Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Den utdragna rättsprocessen i segelbåtsfallet har tärt på Lovisafiskaren Mikael Lindholms krafter: "Det har varit tungt"

Från 2018
Fiskaren Mikael Lindholm i Lovisa
Bildtext Arkivbild av Mikael Lindholm.
Bild: Yle/Linnea de la Chapelle

Domen har kommit i det uppmärksammade fallet med en segelbåt som sjönk ovanpå en ryssja utanför Lovisa i september 2015. Fiskare Mikael Lindholm, ägare till ryssjan, skulle helst gå vidare men processen ser ut att ytterligare dra ut på tiden.

Tidigare i veckan dömdes ägaren till segelbåten som sjönk ovanpå fiskare Mikael Lindholms laxryssja i september 2015 till villkorligt fängelse.

Rätten slog fast att ägaren hade sänkt båten med flit för att få pengar från försäkringsbolaget.

Enligt domen ska segelbåtens ägare dessutom ersätta Mikael Lindholm sammanlagt 10 100 euro för förlorad fångst och ryssjan som gick sönder.

Lindholm säger att hans ersättningskrav var större än så. Han är ändå villig att nöja sig med den ersättning tingsrätten beslöt om i samband med domen.

– Det skulle vara roligt att få ett slut på hela den här historien så att man inte längre skulle behöva fundera på den, säger Lindholm.

Segelbåtens ägare överklagar

De senaste tre åren har varit tunga för fiskaren.

– Folk följer med hela tiden och frågar om jag har fått någonting eller om det har hänt någonting. Jag har bara fått svara att jag inte har fått något eller hört något, säger Mikael Lindholm.

Segelbåtens ägare har redan meddelat att han kommer att överklaga domen, enligt Lindholm. Det betyder att processen kan dra ut på tiden med ytterligare ett eller två år.

fiskare med ryssja
Bildtext Arkivbild av Mikael Lindholm med en push up-ryssja.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Debaclet med segelbåten ledde till stora ekonomiska förluster för Lindholm.

En splitterny push up-ryssja kostar knappa 20 000 euro och vissa av delarna som gick sönder då segelbåten drog ner ryssjan till havsbottnen är väldigt dyra.

– Våren 2016 lappade det jag kunde lappa för hand och lade ner mycket tid på det. Men ryssjan är inte den samma som den var innan.

Bland annat böjdes aluminiumbågarna i själva fiskhuset på push up-ryssjan. Mikael Lindholm har försökt vrida dem tillbaka, men han tror att de kommer att brista förr eller senare.

– Jag har inte kunnat ha ryssjan ute hela säsongen, utan jag har tvingats ha den på ställen med mindre vågor och sjögång under kortare tider. Många delar borde bytas ut.

Orkade inte fiska

Mikael Lindholm säger att han redan har kommit över den värsta ekonomiska stöten eftersom ett par år har hunnit passera. Men den första tiden efter att ryssjan hamnade på havets botten var väldigt knaper.

– Hela mitt fiske den hösten for åt skogen. Sikfisket är viktigast på hösten och när man förädlar rommen får man dubbelt pris. Det handlar om mycket viktiga inkomster, säger Lindholm.

Jag var så trött att orken helt enkelt inte räckte till för att sköta om de andra ryssjorna och fiska med dem som normalt

Han var fast med segelbåtsfallet i en månads tid. Trots att han hade tre andra ryssjor i sjön kändes det alldeles för tungt att jobba.

– Jag var så trött att orken helt enkelt inte räckte till för att sköta om de andra ryssjorna och fiska med dem som normalt.

Nu är han på det torra igen, men har tillsvidare inte investerat i nya delar till ryssjan eller köpt en helt ny för att ersätta den som skadades.

– Jag väntar på att det kommer något vettigt beslut från domstolen, och om jag får några pengar så går de åt till att fixa ryssjan i skick, säger Mikael Lindholm.

4.12.2018: Runebergskören vill glädja äldre inför jul och fiskaren Mikael Lindholm om domen i fallet med segelbåten och ryssjan

20:28

Diskussion om artikeln