Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svenska Yles enkät: En femtedel kunde tänka sig byta nationalsång

Från 2018
Violin och Finlands flagga.
Bildtext Nästan sjuttio procent av Svenska Yles läsare vill hålla kvar Vårt land som nationalsång.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Majoriteten av Svenska Yles läsare ser helst att vi håller kvar Vårt land som nationalsång. En femtedel vill byta till Finlandiahymnen. Nästan var tionde anser att det inte spelar någon större roll vilken nationalsång vi har.

Genom åren har frågan om ett byte av nationalsång diskuterats med jämna mellanrum. Frågan har motiverats med att Finlandiahymnen av Sibelius är mer fosterländsk än Vårt land – som dessutom är tonsatt av en tysk.

Utöver det delar vi också nationalsång med Estland vilket också gett förespråkarna för ett byte ytterligare vatten på sin kvarn.

Men för Svenska Yles läsare är saken slutdiskuterad. Över tvåtusen personer deltog i vår enkät och lejonparten, nästan sjuttio procent, var av åsikten att Vårt land fortsättningsvis ska vara vår nationalsång.

Omröstningsreultat från Svenska Yles enkät om vi borde byta nationalsång
Bildtext Källa: Svenska Yles enkät om hur finlandssvenskarna förhåller sig till ett byte av nationalsång.
Bild: Magnus Hansén/YLE

Frågan väckte diskussion

Frågan diskuterades också flitigt i kommentarsfältet och på Svenska Yles social kanaler. Här ett axplock ur debatten:

Finlandiahymnen är i sig kanske mera fosterländsk, men jag gillar Vårt land och anser att man kanske inte behöver byta nationalsång bara för bytandets skull.

Jag anser att Finlandiahymnen är oerhört fin, och kunde fungera som nationalsång. Vårt land har ju dock skrivits av vår nationalskald Runeberg, och det talar ju för den.

Kan med erfarenhet säga att Finlandiahymnen är svårsjungen som allsång, ifall inte alla kan melodin och texten helt och hållet. Vårt land går enklare att hänga med i.

Däremot tycker jag att Vårt land alltid borde sjungas på både finska och svenska (kanske även samiska). Det här skulle visa upp en gemenskap bland gemene finländare, trots modersmål. T.ex. i Sydafrika sjunger samtliga nationalsången på fem olika språk, vilket bidrar till att skapa en samhörighet mellan folken i ett annars så splittrat land.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln