Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

15-åriga Johannes komponerade verk för fyrtiomanna blåsorkester – ”Internet lärde mig komponera”

Från 2018
Uppdaterad 10.12.2018 10:08.
Kompositören, trumpetisten och niondeklassisten Johannes Forsén.
Bildtext Kompositören, trumpetisten och niondeklassisten Johannes Forsén.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Under höstens 60-årsjubileumskonsert framförde Närpes Skolmusikkår femtonåriga Johannes Forséns verk Northern Landscapes. I orkestern satt över femtio unga blåsmusiker och kompositören hade tjugofyra olika stämmor att ta hänsyn till.

Kollade på YouTube i dagar

– Jag hittade en kanal på YouTube som hade enbart videor med låtar och noter för orkester. Jag blev helt fascinerad. Jag blev så intresserad att jag kollade på den i dagar. Sen ville jag testa på att skriva eget och började experimentera kring vad som låter bra.

Närpes skolmusikkår repeterar
Bildtext Närpes Skolmusikkår repeterar.
Bild: Yle/Ann-Sofie Långvik

Resultatet blev Northern Landscapes, ett sju minuter långt verk för blåsorkester. Partituret är över trettio sidor långt.

Johannes Forsén har vuxit upp i en miljö som är präglad av en stark musiktradition. Han är trumpetist och medlem i Närpes Skolmusikkår, som i år firat 60-årsjubileum.

Att skriva musik för en blåsorkester, och speciellt för en ungdomsorkester, kräver att man tar en mängd olika saker i beaktande.

När nybörjare – och då menar jag inte högstadieelever, utan musikstuderande – komponerar musik går den vanligen inte att spela utan en massa ändringar.

Närpes Skolmusikkårs musikledare Anders Teir

– Om man går utanför orkesterns gränser så blir verket ofta ospelbart, säger Anders Teir som är musikledare för Närpes Skolmusikkår.

Det märkliga enligt Anders Teir är att Johannes Forsén, som är självlärd, lyckats åstadkomma musik som går att spela.

Närpes Skolmusikkårs musikledare Anders Teir.
Bildtext Närpes Skolmusikkårs mångåriga musikledare Anders Teir.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

– När nybörjare – och då menar jag inte högstadieelever, utan musikstuderande – komponerar musik går den vanligen inte att spela utan en massa ändringar.

Inspirerad av filmmusik

Musiken kommer till Johannes Forsén medan han skriver. Han berättar att han föreställer sig en bild, hör musiken, skriver ner den – och så funkar det.

Det svåraste är att komma på melodierna, men när han har ett par melodier så flyter det på.

Det var underbart, helt fantastiskt, att höra verket framföras av orkestern.

Femtonåriga kompositören Johannes Forsén

– Första halvan av låten tog två månader medan den andra halvan tog två dagar. Då visste jag exakt hur jag ville ha det, det var bara att skriva ner mina tankar.

Northern Landscapes är niondeklassisten Johannes Forséns första stora verk. Tidigare har han skrivit korta snuttar för olika program som framförts med skolmusikkårens orkester.

Närpes skolmusikkår på Narinken i Helsingfors.
Bildtext Närpes Skolmusikkår i samband med ett uppträdande på Narinken i Helsingfors.
Bild: Österbottens förbund

– Det var underbart, helt fantastiskt, att höra verket framföras av orkestern.

Verket är skrivet som filmmusik och är uppbyggt av flera lugna, melodiska teman. Här finns också snabba delar och inspirationen kommer från vårt nordliga klimat.

– I verket blir dag till natt och natt till dag. När det igen blir kväll avslutas det hela med en grande finale, säger Johannes Forsén.

Finns några utmanande stycken

Verket Northern Landscapes är skrivet för Närpes Skolmusikkårs blåsorkester, där flöjt, oboe, klarinett, saxofon, trumpet, horn, trombon, baryton, tuba och slagverk ingår.

Även om Johannes Forsén själv är trumpetist så känner han också till de övriga instrumenten.

– Man lär sig vad de andra instrument klarar av, hur högt de kan gå. Känner man dessutom till vilka begränsningar orkestern har så kan man hålla sig undan dem.

Känner man till vilka begränsningar orkestern har, så kan man hålla sig undan dem.

Johannes Forsén

Northern Landscapes är, som han säger, helt okej svårt och det finns några utmanande ställen.

– Ett utmanande ställe är när musikerna ska spela mot varandra, i olika rytm. På andra ställen måste man vara snabb i fingrarna och från bläckblåsinstrumentens sida tycker de att det går högt, men det låter bra, konstaterar Johannes Forsén.

Dataprogrammet Johannes Forsén använder när han skriver kan spela upp allt, oberoende av hur man skriver

– Man måste se till att det blir snyggt och spelbart. Jag har ett piano kopplat till datorn och när jag vill skriva en viss not så trycker jag på den noten på pianot, så kommer den in i programmet.

Skriver gärna på beställning

Johannes Forsén säger att han sysslar väldigt mycket med musik, även när man jämför med andra i hans ålder som är med i skolmusikkåren.

På den obligatoriska frågan vad han tänker om framtiden svarar han att han kommer att fortsätta skriva orkestermusik, men att det med största sannolikhet endast kommer att vara en hobby.

– Det är jättekul att skriva musik. Just nu håller jag på och arrangerar en jullåt för vår blåsorkester och jag kommer att fortsätta arrangera musik för orkestern.

Närpes skolmusikkår välkomnade Birka Cruises passagerare i hamnen i Vasa.
Bildtext Närpes Skolmusikkår välkomnar Birka Cruises passagerare i hamnen i Vasa, sommaren 2018.
Bild: Yle/Hans-Mikael Holmgren

Han tycker att det är en idealsituation att ha en orkester att jobba med. Han kommer med noterna och så spelar orkestern hans musik.

Johannes Forsén kommer alltså att fortsätta skriva stora verk för orkester. Men inte på ett tag. Först ska han njuta av Northern Landscapes lite till.

– Man får inte översaturera, så jag ska inte skriva något verk nu på ett tag. Jag ska istället fortstätta att lära mig mer och förbättra mig. Och ja, det blir fortsatta självstudier på internet.

noter
Bildtext Ljuva toner.
Bild: CC0 1.0 Universal (CC0 1.0)

Om någon vill beställa ett verk av honom blir svaret ett stort ”ja”. Johannes Forsén brinner också för att föra sin passion vidare till andra ungdomar.

– När jag fått rättigheterna till verket ska jag lägga upp det på YouTube tillsammans med noterna. Jag skrev mitt verk för att också andra ska upptäcka möjligheten att komponera med hjälp av internet och börja skriva eget.

Träffa Johannes Forsén - niondeklassist och kompositör

8:54

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln