Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Västnyländsk design på slottsbalen - halsbandet "Finally" tar fasta på festens miljötema

Från 2018
Uppdaterad 05.12.2018 05:36.
Halsbandet "Finally" som formgivits av guldsmed Pia Westerberg och guldsmedsstuderande Erika Stellberg.
Bildtext Halsbandet "Finally" som formgivits av guldsmed Pia Westerberg och guldsmedsstuderande Erika Stellberg.
Bild: Pia Westerberg

Erika Stellberg som studerar till guldsmed vid yrkesutbildaren Axxell fick ett drömuppdrag i samband med sin arbetspraktik. Tillsammans med guldsmed Pia Westerberg i Ekenäs skapade hon halsbandet "Finally" som kommer att synas på självständighetsmottagningen på presidentens slott.

"Finally" är ett halsband i silver och glasemalj som under slottsbalen kommer att bäras av Silja Sarkkinen, ordförande för Föreningen för miljöfostran i Finland.

Naturfärger och mjuka linjer

Det var via sociala medier som formgivarna kom i kontakt med Sarkkinen, efter att smycket var klart. Men redan under skapandeprocessen höll Stellberg och Westerberg slottsbalen i åtanke. Halsbandets färgskala går i grönt och vitt.

- Färgerna och formen är planerade så att de ska passa i slottsbalens miljötema. Det är naturliga former - inga helt raka kanter, säger Stellberg.

Namnet "Finally" anspelar på att miljön äntligen lyfts fram som tema i självständighetsfirandet, men också på att en idé som Pia Westerberg länge gått och grunnat på äntligen kunde förverkligas med hjälp av Erika Stellberg.

Guldsmedsstuderande Erika Stellberg.
Bildtext Guldsmedsstuderande Erika Stellberg, som tillsammans med guldsmed Pia Westerberg har designat smycket "Finally".
Bild: Yle / Sebastian Dahlström

Hoppas få se smycket i tv-sändningen

Som guldsmedsstuderande är Erika Stellberg glad över att få ha varit med om att skapa smycket. I guldsmedsutbildningens arbetspraktik ingår att formge ett smycke, men att det skulle bli ett smycke för slottsbalen kunde Stellberg aldrig ha föreställt sig.

- Det känns jättefint! Jag får tacka Pia Westerberg som ville göra det här med mig. Jag hade aldrig kunnat drömma om att få vara med i ett sådant här projekt när jag inledde min praktik hos henne, säger Stellberg.

Själv ska Erika Stellberg som många andra tillbringa självständighetsdagskvällen framför tv:n.

- Speciellt där vid klockan 19.50 skall jag titta extra noggrant, för då finns det en chans att se smycket, säger hon.

Rättelse 5.12.2018: Axxell stod tidigare felaktigt som yrkeshögskola.

Diskussion om artikeln