Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Vi sjunger på åtta olika språk" - Lyrans och Akademens julkonsert bjuder på musik från olika hörn av världen

Från 2018
Uppdaterad 22.12.2018 10:11.
Programmet är inte längre tillgängligt

Akademens och Lyrans traditionella julkonsert i Johanneskyrkan sändes i år direkt på Yle Arenan. Christina Öström och Arthur Lindstedt berättar om årets repertoar som bland annat kastar blickar utanför Norden.

Konserten sänds också i Yle Vega på julafton klockan 18 och i repris på juldagen klockan sex på morgonen.

Christina Öström som är Lyrans informatör och Arthur Lindstedt som är Akademens viceordförande mötte upp med Svenska Yle på gamla studenthuset i Helsingfors där båda körerna höll gemensam övning inför konserten.

- I år hade våra dirigenter tänkt att vi också skulle ha några sånger vars ursprung ligger utanför Norden. Jag räknade just att vi sjunger på åtta olika språk, berättar Öström om vad det vankas på årets repertoar.

Inför Lyrans och Akademens julkonsert 2018 - Spela upp på Arenan

Julkonserten dirigeras av Akademens dirigent Kari Turunen och Lyrans dirigent Jutta Seppinen. Körerna samarbetar också med solisterna Tuuli Lindeberg och Erica Back.

Sånger från Venezuela, Ukraina och Frankrike med i årets repertoar

För publiken som brukar gå på konserterna blir det en fixpunkt i vardagen. Folk förväntar sig en viss klassisk repertoar.

- Tar vi in tio-tjugo procent nytt material så upplever publiken det som att hälften eller två tredjedelar är nytt. Så vi får nog vara försiktiga, konstaterar Lindstedt.

- Det nya arrangemanget på Stilla natt som vi beställde till förra årets konserter av Säde Bartling torde vara det mest nyligen arrangerade verket, berättar Öström.

- Några förslag på stycken som kan nämnas ur repertoaren är till exempel O Magnum Mysterium av Morten Lauridsen, eller Koppången med musik av Per-Erik Moraeus och arrangemang av Robert Sund - båda verken har vi uppträtt med tidigare men de har tagits med i repertoaren igen, säger Öström.

- I år uppträder vi också med traditionella julsånger från bland annat Venezuela, Ukraina och Frankrike, avslöjar hon om årets repertoar.

De mest önskade låtarna lär vara Giv mig ej glans eller Härlig är jorden men Lindstedt säger ändå att de nog försöker variera repertoaren rätt så mycket för att hålla konserterna intressanta.

Nostalgisk höjdpunkt

Årets julkonserter är fjärde i ordningen för Arthur Lindstedt. För Christina Öström blir det femte gången.

- De är nog nästan de roligaste konserterna under året, vi i körerna tycker jättemycket om att sjunga tillsammans och så är julen tiden för körmusik, säger Öström.

- Konserten är definitivt en av årets höjdpunkter. Vi är många som kanske vuxit upp med föräldrar som sjungit i körerna och som har gått på Lyrans och Akademens julkonserter så länge vi kan minnas, så på sätt och vis är det också en nostalgifråga, säger Lindstedt.

Johanneskyrkan brukar under dessa konserter fyllas nästan till bredden. Lindstedt berättar att man i regel brukar sälja över tvåtusen biljetter.

Eftersom efterfrågan har varit så stor har man har valt att öka antalet konserter.

- Först hade vi bara en julkonsert, sedan två och i år ordnar vi för första gången hela fyra konserter, berättar Öström.

14.12 uppträdde körerna i Sibbo kyrka och 18.12 i Pauluskyrkan i Helsingfors, där också mezzosopranen Erica Back medverkade. Fredag 21.12 kl.18 och 20.30 är det dags för säsongens två sista julkonserter i Johanneskyrkan i Helsingfors. Sopranen Tuuli Lindeberg medverkar som solist.

Arthur Lindstedt och Christina Öström
Bildtext Arthur Lindstedt och Christina Öström.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Konserten sänds på Yle Arenan kl.20.30

Varken Öström eller Lindstedt vill erkänna att de skulle vara nervösa inför att sjunga för fullsatt hus, de är så rutinerade så det känns enbart kul för dem.

Tidigare år har konserten sänts i radio men i år visas den också på Yle Arenan, vilket nog är litet spännande.

- Det är klart att det är en helt annan grej när man filmar konserten och folk kan se den i realtid, säger Lindstedt.

- Det händer nog ibland på konserter att någon svimmar eller börjar må dåligt, men det är snarare för att det är tungt att stå och sjunga så länge. Det blir ofta varmt och dålig luft på grund av de starka ljusen och över hundra sångare på scenen. Men visst är det spännande också, säger Öström.

- Fördelen nuförtiden är att vi också sjunger separat. Vi sjunger alltså inte alla sånger tillsammans, så då brukar den ena kören få stiga åt sidan medan den andra sjunger. Då har man möjlighet att sitta ner och hinna andas ut litet, säger de.

Konserten i Johanneskyrkan fredag 21.12.2018 kl. 20.30 direktsänds på Yle Arenan och är tillgänglig där i 30 dagar efter sändning. Konserten sänds även i Yle Vega på julafton 24.12.2018 kl. 18.00 och i repris på juldagen 25.12.2018 kl. 6.00.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln