Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Slush slår sitt rekord i antal investerare och startar också eget utbildningsprogram

Från 2018
Folkmassa på Slush i Mässcentret i Helsingfors.
Bildtext Representanter för över 3000 uppstartsföretag har samlats i Helsingfors mässcentrum.
Bild: Slush / Jussi Hellsten.

20 000 deltagare samlas i Helsingfors under tisdag och onsdag för teknologi- och företagarmässan Slush. Mässans utbildningsprogram ska erbjuda akademiska studier men framför allt satsa på praktik och mentorskap.

Det är över tio år sedan den första Slushmässan ordnades, då på två små scener på restaurang Korjaamo i Helsingfors. I dag har mässan vuxit till över 20 000 deltagare från fler än 130 länder i Helsingfors mässcentrum, och ivern ser inte ut att avta.

Grundidén är fortfarande den samma: Mässan byggs upp enligt uppstartsföretagarnas behov, bland annat behovet av att hitta investerare. I år deltar över 3 100 olika uppstartsföretag.

- Antalet investerare har ökat ganska stadigt de senaste 5-6 åren, i år slog vi rekord med 1800 investerare. Vi har hittat bara ett annat evenemang i världen som har fler investerare än så här, säger Andreas Saari, vd för Slush sedan ett år.

Skylt om möteslpats på Slushmässan.
Bildtext Slush är framför allt en mötesplats för företag och investerare.
Bild: Slush / Jussi Hellsten.

I takt med att mässan har vuxit har också storbolagen hittat till Slush. De låter gärna de mindre uppstartsföretagen visa vägen.

- Storbolagen kommer hit för att köpa innovationer, träffa folk och lära sig de senaste trenderna, säger Christian Lindholm, specialist på uppstartsbolag.

Han är en av grundarna till företaget Vertical som för samman investerare och företag. Slush och uppstartsföretagarna där ger storbolagen en annan syn på framtiden, menar Lindholm.

- De kan genom att jobba med startups få en inblick i goda idéer. Goda idéer är vad startups jobbar på om de bara har finansiering.

Slush startar eget utbildningsprogram för företagare

Idén om att utveckla kontaktnät och föra samman olika parter ska nu utvecklas också i studievärlden. Slush har i dag meddelat att man startar ett eget utbildningsprogram för uppstartsföretagare.

- Det har blivit ganska tydligt under våra tusentals samtal med entreprenörer att de nuvarande studierna på universitet inte är något som förbereder dem för att bygga ett bolag, säger Andreas Saari.

Andreas Saari
Bildtext Andreas Saari, vd för Slush.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Nästa höst ska omkring 30 unga få plats på Slush Academy som samarbetar med både internationella universitet och med företag och investerare.

Programmet är gratis och ska innebära akademiska studier, men framför allt satsar programmet på praktikplatser och mentorskap.

- Det finns inget bättre sätt att lära sig de förmågor som behövs för att bygga ett startupföretag än att jobba i ett startupföretag, säger Saari.

Folkmassa på Slush i Mässcentret i Helsingfors.
Bild: Slush / Petri Anttila

Det första året går främst ut på praktik och utbildningen ska sedan utvecklas efter hand. Det är fortfarande oklart om det ska leda till någon examen.

Det handlar alltså om att få in mer praktisk erfarenhet i utbildningen, nåt som de akademiska utbildningarna saknar?

- Ja det kunde man väl säga. Så klart tar det flera år för oss att bygga ut ett långt och omfattande program, men det är just det att man får mer ut av studierna om man har jobbat samtidigt, och så klart ut mer av själva jobbet om man också har relaterade studier, säger Saari.

Är det viktigt med akademisk examen inom uppstartsföretagsvärlden?

- Det beror på företaget, det finns flera större teknikbolag som inte längre kräver en akademisk examen: Google, IBM, Facebook, Amazon, Alibaba.

- Det handlar ganska mycket om att få in de mest entreprenörinställda, sådana som tar initiativ själva.

Diskussion om artikeln