Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"De här besluten borde vara så genomskinliga som möjligt" - Fabriksudden väcker känslor i Hangö igen

Från 2018
Uppdaterad 05.12.2018 15:07.
Spaet i Hangö som heter Hangö havsbad.
Bildtext Nu finns tre bostadshus och ett spa på Fabriksudden.
Bild: Marica Hildén / Yle

Diskussionerna kring byggprojektet på Fabriksudden i Hangö är igång igen. Åsikterna går fortfarande isär på samma sätt som för fem år sedan då staden och Regatta Resorts officiellt inledde sitt samarbete.

Det var miljönämndens beslut att inte bevilja det planerade svithotellet undantagstillstånd som satte igång diskussionen den här gången.

I olika diskussionsforum på webben blir det än en gång klart att det finns hårda åsikter för och emot projektet på Fabriksudden.

Det finns de som anser att byggprojektet är det bästa för Hangö eftersom det bidrar till både mer människor och mer pengar till staden.

Andra ser Regatta Resorts som ett företag som framfusigt tar sig fram och tror att de kan styra och ställa hur som helst.

Tom Rönnblad
Bildtext Tom Rönnblad menar att allt har gått fel från första början.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Hangöpolitikern Tom Rönnblad (SDP) menar att det har gått fel från första början.

- Jag tycker Hangö ska utvecklas med samma spelregler för allihop. Det har funnits hemliga avtal som inte har varit hemliga, som inte har varit avtal och som har ändrat på vägen. Hela den här soppan...

Många svängar

Det var ursprungligen affärsmannen Harry "Hjallis" Harkimo som 2010 kom till Hangö och skulle bygga bostäder och hotell. Det blev bostäder på den så kallade Grandtomten men inget hotell på Fabriksudden. Harkimo gick ur projektet i slutet av år 2011.

Sedan dess har en rad olika företag tagit över projektet. Nu är Regatta Resorts det femte företaget som står bakom byggplanerna på Fabriksudden.

Hittills står ett spa och tre bostadshus färdiga på området. I Regatta Resorts plan ingår också att bygga ett svithotell på Fabriksudden plus bostäder på Drottningberg.

Drottningberg i Hangö, ett stort berg i Östra hamnen.
Bildtext Det planeras bostäder på Drottningberg.
Bild: Yle/Marica Hildén

Misstankar om att svithotellet blir bostäder

Stephan Horn (SFP) anser att det inte är något fel på hotellplanerna i sig men understryker att det som byggs den här gången specifikt bör vara ett hotell och inte fritidsbostäder.

- Det man kan säga är att Hangö behöver ett hotell och jag tror att de flesta Hangöbor är för ett hotell men alla vill att det ska gå rätt till och att det verkligen ska bli ett hotell. Så det inte går som tidigare då fritidsbostäderna marknadsfördes som lägenhetshotell - för det är de ju inte.

Från början var utgångsläget nämligen att det skulle byggas ett hotell och en ordentlig simhall på Fabriksudden påpekar Horn.

- Det visade sig att det var väldigt svårt att få någon entrepenör att gå in för det här så därför utvecklades det till det som det har utvecklats till i dagens läge. Nu har vi det vi har och hur vi ska utveckla det i framtiden är en annan sak.

Genomskinlighet ger förtroende

Horn har receptet på hur man under processens gång bättre hade kunnat vinna Hangöbornas förtroende.

- Jag upplever att de här besluten borde vara så genomskinliga som möjligt. Om man är öppen får man också förtroende för de här besluten.

Stephan Horn
Bildtext Stephan Horn efterlyser öppenhet.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Rönnblad håller med Horn om att det specifikt är ett hotell Hangö behöver. När han ser tillbaka hade han hoppats på en helt annan form av turismsatsning på Fabriksudden.

- Jag har varit med på det här området från 1992 och sålt Kalle Anka åt båtgästerna så jag har sett den här förändringen. Personligen skulle jag kanske ha föredragit en annan sorts turism men nu blir det ett sådant här litet Monaco.

Rönnblad säger att han hade föredragit mer familjesatsningar och en turismsatsning mer i den stil som finns i Ekenäs.

- Nu är det så här. Det är vackert så: fem veckor om året action, säger Rönnblad ironiskt.

Fabriksudden i Hangö het potatis

16:11

Diskussion om artikeln