Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Linda Sällström ler brett under ett träningspass.

Linda Sällström ville bli miljonär och hoppa stav i OS – men landade i fotbollens Paris och fick lära sig rätt kyssetikett

Tre karriärshotande korsbandsskador och stängda dörrar gjorde fotbollslivet svårt för Linda Sällström – men hon vägrade ge upp. Just nu spelar hon karriärens bästa fotboll. Men är det tillräckligt? En 15-årig Sällström hade surat.

Från 2018
Uppdaterad 13.12.2018 10:07.

Linda Sällström är iklädd en elegant grå jacka och matchande halsduk där hon sitter i parken Jardin des Tuileries med Eiffeltornet i bakgrunden. Hon skruvar på sig obekvämt – just den här stunden vill Sällström bara gå upp i rök.

Hon gillar inte alls klippet som rullar på datorn hon har i famnen.

På skärmen ser hon hur en 15-årig multitalang med trots i blicken och världen vid sina fötter berättar om framtidsdrömmar i ett inslag i Idrottsbiten 2003. För 15 år sedan hade Sällström precis tagit FM-guld i stavhopp, var finländsk rekordinnehavare på 4x100 meter – och målspottare i division 1. Självförtroendet var i skyarna.

– Jag är ganska snabb så de sätter långa bollar till mig. Sedan springer jag förbi alla backar och så bara drar jag den i mål, säger en tonårig Sällström i klippet och rycker på axlarna.

Hon siktade mot stjärnorna och hymlade inte med det. Sällström skulle bli USA-proffs i fotboll, hoppa stav i OS och ”få ett jättebra jobb för att få jättemycket lön och bli miljonär”.

Då den nu 30-åriga Sällström lägger bort datorn vet hon inte om hon ska skratta eller gråta.

– Herregud, 15-åriga Linda. Vad är det hon snackar om egentligen? Det är bra att satsa högt – men att inte mina föräldrar sade Linda hej ta dig ner på jorden … säger en generad och skrattande Sällström.

En 15-årig Linda Sällström i Idrottsbiten 2003 - Spela upp på Arenan

Har drömmarna besannats?

– Nå jag är inte miljonär – om vi börjar där. Jag har inte heller hoppat stav i OS. Men fotbollsproffs är jag.

Och det med besked. De två senaste åren har varit karriärens mest framgångsrika. Efter 15 mål och en andraplats i skytteligan med Vittsjö i damallsvenskan fjol och 7 till under vårsäsongen öppnades dörrarna till Paris. Sedan Sällström landade i det förlovade fotbollslandet Frankrike har hon fortsatt panga in mål efter mål. På de tolv första ligamatcherna satte hon in åtta strutar. Hon hör till den franska ligans bästa målskyttar.

Men vägen till toppen har inte varit spikrak. Den har varit kantad av uppgivenhet, felkalkyler och söndertrasade korsband.

Linda Sällström

Skademardrömmarna stängde dörrar

Om 15-åriga Linda var en kaxig tonåring så hade 21-åriga Linda redan lärt sig sina begränsningar. I dokumentären Damelvan som sändes 2009 suckade och skrattade Sällström då hon skulle beskriva sin första tid i Sverige med Djurgården.

– Det kändes nog som om jag var lilla Linda nobody från Finland. Jag trodde jag var jättebra tränad då jag kom dit, men oj vad jag hade fel. Direkt på den första träningen märkte jag att jag låg jättemycket efter, säger Sällström i Damelvan.

Men det tog inte länge för Sällström att hitta hem i den svenska fotbollen. År 2010 gjorde hon tio damallsvenska mål för Linköping och säsongen efter blev det åtta fullträffar. Självförtoendet: återställt.

– Jag kände mig odödlig, som om jag kunde göra vad som helst.

Sedan gick det åt skogen.

Först sade korsbandet i höger knä upp kontraktet 2012. Ett år senare gick korsbandet av igen – i samma knä. År 2014 var Sällström på benen och på ett träningsläger i Thailand med Linköping. Hon var jetlaggad och hade problem med den ena fotleden, men bestämde sig för att träna. Resultatet: en till korsbandsskada, den här gången i vänster knä. Mardrömshattricket fullbordades.

– Jag belastade fel, men tänkte att det handlar om det friska benet och att det inte är någon fara. Men där hade jag fel. Det har varit ganska tuffa lärdomar.

Linda Sällström
ÅrKlubbLigamålKommentar
2010Linköping10
2011Linköping8
2012Linköping0Knäskadad
2013Linköping0Knäskadad
2014Linköping1Knäskadad
2015Vittsjö3
2016Vittsjö4
2017Vittsjö15
2018Vittsjö7Flyttade efter halva säsongen
2018Paris FC8På 12 matcher

Ja – vad är lärdomen? Sällström säger att den gemensamma nämnaren med skadorna är att de inträffat i samband med resor. Numera tänker hon två gånger innan hon bestämmer sig för att smälla på för fullt på träningar direkt efter ett flyg. Det kan löna sig att ta det lugnt ett pass eller två i stället för att tvingas vila i ett år.

Många spelare hade redan gett upp efter den första eller andra skadan. Sällström valde ändå att fortsätta satsningen trots de tre förstörda säsongerna. Livet var tungt. Hon var nedstämd och funderade på att sluta. Men efter att ha valt att börja studera till läkare vid sidan om fotbollen bestämde Sällström sig för att ge proffslivet en sista chans.

Det har hon inte ångrat.

