Filmkvällssnacks – tre godingar för en skön kväll i soffan
Från 2018
Publicerad 05.12.2018 18:20.
Uppdaterad 15.02.2019 14:09.
Bild: Yle/Carina Ahlskog
Salt, sött och rökta toner i de här lättlagade snacksen: rökta mandlar med BBQ-smak, sojastekta cashewnötter och sockerstekta hasselnötter och frön.
Allting blir godare när man gör det själv från grunden. När det gäller snacks blir de dessutom mer hälsosamma eftersom man vet exakt vad man lägger i dem och det inte finns ett spår av tillsatsämnen.
Rökta mandlar med BBQ-smak
Bild: Yle/Carina Ahlskog
Strömsö
Ingredienser (4 pers):
- 200 g sötmandel med skal
- 1 äggvita
- 0.5 msk svartpeppar
- 1 msk söt paprikapulver
- 1 msk fänkålsfrön
- 2 tsk mald koriander
- 0.5 msk cayennepeppar
- 0.5 tsk muskotnöt
- 1 msk gurkmeja
- 0.5 msk spiskummin
- 0.5 msk salt
- alspån till rökning
Gör så här:
- Mixa kryddorna.
- Vänd mandeln i lättvispad äggvita och lägg upp på plåt.
- Strö över kryddmixen och vänd runt.
- Rosta i ugn i 175c tills gyllene, ca 15 minuter. Stäng av ugnen.
- Värm upp spån i en stekpanna. Tänd spånen med gasbrännare och släck med lock för rökutveckling.
- Placera rökpannan på galler ovanför mandelplåten i ugnen. Lyft av locket, stäng ugnen och låt röka minst 10 minuter.
Sojastekta cashewnötter
Bild: Yle/Carina Ahlskog
Strömsö
Ingredienser (4 pers):
- 200 g cashewnötter
- 0.5 dl sojasås
Gör så här:
- Lägg nötter i en långpanna.
- Rosta på 175c tills gyllene, ca 15 minuter.
- Ringla över soja och skaka om.
- Låt nötterna vara kvar i ugnen och skaka med jämna mellanrum tills all soja har sugits upp av nötterna.
Sockerstekta hasselnötter och frön

Bild: Yle/Carina Ahlskog
Strömsö (tv-program)
Ingredienser (4 pers):
- 200 g hasselnötter
- 3 dl socker
- 2 dl vatten
- salt
- 1 kvist rosmarin
- frityrolja
Gör så här:
- Koka upp socker och vatten.
- Lägg i nötter och frön, sjud tills simmig konsistens.
- Värm upp frityrolja till 180 c.
- Fritera nötterna direkt ur sockerlag. De är klara när oljan tystnar. Lyft på bakplåtspapper.
- Salta och krydda genast med finhackad rosmarin.