Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU:s finansministrar överens om åtgärder för att tackla framtida kriser - Finlands Orpo nöjd med förhandlingsresultatet

Från 2018
Uppdaterad 04.12.2018 13:32.
Eurosedel, värde 20 euro.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Efter utdragna förhandlingar har EU:s finansministrar enats om hur eurozonen ska utvecklas i framtiden. Överenskommelsen nåddes efter 18 timmars förhandlingar i Bryssel.

Överenskommelsen som godkändes av de återstående 27 medlemsländernas finansministrar,syftar till att förbättra förutsättningarna att tackla ekonomiska chocker i framtiden.

Bland de åtgärder som föreslås finns bland annat frågan om en gemensam budget för euroområdet, stärkandet av den europeiska stabilitetsmekanismen ESM samt fördjupandet av den så kallade bankunionen.

Gemensam budget delar åsikterna

Det var speciellt det franska förslaget om gemensam budget för eurozonen som väckte diskussion.

Frankrikes president Emmanuel Macron har efterlyst en gemensam budget för euroområdet som ska kunna användas för att bekämpa framtida kriser.

Ministrarna enades igår om ett småskaligt förslag om en budget för euroområdet som en del av EU:s budget.

Banken ges möjligheten att skjuta över risker på småsparare?

Utvecklandet av den så kallade bankunionen har varit ett annat tvistefrö under förhandlingarna.

Av medlemsländerna har speciellt Tyskland varit skeptiskt till förslaget om en gemensam europeisk insättningsgaranti som skulle komplettera bankunionen.

Man befarar att insättningsgarantin ska bli ett sätt för krisbanker i Europa att skjuta över sina risker på småsparare i andra länder.

Av de förslag som fanns på bordet var den gemensamma insättningsgarantin det förslag som avancerade minst i förhandlingarna.

Europeiska stabilitetsmekanismen stärks

Däremot lyckades finansministrarna enas om ett förslag om att ge den europeiska stabilitetsmekanismen ESM utökade befogenheter.

Man kom bland annat överens om att ESM ska kunna fungera som ett ekonomiskt stoppbräde om någon av Europas stora banker råkar ut för en kris.

Medlemsländer som råkar ut för en kris kan också få lån via stabilitetsmekanismen under förutsättning att de anses ha kapacitet att betala tillbaka lånen.

Orpo: Resultatet överraskande bra

Finlands finansminister Petteri Orpo beskriver kvällens och nattens förhandlingar som långa och utröttande. Resultatet blev enligt Orpo ändå överraskande bra.

- Nu på morgonen har vi ett papper på bordet där våra centrala målsättningar förverkligas, säger Orpo.

Orpo lyfter fram samarbetet inom den så kallade "Hansa-gruppen" som en bidragande orsak till att Finlands ståndpunkter vunnit gehör.

Till gruppen hör förutom Finland även Sverige, Danmark, Estland, Irland, Nederländerna och de baltiska länderna. Gemensamt för de här länderna är att man betonar betydelsen för budgetdisciplin inom de enskilda medlemsländerna.

- Samarbetet har varit bra och det märks också i resultatet, säger Orpo.

Samtidigt betonar Orpo att det fortfarande finns många detaljer som man fortfarande måste fila på. Detaljerna kring den gemensamma budgeten för euroområdet måste fortfarande diskuteras.

- Det kräver ännu arbete, säger Orpo.

Italien redo att presentera nytt budgetförslag

Italiens budgetunderskott hörde till de frågor som också diskuterades under nattens möte.

Enligt Orpo gav finansministrarna en uppmaning till EU-kommissionen om att vara bestämd i fråga om Italiens statsfinanser. Samtidigt vädjade man än en gång till Italien i budgetfrågan.

I morse meddelade Italiens premiärminister Giuseppe Conte att Italien kommer att presentera ett reviderat budgetförslag under dagen.

- Mitt mål är att undvika att Italien blir bestraffat på ett sätt som skadar vårt land och som riskerar att skada övriga Europa, säger Conte till italienska medier.

Enligt Conte kommer man i det nya förslaget inte att tumma på de reformer som den populistiska regeringen i landet lovat att genomföra.

Källor: AFP, STT