Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Agnes Nobel: "Jag berättar aldrig att jag är släkt med Alfred"

Från 2018
Uppdaterad 09.12.2018 16:33.
Agnes Nobel ler mot kameran, ovan texten imperfekt
Bild: Agnes Nobel

Den 10 december firas Nobelbanketten med pompa och ståt i Stockholms stadshus. Men några trappor ner hålls den bästa festen. Det tycker i alla fall 27-åriga Agnes Nobel som ser fram emot att sjunga snapsvisor och äta julbord med släkten.

– Om jag hade gett mig in på det spåret hade jag nog bara blivit den där misslyckade kemisten som inte uppfann något alls, säger Agnes Nobel och skrattar.

7 Agnes Nobel firar Nobeldagen med släkten i källaren

31:29

Med ”det spåret” syftar hon på den väg i livet som hennes farfars farfars bror, Alfred Nobel tog. Fysiken och kemin ligger inte Agnes lika varmt om hjärtat, hon jobbar själv i mediebranschen.

Det är rätt sällan som Agnes ens tänker på att hennes släkting ”Affe” (som hon själv kallar honom) är en superkändis världen över.

- När jag var liten och vi åkte utomlands minns jag att folk reagerade på namnet. Det kommer jag ihåg att var lite konstigt.

När jag var liten och vi åkte utomlands minns jag att folk reagerade på namnet.

Agnes Nobel
Agnes och hennes kille ler mot kameran under Nobelfestligheterna
Bild: Agnes Nobel

Det hände också att lärarna i skolan sa: ”I dag är det din dag Agnes” den 10:e december och att hon och hennes bror fick dricka julmust även om dagen inföll mitt i veckan.

Men Agnes har aldrig gjort en stor sak av sitt släktnamn. Snarare tvärtom.

- Det är i så fall mina kompisar som berättar det för nya människor, det kommer aldrig ur min mun! Jag vill inte att folk ska få förutfattade meningar om mig, att jag skulle vara svinrik, adlig och bo i ett slott. Nej, en stor del av de pengarna gick till priset, haha!

Skulle du kunna tänka dig att byta namn om du till exempel gifter dig?

- Det beror nog lite på vad det är för namn jag i så fall skulle byta till. Det här blir lite motsägelsefullt nu men nej, jag tycker det är kul att heta Nobel. Det skulle väl i så fall vara om det är någon Clinton som vill komma in i livet …

När man läste om honom i skolan så var han som vilken gubbe som helst och jag kopplade aldrig riktigt ihop att det där är mina gener.

Agnes Nobel

Alla tittade på kungen

Middagen som en del av familjen Nobel ordnar i Stadshuskällaren äger rum samtidigt som kungafamiljen, pristagarna och en hel drös andra gäster äter lyxmiddag i samma byggnad.

”Lilla Nobel” som festen i källaren kallas är en årlig tradition och hit får alla i släkten Nobel komma – och betala för sig.

- Det serveras julbord, vi sjunger julsånger och snapsvisor och det är en härlig stämning. Jag tror att det är mer fest där än vad det är hos kungen.

Jag tror att det är mer fest där än vad det är hos kungen.

Agnes Nobel
Publiken i salen under prissceremonierna under Nobelfesten, med en ring runt Agnes Nobel
Bild: Agnes Nobel

Varje år får åtta personer ur familjen dessutom chansen att gå på själva banketten - där har Agnes ännu inte varit.

Däremot har hon deltagit i både prisceremonin under dagen och efterfesten som ordnas av olika studentorganisationer i Stockholm.

- Jag var på prisceremonin 2016. Det var konstigt att ha sett den på tv så många gånger och helt plötsligt satt man där själv.

En specifik händelse kommer hon aldrig att glömma.

- Det var när Patti Smith uppträdde och avbröt för hon var så nervös. Då tittade alla på kungen, vad händer nu liksom? När han och Silvia började applådera lättade stämningen.

Kungen ja, hittills har han aldrig dykt upp på en Nobel-efterfest, i alla fall inte när Agnes deltagit. Men för ett par år sedan strosade pristagaren i kemi plötsligt in.

- Jag och min pojkvän satt och tog en drink och så började alla ställa sig upp. Då var det kemipristagaren som kom in. Han var hur skön som helst men jag hade en taktik: titta inte på honom! Det hade kunnat bli jobbigt för amerikaner är ju bäst i världen på att småsnacka!

Lyssna på Agnes i podden Imperfekt för att höra mer om vad som händer under Lilla Nobel och hur det är att bära ett släktnamn som är känt världen över. Lyssna också på den andra delen av podden där du får höra en namnforskare förklara hur Nobel ursprungligen är ett påhittat namn och hur långt en namn kan ta dig i Finland.

8 Spelar det nån roll vad vi heter?

32:40

Diskussion om artikeln