Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demonstrationer i Spanien mot den spanska ytterhögern Vox överraskande seger i Andalusien - Vox räknar med rädsla för separatism och invandring

Från 2018
Demonstration i Sevilla, Spanien den 4 december 2018.
Bildtext Demonstranter i staden Sevilla i Spanien.
Bild: Reuters

Det spanska ytterhögerpartiet Vox fick en överraskande storseger i lokalvalet i Andalusien i söndags. Analytiker anser att valresultatet visar hur fragmentarisk den politiska scenen i Spanien är och att polariseringen har ökat - speciellt då det gäller frågor kring regional autonomi och immigration.

Minnet av den tidigare militärdiktaturen lever fortfarande kvar hos många i Spanien, och det här var första gången som ett extremhögerparti segrar i ett spanskt regionalval sedan demokratin återinfördes i landet i slutet av 1970-talet.

Ytterhögerpartiet Vox fick 12 av de 109 mandaten i lokalparlamentet i Andalusien. Det regerande socialistpartiet förlorade samtidigt sin majoritet i lokalparlamentet efter att ha regerat i tre årtionden.

Tusentals människor demonstrerade i går i södra Spanien mot extremhögerns överraskande seger i lokalvalet. Demonstrationer i protest mot Vox hölls på gatorna i Sevilla, Malaga och Granada.

Människor som demonstrerade i Sevilla bar plakat med budskap som "Också Hitler röstades fram".

Demonstration i Sevilla, Spanien den 4 december 2018.
Bild: Reuters

Hårt motstånd mot separatism och invandring

Vox popularitet grundar sig till stor del på partiets hårda motstånd mot den katalanska separatiströrelsen. Partiet vill förbjuda alla partier som förespråkar självständighet för spanska regioner.

Partiet Vox har tidigare utgjorts av en mindre grupp utan officiell representation.

Orsaken till att Vox nu lyckades få 12 mandat i regionparlamentet anses vara att partiet dragit nytta av den rädsla för uppspjälkning som finns i Spanien efter den starka självständighetsrörelsen i Katalonien.

Det förekommer också en rädsla som hör ihop med de stora antalet immigranter som kommer från Nordafrika till södra Spanien.

Utslagsgivande för hela Spanien?

- Det som hände här kommer att bli utslagsgivande för hela Spanien, sade Vox ledare Santiago Abascal efter valet.

 VOX-ledarna Santiago Abascal och Francisco Serrano
Bildtext VOX-ledarna Santiago Abascal och Francisco Serrano.
Bild: AFP / Lehtikuva

Än så länge jobbar Vox i utkanterna av politiken men räknar med att bli starkare, i takt med att det kan dra nytta av att folk har tröttnat på de traditionella partierna.

Vox tror sig under år 2019 kunna samla röster i stor skala runt om i alla regioner i Spanien.

 Susana Diaz leder socialisterna i Andalusien
Bildtext Susana Diaz leder socialisterna i Andalusien.
Bild: EPA-EFE/Julio Munoz

- Vi har tagit emot medborgarnas budskap, skriver socialisternas ledare i Andalusien, Susana Diaz på Twitter.

Hon kämpar nu för att behålla sin post som regional ledare i Andalusien och efterlyser förhandlingar med andra partier.

- Nu handlar det om att försöka förhindra det andalusiska styret från att bli beroende av ett extremistiskt, sexistiskt, homofobiskt och rasistiskt parti, skriver Susana Diaz.

Källor: Reuters, AFP, The Guardian

Diskussion om artikeln