Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanska senatorer säkra på att kronprinsen Mohammed bin Salman ligger bakom mordet på Khashoggi

Från 2018
Mohammed bin Salman
Bildtext Mohammed Bin Salman.
Bild: YURI KOCHETKOV

Flera amerikanska senatorer är säkra på att den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman ligger bakom mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

CIA-chefen Gina Haspel höll en genomgång om händelserna bakom stängda dörrar vilket övertygade senatorer om att det är kronprinsen som ligger bakom mordet på Khashoggi.

– Ifall kronprinsen skulle ställa sig framför juryn skulle han bli dömd inom 30 minuter, sade den republikanske senatorn Bob Corker, ordförande för senatens utrikespolitiska kommitté.

Medlemmar av senatens utrikespolitiska kommitté kunde inte berätta i detalj vad Haspel hade berättat för dem.

I november signalerade Haspel att en inspelning av ett samtal, där kronprinsen ger instruktioner om att Khashoggi "ska tystas så fort som möjligt" existerar.

Trump vill inte straffa Saudiarabien

Enligt Corker har president Donald Trump förlåtit mordet på en journalist genom att vägra att fördöma den saudiska kronprinsen.

Republikanske senatorn Lindsey Graham kommenterade att han inte vill förhandla med Saudiarabien så länge som kronprinsen är i makt.

– Saudiarabien är en strategisk partner och det är värt att upprätthålla relationen, men inte till vilket pris som helst, sade Graham.

Tidigare meddelade Trump att USA kommer att fortsätta som Saudiarabiens pålitliga partner, trots protester.

Han kommenterade att det är möjligt att Mohammen bin Salman kände till mordet, eller så inte.

Journalisten Jamal Khashoggi.
Bildtext Jamal Khashoggi.
Bild: Ali Haider / EPA

Jamal Khashoggi, som var en skarp kritiker av regimen i Saudiarabien, dödades under oklara omständigheter den 2 oktober på saudiska konsulatett i Istanbul.

Saudiarabien har gett en mängd motstridiga förklaringar av händelserna.

Källor: AFP, Yle Uutiset, BBC

Diskussion om artikeln