Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Christoffer Strandberg antar julutmaning och öppnar plånboken inför jul: "Alla är inte lika lyckligt lottade som jag"

Från 2018
christoffer strandberg med parabol i bakgrunden
Bild: Yle/ Ulrica Fagerström

Mumintrollet är en snäll och generös karaktär, säger 17-åriga Anna Ilmoni som utmanar Christoffer Strandberg att göra en god gärning inför julen. Strandberg är den som lånar sin röst till Mumintrollet i den nya tv-serien som lanseras i februari.

Christoffer Strandberg är glad över att få ta emot utmaningen och säger att det gör gott för honom att bli tvungen att stanna upp ett slag och tänka efter.

- Man får en en "wake up call" då man själv är så inne i sina egna rullor och sitt eget sysslande att man lätt glömmer bort att det finns folk som inte är lika lyckligt lottade som jag. Det finns folk som inte får jobba med det de tycker om att göra, eller som inte ens har ett jobb eller så mycket annat heller överhuvudtaget.

Vad ska du då göra för en god gärning?

- Jul handlar för mig först och främst om tid och om att få ge av sin tid. Tid är något jag haft väldigt, väldigt lite av i höst, så det är något jag tänker ge min familj under julen.

- Men jag tänkte helt krasst att jag ska öppna plånboken och donera en summa pengar till en organisation som hjälper mindre bemedlade familjer i Finland.

- Det finns många organisationer, både lokala och på riksnivå som hjälper mindre bemedlade barnfamiljer och jag hoppas att också andra inspireras att söka upp olika organisationer som hjälper dem som inte har råd att bjuda sina egna familjer eller sina barn på en påkostad jul.

- Min dröm är att få hjälpa till någon julafton med att dela ut julklappar eller bjuda mindre bemedlade på julmiddag. Det är någonting jag faktiskt gärna kunde tänka mig att ställa upp på. Nu i år har jag ändå en skyldighet att spendera tid med min familj.

Många järn i elden

Christoffer Strandberg är för tillfället aktuell bland annat som karaktären Barbi de Voro i tv-serien Putous, i X3M:s julkalender på Arenan och i musikalen Kinky Boots på Helsingfors Stadsteater.

Hur hinner du med allt?

- Jag får den frågan ganska ofta och ibland funderar jag om det finns fler av mig. Jag undrar också själv hur jag hinner med allt.

- Jag har ställt in mig på att jag verkligen vill göra allt det jag gör och så har jag en familj som är överseende och vet att jag behöver göra allt det här och också låter mig göra det.

- Faktum är ändå att ingen orkar syssla med en massa härliga saker hela tiden och ibland blir också de tröttsamma, så jag ser verkligen fram emot att ta en paus och begrava mig hemma i Sjundeå med konfekter och familj. Men det är ju roliga saker jag gör, så jag njuter också.

Nu får du ge utmaningen vidare. Vem tycker du ska göra en god gärning inför jul?

- Jag utmanar min väldigt kära före detta Yle kollega och före detta granne Janne Grönroos, för att han är bra på goda gärningar. Janne är en extremt godhjärtad människa.

Diskussion om artikeln