Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Metron stannar upp under tre dagar i januari - ersättande bussar ordnas

Från 2018
Uppdaterad 04.12.2018 16:24.
Metro till Hagalund
Bildtext Det blir avbrott i metrotrafiken under ett veckoslut i januari.
Bild: Yle/Carolina Husu

Metron ska få nya ställverk, som bland annat förbättrar säkerheten. Installeringen pågår under ett helt veckoslut i januari och då står de orange tågen stilla.

Metron kommer inte att trafikera under den 12-13 januari från Drumsö österut. Under fredagen den 11 januari gäller avbrotten endast metrons östra grenar.

Mellan Drumsö och Mattby kör metron med undantagstidtabell.

Ersättande bussförbindelser ordnas. Helsingforsregionens trafik HRT kommer från och med nästa vecka att informera om hur man ordnar trafiken.

Orsaken till stoppet är att metrostationernas ställverk ska bytas till nya.

Nya ställverk bidrar till säkerheten, och förbättrar också möjligheterna att ta till vara information från metrotrafiken för att utveckla kollektivtrafiken.

En helg i januari stör trafiken minst

Helsingforsregionens trafiks informatör Sari Kotikangas säger att man valt helgen i januari eftersom man då påverkar trafiken minst.

- Det är det första normala veckoslutet i januari. Vi tänker att det vid jul och fram till trettondagen finns många turister, och naturligtvis är det tänkt att undantagstillståndet ska störa så lite som möjligt.

Ursprungligen var tanken att byta ut ställverken under år 2018, men nu sker det alltså i januari i stället.

Ställverken är oumbärliga för metrotrafiken. Helsingforsmetrons ursprungliga ställverk byttes mot Siemens ställverk då metron automatiserades i slutet av 2000-talet och början av 2010-talet.

Det var Helsingin uutiset som först rapporterade om specialarrangemangen.

Artikeln uppdaterad 4.12.2018 klockan 16:23: Avbrottet i metrotrafiken gäller från Drumsö österut, inte från Gräsviken österut som det tidigare stod i artikeln. Avbrottet under fredagen gäller endast metrons östra grenar.