Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Fjärilar, bondbönor och en Dota-sköld – här är tio smycken att hålla utkik efter på slottsbalen

Från 2018
Uppdaterad 06.12.2018 11:18.
Fjärilssmycke.
Bild: Jenni Rutonen

I år är miljövänligt och den finländska naturen populära teman också vad gäller smycken. En annan trend är att allt fler män satsar på uppseendeväckande smycken.

Enligt Finlands Guldsmedsförbund blir det allt vanligare att de som fått en inbjudan till Presidentens slott söker sig till en guldsmed för att ta fram ett unikt smycke som passar just dem.

I år finns det många vackra smycken att vila blicken på – vi har plockat fram tio stycken som fångar intresset extra mycket.

1. Björklöven

Björklövssmycke.
Bild: Tapio Taskinen TT-kulta

När Tapio Taskinen skapade dessa rosaskimrande smycken lät han sig inspireras av Finlands höstnatur. Silvret är 100 procent återanvänt och ädelstenarna är zirkoner. Smyckena kommer att bäras av Juha och Tiia Seppänen.

2. G-klaven

G-klavssmycke.
Bild: Markku Koskela

Körledaren Elina Jussila bär ett armband som passar hennes yrke – en g-klav i silver. Smycket är designat av Markku Koskela.

3. Björnklon

Björnklosmycke.
Bild: Lea Aalto

Brummelibrum, vem lufsar där? Social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (Blå) med en äkta björnklo visst det är! Det här naturnära smycket har tillverkats av Lea Aalto.

4. Fjärilarna

Fjärilssmycke.
Bild: Jenni Rutonen

Den här silverkreationen kommer att sitta på Maria Koskinens handled. Fjärilarna är resultatet av Jenni Rutonens arbete.

5. Isbjörken

Isbjörkssmycke.
Bild: Henna Kallionkieli

Den här frostiga slipsnålen och manschettknapparna kommer att blinga upp Pasi Santikkos utstyrsel. Skapade av Henna Kallionkieli.

6. Serpentinen

Serpentinsmycke.
Bild: Heli Kauhanen

Detta serpentinliknande halsband är gjort av anodiserat titan. Matchande örhängen och brosch kommer också att pryda Maini Kihman. Designen är Heli Kauhanens.

7. Sköldbroschen

Sköldbroschen.
Bild: Tapio Rajala

Ett av de mer speciella smyckena är denna brosch som föreställer en champions shield från spelet Dota 2. Tapio Rajala är konstnären som skapat smycket för e-sportstjärnan Jesse Vainikka.

8. Vitsippan

Vitsippsring.
Bild: Hanna Korhonen

Här har vi en riktig galaring. Hanna Korhonen har designat denna vitsippsring av guld, silver och konjaksfärgade diamanter. Ringen hittas på Mari-Leena Talvities finger.

9. Bondbönan

Bondbönssmycke.
Bild: Jaana Junkkaala

Bondbönan hittas inte bara på slottsbalens meny utan även i gästernas öron. Verso Foods grundare Leena Saarinen och Tarja Ollila kommer att bära de här bondbönsinspirerade silverörhängena designade av Jaana Junkkaala. Kanske får silverbönorna sällskap av riktiga bönor under kvällen?

10. Skräpringen

Skräpringssmycke.
Bild: Sija Saarela/Hertta Lehtivirta

Mera miljötänk! Vanda energis ”skräppolis” Marjo Vainio bär en ring gjord av en metallbit som gått igenom förbränningsprocessen vid företages avfallskraftverk. Guldsmeden som ytterligare har höjt glamourfaktorn på skräpet är Saija Saarela.

Vilken är din favorit? Diskutera smycken och allt annat balrelaterat i Svenska Yles chatt med start klockan 18.55. Vi hörs!

Diskussion om artikeln