Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Psykologen Jordan Petersons fd vän och kollega varnar: "Jordan är besatt av totalitarism och skulle gärna själv bli diktator i ett land"

Från 2018
Psykologen Jordan Peterson
Bildtext Jordan B. Peterson talar på ett kvinnligt ledarskapsforum i Dallas, Texas i juni 2018.
Bild: Gage Skidmore

Jordan B Peterson är en socialdarwinistisk kultledare med Youtube som sin kyrka. Han återuppväcker en filosofi som gick i graven för 100 år sedan - för att den inte höll.

Det påstår Bernard Schiff, emeritusprofessor i psykologi i Toronto. Han har känt Peterson i 20 år och var hans vän och beskyddare. Deras familjer har till och med delat hem i fem månader.

I en debattartikel i maj gick Schiff ut och varnade för Petersons sätt att hantera vetenskapliga fakta och för hans bakåtsträvande politiska agenda.

Sedan dess har Petersons världsturné gjort honom till en intellektuell megastjärna.

- Jag skrev artikeln för att ingen annan kollega ville. De tänkte att fenomenet Peterson försvinner nog av sig självt. De hade fel. Dessutom ville jag hindra honom från att påverka regionvalen i Kanada i konservativ riktning, säger Schiff till svenska Yle.

Jordan Petersons kritiker Bernard Schiff
Bildtext Professor Bernard Schiff intervjuas i kanadensisk tv efter sin kritiska artikel om Jordan Peterson.
Bild: CBC News
Trailer: Fenomenet Jordan Peterson - Spela upp på Arenan

Jordan Peterson träffar överväldigade fans utanför Kulturhuset i november. Helsingfors var Petersons 91:sta stopp på hans världsturné.

Schiff tror inte att Peterson är intresserad av en politisk karriär. Däremot har han uttalat åsikter som sammanfaller med den amerikanska högerns. Han är skeptisk till klimatpolitik, mångkultur och vapenkontroll.

- Nu är han en fri agent som tjänar högar av pengar. Som politiker måste man lägga band på sig.

Schiff tipsar om ett klipp på Youtube där Peterson analyserar Hitler. Han beskriver hur Hitler var lyhörd för publiken och hur det styrde riktningen på hans tal.

- Jordan har lärt sig läsa av publiken precis på samma sätt. I sina bästa stunder är han en fantastisk talare, tycker Schiff.

Jordan B Petersons hem i Toronto är fullt av sovjetisk propagandakonst och hans andliga läromästare - förutom Nietzsche och Jung - är Solzjenitsyn.

Schiff bekräftar det som Peterson själv skriver i sin första bok Maps of Meaning, att han som ung under kalla kriget led av tvångstankar och mardrömmar om kärnvapenkrig.

- Han är besatt av totalitära ideologier. Han säger att sovjetkonsten påminner honom om farorna med totalitära ideologier. Men den påminner ju också om deras dragningskraft.

- Petersons fiende är allt och alla som hotar den sociala ordningen. Han är en socialdarwinist och tror på hierarkiska samhällen där män dominerar socialt. Den här ideologin dog ut ungefär 1880-1910. Han talar om yttrandefrihet, men inte för alla. Skulle Jordan erbjudas att bli diktator för ett land, tror jag att han skulle acceptera det.

Kampen om språket

Bernard Schiffs egen dotter är transperson. Därför blev familjen sårad över Petersons fanatiska fördömande av diskrimineringslagen C-16. Peterson menade att staten tvingade honom att använda nya könsneutrala personliga pronomen.

- Det fanns inget sådant tvång. Peterson kunde ha valt att respektera folks känslor och kalla dem vid förnamn i stället. I stället blev han kränkande och oresonlig. Aktivisterna blev rasande. Jag har aldrig sett så uppretade människor på campus, minns Schiff.

Peterson har själv förklarat att det var principen han protesterade mot. Skulle någon enskild student ha bett honom använda ett visst pronomen skulle han ha gjort det.

Men Peterson har också sagt att man inte automatiskt behöver respektera alla människor. "Respekt måste förtjänas. Det finns människor som inte gjort sig förtjänta av respekt", säger han i en av sina föreläsningar på Youtube.

Nu är Peterson tjänstledig från Torontos universitet. Enligt Schiff är det osäkert om han kommer tillbaka.

- Det är svårt att föreställa sig honom i ett klassrum nu. Han har blivit en så kontroversiell person.

Schiff menar att Peterson legitimerar unga mäns frustration och ilska. Men när de inser att hans 12 livsregler inte leder någon vart kan de unga arga männen bli ännu argare.

- Jordan sa för många år sedan att han ville köpa en gammal kyrka och predika varje söndag. Nu behöver han inte det längre. Han är en kultledare. Han har sin kyrka. Den heter Youtube.

Kvällen på Kulturhuset

Det finns två problem med Schiffs teori om de arga unga männen som följer Peterson och besöker hans föreläsningar: De är varken särskilt unga eller särskilt arga. En del är dessutom kvinnor.

De ca 3000 män och kvinnor som hade betalat (upp till 160 euro) för att lyssna på Peterson under två kvällar i Kulturhuset såg inte arga ut. De som jag intervjuade var tvärtom öppna, kommunikativa och framför allt självständigt tänkande individualister.

En av dem var Axel Helling, tränare från Helsingfors.

Axel Helling gillar Jordan Peterson
Bildtext För tränaren Axel Helling är Jordan Peterson en coach. - Han menar att i stället för att jämföra sig med andra, som många unga gör, så ska man jämföra sig med den man var igår.
Bild: Yle/Stefan Brunow

- Jordan Peterson har hjälpt mig stå upp som människa, vara rak i ryggen och försöka bli en bättre person och hitta mening mitt liv. Han talar om sånt som unga funderar på idag: Att hitta mening med livet och ha en vision om vad du vill göra.

Petersons fiende är kaoset - allt och alla som hotar den sociala ordningen.

Bernard Schiff

Peterson är svår att kategorisera - det är en del av hans lockelse. Han verkar faderlig och spirituell inför en välvillig publik, men sträng och stridslysten när han intervjuas av journalister.

Titta till exempel på hur hans ansiktsuttryck förändras när han i sitt intervjusvar i Spotlight (tryck på länken här nedanför) närmar sig huvudmålet för sitt hat: den "radikala kollektivistiska vänsterns mordiska ideologi..."

Socialpsykologen Rasmus Mannerström, känd från den finlandssvenska debatten om den nya mansrörelsen, delar inte Bernard Schiffs oro för Petersons dåliga inflytande.

- Jag tycker att Peterson är ute i ett bra ärende. Han vill stödja människors självkänsla och ge människor lycka och mening i livet. Framför allt män. Unga män lockas mest och jag tycker det är ett värdefullt budskap.

Mannerström ser inte heller någon farlig politisk agenda.

- Nej absolut inte. Inte i alla fall i ett individuellt perspektiv, jag ser ingen problematik eller hot eller fara med honom.

Han menar att livsreglerna gör exakt vad lovar, skapar ordning i kaoset.

- Men tyvärr är ett sätt att skapa ordning att simplifiera. Det är vad han gör otroligt mycket. Om vi skulle klänga oss fast i biologiska skillnader mellan män och kvinnor, då låser man in oss i kategorier. Och då blir också mannens frihet snävare, säger Mannerström.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln