Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uleåborgspolisen varnar unga flickor och deras föräldrar för män som försöker få kontakt med flickor på nätet

Från 2018
Tjej använder smarttelefon
Bild: Yle

Polisinrättningen i Uleåborg uppmanar särskilt unga flickor och ungdomars föräldrar att vara på sin vakt på sociala medier.

Under den senaste tiden har det uppdagats flera fall där män med utländsk bakgrund försökt locka minderåriga flickor till närmare kontakt med dem.

Männen har enligt polisen i vissa fall inte alls talat finska och de har sökt upp minderåriga flickor som är klart yngre än de själva.

Nio personer gripna i tre olika fall

I de grövsta fallen har kontakterna lett till allvarliga sexualbrott i Uleåborgstrakten, enligt polisen.

Yle uutiset, som talat med polisen i Uleåborg, uppger att flera män våldtagit och utnyttjat sexuellt en ung finländsk flicka i Uleåborg.

Flickan uppges vara äldre än 10 år men under 15 år. De misstänkta gärningsmännen är huvudsakligen 20–29-åringar, en av dem är över 30 år. Fallet utreds som grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn.

Det finns två andra fall där utländska män förgripit sig på en minderårig person - det ena utreds som våldtäkt och det andra som sexuellt utnyttjande av barn.

Sammanlagt har nio män gripits i de tre fallen. De som har gripits känner, enligt polisen, varandra och fler gripanden kan bli aktuella.

Polisen vill att de unga eller deras föräldrar kontaktar polisen om de stöter på något misstänksamt då de rör sig på sociala medier.