa vad de känner

Beteende går i arv. Vill man stärka ett visst beteende hos barnet är det bra att börja med att rannsaka sig själv och sitt eget beteende.

Tidigare var de finländska uppfostringsmetoderna hårda och det gör att många föräldrar har svårt att veta hur de riktigt ska handskas med olika situationer, säger Nina Mahlberg. För alla sitter det berömda "bondförnuftet" inte i ryggmärgen.

- Barn tycker förstås om att föräldrar visar vad de känner, men frågan är hur man visar känslan. För barnet skulle det vara viktigt att situationen hålls lugn, men alla är vi människor och alla föräldrar har säkert skrikit ibland. Vi är inga övermänniskor.

Nina Mahlberg, psykolog och familjeterapeut hos Barnavårdsföreningen
Bildtext Nina Mahlberg är psykolog och familjeterapeut hos Barnavårdsföreningen.

En bra sak är att försöka etablera ett förhållande till sitt barn där man kan diskutera saker, från tidig barndom och genom tonåren till vuxen ålder. Barn har egna liv och alla reaktioner beror inte på föräldrarnas uppfostran eller relationen till dem.

- Barnen är i skolan eller i dagis med kompisar, vi vet inte vad allt där försiggår. Men om barnet reagerar är det viktigt att försöka fundera på vad det kan vara. Många saker kan man inte göra något åt, men man kan tala om dem.

Artikeln bygger på en intervju av Kike Bertell för Vega Lördag i Yle Vega. Hör hela diskussionen med Nina Mahlberg här:

Hur bemöta barnets behov

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln