Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Massivt tillslag mot 'Ndrangheta - åtminstone ett 90-tal misstänta maffiamedlemmar gripna i flera europeiska länder

Från 2018
Polisen söker igenom ett garage i Pulheim, Tyskland under räden mot misstänkta Ndrangheta-medlemmar på onsdag morgon.
Bildtext Polisen söker igenom ett garage i Pulheim, Tyskland under räden mot misstänkta Ndrangheta-medlemmar på onsdag morgon.
Bild: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Hundratals poliser i Italien, Tyskland, Belgien och Nederländerna grep på onsdagen åtminstone ett 90-tal misstänkta medlemmar av 'Ndrangheta-maffian. Miljoner euro och stora mängder kokain beslagtogs.

En utredning med kodnamnet "Pollino" som inleddes redan 2016 kulminerade i onsdagens samordnade räder i flera europeiska länder - den största operationen i sitt slag, enligt Eurojust.

Operationen är riktad mot 'Ndrangheta-maffian, ökänd för narkotikahandel, penningtvätt, mutor och våld.

Eurojust är en EU-byrå som hjälper nationella myndigheter att tillsammans bekämpa grov organiserad brottslighet och Eurojust har koordinerat "Pollino".

'Ndrangheta (efter det grekiska ordet andragathía eller heroism) har sitt ursprung i Kalabrien, Italiens "skospets". Den här kriminella organisationen beskrivs numera som mäktigare än Cosa Nostra från Sicilien eller Camorra från Neapel. 'Ndrangheta kontrollerar uppskattningsvis 80 procent av kokainhandeln i Europa och är verksam på alla kontinenter.

Tysk polis genomförde en räd i ett glasscafé i Duisburg på ondagen i samband med tillslaget mot misstänkta maffiamedlemmar.
Bildtext Tysk polis genomförde en räd i ett glasscafé i Duisburg på ondagen i samband med tillslaget mot misstänkta maffiamedlemmar. I Tyskland genomfördes de flesta räderna i delstaten Nordrhein-Westfalen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Många italienska restauranger och glasscaféer genomsöktes i onsdagens räder. De används för penningtvätt. Husundersökningarna och gripandena genomfördes ungefär samtidigt i Tyskland, Italien, Belgien och Nederländerna.

Också andra privata företag och många privata hem undersöktes under tidiga morgontimmar.

Åtminstone ett 90-tal människor greps alltså. Enligt Eurojust har man spårat ungefär fyra ton kokain under utredningens gång och på onsdagen beslagtogs också stora mängder kokain och extacy-piller. Dessutom beslagtogs åtminstone 2 miljoner euro.

Den italienska specialåklagaren Frederico Cafiero de Raho under Eurojusts presskonferens i Haag på onsdagen 5.12.
Bildtext Den italienska specialåklagaren Frederico Cafiero de Raho under Eurojusts presskonferens i Haag på onsdagen 5.12.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den italienska specialåklagaren Federico Cafiero De Raho gratulerade polisen för onsdagens operation, men varnade ändå för att också den här operationen bara var ett skrap på ytan, eftersom 'Ndrangheta spridit sig över hela världen.

- De här gripandena är ingenting för 'Ndrangheta. Det finns tusentals människor som borde gripas och miljarder euro som borde beslagtas, sade De Raho under en presskonferens.

Settimo Mineo fördes bort av karabinjärer i Palermo på tisdagen 4.12.
Bildtext Settimo Mineo fördes bort av karabinjärer i Palermo på tisdagen 4.12.
Bild: EPA-EFE/IGOR PETYX

Det stora polistillslaget mot 'Ndrangheta kom en dag efter att italiensk polis gripit en central maffialedare på Sicilien.

Den 80-årige juveleraren Settimo Mineo greps tidigt på tisdag morgon i Palermo. Han ska ha utsetts till ny ledare för den sicilianska maffian Cosa Nostra och skulle alltså efterträda Toto Riina som dog i ett fängelse för ett år sedan.

45 andra ledande medlemmar av Cosa Nostra greps också på tisdagen.

Källor: AP, AFP,

Diskussion om artikeln