Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

10 personer misstänkts för sexualbrott mot barn – det här vet vi om fallen i Uleåborg

Från 2018
Polisuniformens symbol.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Polisen i Uleåborg undersöker nu tre fall av misstänkta sexualbrott, där alla offer är flickor under 15 år. Tio personer är misstänkta, rapporterar Yle Uutiset.

Samtliga offer har kontaktats via sociala medier. De misstänkta kände alla varandra, men polisen i Uleåborg vill ändå inte tala om någon organiserad verksamhet. Fler fall kan ännu uppdagas. I nuläget misstänker polisen ändå inte att det handlar om organiserad brottslighet.

Statsminister Juha Sipilä kommenterar fallen i ett pressmeddelande.
Sipilä säger att alla skyldiga bestraffas i en rättsstat, oberoende av etnisk tillhörighet. Sipilä betonar också allas rätt till integritet - en rätt som måste försvaras i alla sammanhang.

Tre separata fall

Just nu undersöker polisen ett fall, där sju personer har gripits som misstänkta. Fallet började nystas upp i somras. Fallet handlar om grov misshandel, grovt sexuellt övergrepp på barn och grov våldtäkt. De misstänkta brotten sägs ha ägt rum i privata bostäder under flera månaders tid.

Två andra misstänkta fall ägde rum utomhus i mitten av november. Båda handlar om olika former av sexuellt utnyttjande av barn. Här finns två misstänkta förövare, en av dem har släppts på fri fot.

Polisen uppger inte offrens exakta ålder, i alla tre fall handlar det om minderåriga mellan 10–15 år. Man vet ännu inte om offren känner varann.

De misstänkta förövarna

Polisen i Uleåborg uppger att alla de misstänkt förövarna har kommit till Finland som kvotflyktingar eller asylsökande. En av dem har vistats i Finland en längre tid, största delen har varit i landet några år. Bland de misstänkta finns flyktingar, en del har asylprocessen på hälft och en del av de misstänkta är finska medborgare. De misstänkta är i åldern 18 till 40.

Kontakt via sociala medier

Det som binder ihop fallen i Uleåborg är att de misstänkta och att de verkar ha fått kontakt med sina offer via sociala medier. Därför har polisen varnat för att personer med utländsk bakgrund i Uleåborg försöker ta kontakt via sociala medier.

Varningen är i kraft trots att många av de misstänkta har häktats.

Separata fall

Polisen uppger att det inte finns några tecken på att de tre separata fallen i Uleåborg direkt skulle ha något med varann att göra. Polisen säger ändå att det kan vara fråga om en möjlig trend att nå unga flickor via sociala medier.

- Kompisar brukar ofta ha samma typs sätt att handla och en del håller på med den här typens verksamhet, säger kriminalöverkommissarie Markus Kiiskinen.

Polisen ser ingen anledning till att tala om organiserad verksamhet med mål att begå sexualbrott och betonar också att alla 20-30-åriga män med utländsk bakgrund inte lockar unga i sociala medier.

Nya fall är möjliga

Det är enligt överkommissarie Markus Kiiskinen möjligt att nya fall uppdagas på grund av offentligheten kring frågan och möjliga offer kan anmäla sig på grund av det.

- Fler fall är möjliga men de baserar sig på spekulationer, säger Kiiskinen.

Polisöverdirektören Seppo Kolehmainen säger att det handlar om ett vidrigt brott men att polisen ska få utreda brottet i lugn och ro och att medborgarna har tålamod.