Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hundratals omhändertagna katter och hundar ska flytta till nyrenoverad byggnad – nytt djurskyddscenter öppnar i Helsingfors, men adressen är inte längre hemlig

Från 2018
En grå och en svartvit katt.
Bildtext Det nya djurskyddscentret ska ha plats för till och med 200 katter. Arkivbild.
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Ett nytt djurskyddscenter öppnar i Helsingfors 2019. Enligt Helsingfors djurskyddsförening ökar antalet omhändertagna djur och det nya centret har plats för fler katter och hundar. Föreningen säljer sitt gamla djurskyddscenter och tomten där hundhuset finns. Hundarna har tidigare bott på hemlig adress, men det ändrar nu.

Helsingfors djurskyddsförening (HESY) har i flera år letat efter en lämplig fastighet för sitt nya djurskyddscenter. Nu är letandet över.

Föreningen har köpt en fastighet på Statarvägen i Sockenbacka för 1,8 miljoner euro.

Den ska renoveras för omkring en halv miljon euro och efter det kan omkring 200 katter, 15-20 hundar samt kaniner, sköldpaddor, gnagare och andra djur flytta in.

- Nu har vi åtta platser för hundar och 150 för katter. Det behövs fler platser. Hittills har vi klarat oss genom att omhändertagna djur bott hemma hos någon, säger HESY:s verksamhetsledare Pirjo Onza.

"Realistiskt att nya djurskyddscentret är färdigt i början av hösten"

Det nya djurskyddscentret ligger i ett industriområde i Reimars i norra Sockenbacka. Ett företag har tidigare ägt fastigheten.

- I bästa fall kan vi flytta in under våren 2019, men mer realistiskt är kanske i början av hösten, säger Onza.

HESY gav ett bud på fastigheten i somras och Helsingfors stad har beviljat undantagslov för att fastigheten kan användas som djurskyddscenter.

Hundhuset är i rivningsfärdigt skick

Djurskyddsföreningen har nu ett djurskyddscenter i Baggböle i Helsingfors och ett hundhus på hemlig adress i Esbo. De ska båda säljas.

Hundhuset är i dålig skick och utgör en allvarlig hälsorisk för personal och djur, vilket Yle Huvudstadsregionen berättade om i augusti.

Under hösten undersöktes huset av en byggnadshälsoexpert. Undersökningen visade att det finns fukt i konstruktionerna och lukt som härstammar från mikrobväxtlighet.

Personalen och hundarna lämnade därför byggnaden och de omhändertagna hundarna bor i en tillfällig lokal tills det nya djurskyddscentret öppnar.

- Byggnaden är i rivningsfärdigt skick så vi säljer i princip bara tomten. Styrelsen räknar med att få 178 000 euro för den, säger Pirjo Onza.

Nya adressen till hundhuset är inte hemlig

Var huset med omhändertagna hundar finns är hemligt av säkerhetsskäl, men det nya djurskyddscentret har inte hemlig adress.

- Situationen är annorlunda eftersom det i det nya centret också finns andra anställda. Området är inhägnat och där finns kameror, säger Onza.

Vad det nuvarande djurskyddscentret i Baggböle lämpar sig för efter att HESY fått det sålt och flyttat därifrån vet Onza inte.

- Det är svårt att säga vad det kan bli. Vi ska nu utreda med staden vad som är bäst.

HESY har eget kapital på över sex miljoner

Helsingfors djurskyddsförening (HESY) har under de senaste åren varit i rubrikerna på grund av interna strider och brister i arbetarskyddet.

Åklagaren beslöt på hösten 2017 att inte väcka åtal för misstänkt arbetarskyddsbrott. Tre styrelsemedlemmar och en chef vid föreningen misstänktes inte ha gjort tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön efter att de fått vetskap om bristerna.

Det har också funnits brister i hur föreningen förvaltar sina miljoner.

Enligt djurskyddsföreningens bokslut för 2017 har föreningen eget kapital på 6,2 miljoner euro. Föreningen gjorde ändå ett minus på 57 000 euro under 2017. Under 2017 fick föreningen in över 900 000 euro genom medelanskaffning, som bland annat består av donationer och medlemsavgifter.

Diskussion om artikeln