Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Brodera ett eget strömsöcitat med korsstygn

Från 2018
Uppdaterad 30.03.2020 14:37.
Brodera ett eget strömsöcitat med korsstygn - Spela upp på Arenan

Broderi är idag en folkrörelse, en manifestation, ett uttryckssätt. Och ett starkt sådant.

Att brodera är ett populärt sätt att framföra en protest. De feministiska broderierna växer stadigt samtidigt som många hittar rofylldheten i hantverket. Det är ett sätt att idka mindfullness, en stressrelease.

Att brodera är för många också ett sätt att ta avstånd från dagens samhällstempo och rådande politik.

Tekniken är också fri nuförtiden. Varken fram- eller baksida behöver vara perfekt.

En vägg fylld med korsstygnstavlor med moderna citat
Bildtext Broderier gjorda av Pernilla Vikström
Bild: Yle/ Lee Esselström

Gamla ordspråk och moderna citat

Gamla broderier lyfts till heders för hemtrevnadens skull och samsas med fördel på väggen med moderna citat av någon kändis eller lite tidstypisk humor.

Gammalt broderi med ordspråk och rosor
Bildtext Gammalt broderi med ordspråk
Bild: Yle/ Lee Esselström

Att börja i mitten är ett bra knep

Ett enkelt tips för den som vill skapa sitt eget mönster, är att börja med mittersta ordets mittersta bokstav och brodera utåt mot kanterna. På så sätt får man broderiet centrerat, om det är det man vill.

Vill du vara mer exakt så är det bra att rita upp mönstret på rutigt papper. Då är det lätt att räkna rutorna och planera helheten.

Vill du göra ett exakt likadant broderi som jag, med citatet "Verkligheten är inte allt här i världen" (som också finns på Strömsövillans yttervägg) så kan du skriva ut mönstret i PDF-format som två A4. Den röda linjen på mönstret markerar mitten där de två mönsterhalvorna skall mötas.

För att brodera behöver du:

  • en broderinål med trubbig spets

  • broderigarn, t ex moulinégarn

  • en broderiväv för korsstygn

Jag använde färgerna: grön nr 3345 och grå nr 413.

Det färdiga broderiet har måtten 50 x 34 cm (inklusive den vita ytan utanför bladramen). Använder du en väv med fler rutor per cm så blir ditt broderi mindre. Den här har 44 rutor på 10 cm.

Så här är broderar du lätt:

  • Mät ut mitten på broderiväven. Det kan enklast göras så att man viker kortsidorna mot varandra, dra ett skarpt veck med naglarna och sedan viker du långsidorna mot varandra och drar ett skarpt veck med nageln. Markera den mittersta rutan med en säkerhetsnål. Vill du ha tydligare riktlinjer så tråckla långa stygn i avvikande färg lodrätt och vågrätt i vecken.

  • Släta ut väven och börja räkna från mittersta rutan. Brodera från mittersta ordets mittersta bokstav (och mittersta mönsterstygn/tomrum) utåt mot kanterna.

Närbild av korsstygnssömnad
Bild: Yle/ Lee Esselström
  • Jag klippte till ca 50 cm av moulinégarnet och delade garnet så att jag broderade med två trådar. Det blir olika resultat beroende på hur många trådar du broderar med och hur stora rutor din broderiväv har.

  • Vill man brodera noggrant så lämnar man en 10 cm svans i starten, som sedan fästs genom att sys in på baksidan, i de broderade stygnen. Man fäster det sista av broderitråden på samma sätt, genom att sy den genom stygnen på baksidan först genom ca 4-5 stygn åt ett håll, sedan över och under igen åt andra hållet och ytterligare en tredje gång i samma riktning som den första. Det går att starta broderiet med en rejäl knut i början också, den måste bara vara tillräckligt stor för att inte åka igenom väven (rebellbroderi vill man ju skall hålla men man kanske gärna tar en genväg).

korsstygnsbroderi under arbete
Bild: Yle/ Lee Esselström
  • I korsstygnsbroderi brukar man sträva efter att stygnen går åt samma håll och det är oftast enklast att sy hela raden med halva stygn och sedan sy tillbaka hela raden, med det korsande stygnet, istället för att sy ett helt stygn åt gången. Om det är många rutor mellan stygnen så får man starta om med ny start men är det bara 3-4 rutor så kan tråden dras på baksidan, förutsatt att den inte syns och "lyser igenom" på framsidan. Rött garn på vit väv brukar vara lite problematiskt att fuska med. Det går också att sy i baksidans stygn för att flytta sig till ett nytt ställe om det inte är långa tomrum i mönstret. Men som sagt, det går fint att strunta i alla rekommendationer och köra sin egen stil!

Korsstygnsbroderi med texten "Verkligheten är inte allt här i världen"
Bild: Yle/ Lee Esselström

Pernilla Vikström med instagramkontot @pernillacathrin bjuder på härlig inspiration med sina broderier. Broderierna här nedan är alla gjorda av henne.

Korsstygnsbroderi med texten: Dålig attityd kan lika gärna vara rimlig attityd.
Bild: Yle/ Lee Esselström
Korsstygnsbroderi med texten: prata inte med hat i mun
Bild: Yle/ Lee Esselström
Moderna korsstygnsbroderier
Bild: Yle/ Lee Esselström
Korsstygnsbroderi med texten: nope
Bild: Yle/ Lee Esselström

På andra språk

Diskussion om artikeln