De senaste åren har Sällström flugit fram på planerna. Men att det skulle bli en flytt till Frankrike var ingen självklarhet. Efter att ha skaffat en agent för att kartlägga intresset märkte hon att många klubbar inte var intresserade av en skadebenägen 30-åring.

– Jag har fått stämpeln att jag ofta går skadad, vilket harmar mig. Jag har inte missat en match på två och ett halvt år och har varit ovanligt frisk. Det stör mig att klubbar tackat nej på grund av min skadehistoria.

Sällström säger att knäskadorna känns som ”ett annat liv”. Efter den tredje korsbandsskadan har hon inte haft några känningar alls och säger sig vara helt och hållet återställd.

De senaste åren har Linda Sällström varit Finlands största stöttepelare i anfallet. Hon har gjort 37 mål på 89 landskamper.

Kollade kyssetikett på Youtube

Paris FC valde ändå att kasta tärningen och ge Sällström en chans. Det visade sig vara ett sällsynt bra beslut. Sällström nätade efter bara tio minuter i debuten och har satt in ytterligare sju mål efter det. Just nu ligger hon på fjärde plats i målligan och klubben är också fyra i tabellen.

Paris FC har slutat bland de fem bästa i ligan de senaste 30 åren. Inför säsongen siktade laget på att ta en plats bland de två bästa och kvala in till Champions League. Men efter en jobbig start och ett tränarbyte har siktet justerats: nu hoppas laget på att sluta trea. Sällström spelar en nyckelroll för att målsättningen ska bli av.

– Vi är väldigt nöjda med Sällströms insater. Hon gör många mål och jobbar hårt för laget, säger den nya chefstränaren Sandrine Soubeyrand.

Varför valde Sällström att lämna tryggheten i Sverige? Hon erkänner att det fanns ett gnutta av 30-årskris i resonemanget att vinka hej åt Vittsjö. Hon kallar beslutet kanske det bästa i sitt liv – trots att hon tvivlade under de första träningspassen.

– Nivån här är bättre än jag förväntade mig. Den första veckan såg jag mig runt och tänkte att hon är en bra anfallare, hon är en bra anfallare, hon är en bra anfallare … vad behöver de mig till? Vad gör jag här?

Men visst fanns det en plats för den explosiva och målfarliga Sällström, som sticker ut i en utpräglat teknisk trupp. Hon nämner fysiken som sitt klara trumfkort.

– Snabbheten har funnits där hela tiden och jag har blivit bättre med bollen, men jag har mycket att lära mig.

På fotbollsplanerna har allting gått som smort men utanför har det funnits en del kulturkrockar. Den onödiga byråkratin i Frankrike är en sak som Sällström nämner. Så finns det också kindkyssarna.

Sällström eldar upp sig då ämnet kommer på tal.

– Innan varendaste en träning, varje dag ska man pussa ALLA lagkamrater, alla tränare och alla i teamet. Det tar en kvart och först efter det börjar man byta om och träna. Först kändes det underligt att som finländare ge upp det personliga utrymmet, men nu har jag börjat vänja mig.

Linda Sällström visar: kindkyssar är ett måste i Paris FC - Spela upp på Arenan

Sällström är inte precis en van kindkyssare. Då hon insåg vad hon skulle gå igenom var hon både nervös för att göra bort sig och osäker på hur proceduren skulle gå till. Lösningen? Youtube.

– Jag fick till och med googla vilken kind man ska börja med och hur många pussar det är, för jag ville göra det rätt. Jag tittade på en Youtubevideo: ”how to kiss on the cheek”. Jag ville göra ett gott första intryck.

Solar med skelettet

En sak är helt klar: Linda Sällström är väldigt tillfreds med livet just nu. Hon vill ogärna tala om framtiden – efter tre svåra skador vet hon att planer och målsättningar kan förändras i en handvändning.

Högst upp på önskelistan finns ändå ett till stormästerskap med Finland, som misslyckats i två kval i rad. Sällström spelade i EM 2009, men tvingades stå över EM i Sverige 2013 på grund av en av korsbandsskadorna. Sällström tror att hon nu skulle njuta mer av ett mästerskap än för nio år sedan.

– Då jag var ung kände jag bara en hunger efter nästa steg, nästa steg, nästa steg. Jag levde inte så mycket här och nu. Nu skulle jag kunna leva i nuet, ta in alla intryck och vara tacksam på ett helt annat sätt.

Då Sällström flyttade till Paris kritade hon på för ett år. Hur och var proffskarriären fortsätter efter den här säsongen är ett mysterium, men hon vet att skolbänken i Sverige kallar förr eller senare. Sällström vill inte bli läkare för att bli rik – utan för att hon brinner för yrket.

– Då jag var liten hade jag kanske en bild av att framgång mäts i rikedom. Nu har jag fått ett annat perspektiv i livet, nu vet jag att rikedom inte mäts i pengar. Man ska ha hälsan med sig, må bra och få göra det man njuter av. Få förverkliga sig själv.

I stället för att drömma om OS-guld och miljoner på kontot säger Sällström carpe diem och lutar sig tillbaka i solstolen med skelettvännen Bony Tyler, som hon tycker om att visa upp på Instagram.

– Frågar man 15-åriga Linda Sällström hade hon varit lite missnöjd tror jag. Men 30-åriga Linda är väldigt nöjd, glad och tacksam.

Fotbollsspelaren Linda Sällström gör succé i franska ligan - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln