Helsingforspolitikern som blev stadsdirektör i Lovisa - och nu renoverar Överstens slott
Jan D. Oker-Blom har varit stadsdirektör i Lovisa i ett år. Hoppet från kommunalpolitiker till tjänsteman tycker han var större än hoppet från stora Helsingfors till småstaden Lovisa.
Jan D. Oker-Blom, även kallad Didde, ser med iver på sitt stora projekt. Han har köpt det så kallade Överstens slott. Huset har tidigare tillhört hans farmorsfar, överstelöjtnant Ragnar Nordström.
Oker-Blom är ivrig över att ta itu med att renovera huset som är över hundra år gammalt.
- Jag börjar med att fixa taket. Efter det är det antagligen dags för jordvärme. Det torde vara nästan det enda alternativet eftersom det är så dyrt att hålla ett så här stort hus varmt till och med om man har fjärrvärme. Sedan är det fasaden, efter det el och vvs, sedan småningom alla ytor inomhus och då är jag pank och gammal.
Tillsvidare bor Oker-Blom i en hyrd lägenhet i Lovisa. Han har skilt sig och hans 9-åriga dotter kommer till Lovisa varje veckoslut.
Jan D. Oker-Blom bodde tidigare i Helsingfors och var aktiv i kommunalpolitiken där.
- Skillnaden mellan att vara förtroendevald och att vara kommunal tjänsteman var en större förändring för mig än flytten från Helsingfors till Lovisa, säger Oker-Blom och konstaterar att Lovisa redan var en bekant stad för honom sedan tidigare.
Lovisa har varit hans sommarstad eftersom familjen haft sin sommarstuga i Abborfors i Pyttis. Hans farmor var född och uppvuxen i Lovisa.
Jan D. Oker-Blom tycker att det finaste med Lovisa är människorna och deras öppenhet. Det är lätt att närma sig Lovisaborna, tycker han.
- Det har jag upplevt som speciellt positivt. Man snackar med folk, utgångspunkten är att vad som helst ordnar sig. Det är låga trösklar för vem som helst och vem som helst kan ta kontakt med mig.
Går gärna på kafferep
Jan D. Oker-Blom har alltid varit en social person med ett vidsträckt kontaktnät. Det här har han nytta av i sitt jobb som stadsdirektör.
- Det hjälper om man är nyfiken och intresserad av människor.
Han tycker det är intressant att få gå på allt från kafferep till älgjakt.
- Förra fredagen började jag kvällen med att utlysa julfriden och öppna julgatan, och därifrån sedan snabbt vidare till ishockeymatch. Efter det for jag ännu på en kvällstillställning och funderade på kulturella projekt över ett glas vin.
Nya direktörer och bostadsmässa på gång
Mycket har hänt i Lovisa under Jan D. Oker-Bloms första år som stadsdirektör. Bland annat har staden gått igenom en stor organisationsreform, där fem direktörer blev tre.
Oker-Blom konstaterar att det var en jobbig process men han är nöjd med slutresultatet.
- Om man måste flytta på folk så är det kanske inte så trevligt alla gånger. Men det var trevligt se över organisationen. Det var intressant att genast i början få möblera om för sitt eget ledarskap, och att få en sådan struktur som jag själv tror att är bra för staden.
Stadens näringsliv har vuxit under Oker-Bloms första år som stadsdirektör och beslut fattades om att Lovisa ska stå värd för bostadsmässan 2023.
- Förra året hade vi tre gånger fler företag som grundades än som slutade, och i år ser det positivt ut. Det grundas nya bolag och anställs en del i befintliga bolag. Bostadsmässan är definitivt en positiv sak; det kommer att leda till mycket jobb och förhoppningsvis jobb för lokala byggare och företag.
I Lovisa är bostäderna billiga. Det här innebär att det inte varit lönsamt att bygga i staden.
- Tillväxten saknas men nu svänger det, tror jag, och vi får investeringar också på andra håll i staden utöver det här bostadsmässoområdet.
Nedrasade tak, kulturbråk och mejltrubbel
Under Jan D. Oker-Bloms första år som stadsdirektör har den finska skolan Harjurinteen koulu varit på tapeten. Skolan har haft problem med inneluften, och i november rasade dessutom en del av innertaket ner.
- Harjurinnefrågan har varit den tråkigaste och jobbigaste under det här första året. Den har kostat oss miljoner och har gett oss badwill. Frågan har sysselsatt mig och en massa andra tjänstemän i stan, den har lett till juridiska följder och orsakat en massa administrativa besvär.
Oker-Blom vill ändå poängtera att det bara är frågan om en skola.
Det stormade också kring Ralf Forsströms utställning på Almska gården.
- Bråket i sig var tråkigt och ledde till en hel del spänningar och dålig känsla hos en och annan. Men jag skulle ändå säga att det var mycket mera värt att vi fick den utställningen. Den var fin, lyckades bra och hade många besökare, så det uppvägde allt. Projektet gav oss mycket mer än det tog.
Oker-Blom hamnade själv i blåsten då en Lovisabo klagade till justitieombudsmannen. Invånaren ansåg att stadsdirektören betett sig osakligt via e-post och att de på staden varit för långsamma med att ge ut dokument.
Jan D. Oker-Blom konstaterar att ingen vill hamna på JO:s lista. Men han undrar om man inte skulle kunna säkra demokrati och insyn också med lite begränsningar på vad som är offentligt.
- Det stämmer att jag är ganska rak ibland. Men jag har funderat också åt det hållet att jag inte vill behöva sätta hemskt mycket tid på den här sortens frågor. Jag vill inte heller att mina tjänstemän ska behöva sätta hemskt mycket tid på allmän begäran och frågor om det ena med det femte. Vi ska koncentrera oss på det som är viktigast för stadsborna.
Jan D. Oker-Blom började sitt jobb som stadsdirektör i december 2017. Han sitter på en tidsbegränsad tjänst.
Planen är att stanna kvar i Lovisa under åtminstone de sju åren. Och bostadsköpet kommer att hålla honom förankrad i staden en lång tid framöver.
Att renovera Överstens slott kommer att ta många år. Han har ingen tidigare erfarenhet av renoveringar och huset har stått tomt i trettio år.
- Jag tycker att det passar bra ihop med min roll att binda mig till Lovisa på det här sättet, att ta mig an ett sådant här projekt och se till att huset bevaras. Dessutom är jag intresserad av byggnation och arkitektur. Men onekligen är det ett stort projekt som kommer att vara tungt och kosta mig en hel del, säger Oker-Blom.
