Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Macron gör sin första u-sväng: Höjningen av bränsleskatten dras tillbaka och inte heller gas- och elpriserna höjs

Från 2018
Uppdaterad 04.12.2018 16:07.
Emmanuel Macron under G20-mötet i Buenos Aires 1.12.2018
Bildtext Emmanuel Macron under G20-mötet i Buenos Aires 1.12.2018
Bild: AFP / Lehtikuva

Regeringen i Frankrike inhiberar planerna på att höja bränsleskatten.

Premiärminister Édouard Philippe sade i dag i ett tal att de planerade höjningarna av bränsleskatterna kommer att frysas för ett halvt år.

Inte heller gas- och elpriserna kommer att höjas som planerat.

Philippe sade att man måste vara döv och blind för att inte höra och se fransmännens ilska. Samtidigt underströk han att våldet måste upphöra.

Édouard Philippe
Bildtext Édouard Philippe
Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Premiärministern sade att ilskan ute på gatorna har sitt ursprung i en djup orättvisa som handlar om att det egna arbetet inte kan ge människor en möjlighet till ett värdigt liv.

Beslutet att inte höja skatterna är president Emmanuel Macrons första märkbara u-sväng i en politiskt betydelsefull fråga sedan han kom till makten 2017.

För tre veckor sedan hävdade Édouard Philippe att regeringen inte kommer att ändra kurs utan i stället kommer att satsa på att avvänja franska konsumenter från förorenande fossila bränslen.

Våldsamt på gatorna under de senaste veckorna

Våldsamma protester har förekommit i Frankrike under den senaste tiden. De så kallade gula västarna har protesterat i tre veckor och nya demonstrationer har utlysts.

Protesten som "de gula västarna" inledde den 17 november fokuserade till en början på höjningen av dieselskatten som skulle ha drabbat de franska hushållen hårt.

Senare har protesterna utvecklats till en allmän protest mot Macrons politik.

De som drar på sig de gula reflexvästarna och går ut på gatorna representerar ingen enhetlig politisk inriktning; de har olika bakgrund och är i olika åldrar. Under de senaste dagarna är det ambulansförare och studenter som har demonstrerat.

President Macron får kritik för att inte se den så kallade vanliga människan. Macron anses favorisera rika personer och inte göra någonting för att hjälpa de fattiga.

Studentdemonstration i Paris 3.12.2018.
Bildtext Studentprotester i Paris 3.12.2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

"Vi kommer inte att nöja oss med smulor"

Det är osannolikt att Philippes besked helt kan sätta stopp för demonstrationer och vägblockader och demonstrationer i Paris.

- Det här är ett första steg - men vi kommer inte att nöja oss med smulor, säger Benjamin Cauchy som är en av dem som leder protesterna.

Premiärminister Édouard Philippe började efter tre veckors våldsamma protester på gatorna föra krissamtal med representanter för de största partierna.

President Macron har avbokat en två dagars resa till Serbien och stannar i Frankrike den här veckan på grund av det tillspetsade läget.

Macron - "De rikas president"

Emmanuel Macron - är en 40 år gammal tidigare framgångsrik affärsman, bankman och ekonomiminister - som kom till makten år 2017.

Han hade lovat sina väljare att granska den franska ekonomin, sätta fart på tillväxten och dra till sig utländska investeringar genom att göra Frankrike attraktivt för affärsverksamhet.

Han införde snabbt förändringar på arbetsmarknaden. Det blev enklare att anställa och säga upp folk. Han stod bakom en pensionsreform som väckte ont blod.

Regeringens beslut att gå vidare med en höjning av bränsleskatter från och med januari väckte ilska framför allt på landsbygden och i ickeurbana områden där många använder bil för långa sträckor.

Macrons ageranden har lett till att han kallas "De rikas president" eftersom det har sett ut som om han hellre vill anpassa sig till den stora affärsvärlden och sänka de rikas skatter än stöda dem som har det svårare.

Missnöjet med presidenten har stadigt ökat bland arbetarbefolkningen och medelklassen som försöker få sin ekonomi att gå ihop.

Källor: AFP, AP, Reuters

Diskussion om artikeln