Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bränsleskatten lades på hyllan - men protesterna i Frankrike fortsätter och befaras bli värre till helgen

Från 2018
Uppdaterad 07.12.2018 04:51.
Brinnande sopor i Marseille på torsdagen, i samband med gymnasieelevers protester.
Bildtext Brinnande sopor i Marseille på torsdagen, i samband med gymnasieelevers protester.
Bild: AFP / Lehtikuva

Flera franska ligamatcher har ställts in på fredag och lördag i rädsla för nya oroligheter. Gymnasister gick i bräschen för torsdagens protester och visade sitt stöd för proteströrelsen Gula västarna, trots regeringen Macrons eftergifter.

Polisbefäl och lokala myndigheter på olika håll i Frankrike har suttit i krismöten under torsdagen för att göra upp stategier inför lördagen då man befarar nya våldsamheter, precis som under de senaste tre lördagarna.

De Gula västarna har varit ute och protesterat och blockerat vägar också under veckorna och idag fick de stöd av strejkande gymnasister.

De franska gymnasisterna protesterar mot regeringens skolreformer, ökade avgifter, indragna lärartjänster och ett nytt antagningssystem vid universiteten.

Bland annat i Marseille, Lille och Bordeaux brann soplådor och omkullvälta bilar då demonstrationer urartade i våldsamheter.

En demonstrant häller tändvätska på en bil som välts omkull i samband med lördagens demonstrationer i Marseille.
Bildtext En demonstrant häller tändvätska på en bil som välts omkull i samband med lördagens demonstrationer i Marseille.
Bild: AFP / Lehtikuva

Protesterna mot president Emmanuel Macron och hans regering ser alltså ut att fortsätta, trots att regeringen redan tvingats till eftergifter och också signalerat att man är beredd för ytterligare kompromisser.

På onsdgagen gick Macron med på att slopa den planerade höjningen av koldioxidskatten på drivmedel och el - åtminstone för hela nästa år.

Många av demonstranterna kräver - bland annat - att minimilönerna och pensionerna höjs och att förmögenhetsskatten återinförs.

Premiärminister Édouard Philippe sade på torsdagen att han är öppen för nya åtgärder som kunde gagna de lägst avlönade arbetarna.

Samtidigt utlovade Philippe "exceptionella säkerhetsåtgärder" för att förhindra det kaos som förra lördagens demonstrationer orsakade.

Kravallpolis utanför en polisstation i Marseille på torsdagen under gymnasisternas demonstration där.
Bildtext Kravallpolis utanför en polisstation i Marseille på torsdagen under gymnasisternas demonstration där.
Bild: AFP / Lehtikuva

Oppositionen i sin tur kräver antingen undantagstillstånd eller en misstroendeomröstning mot Macron, eftersom regeringen inte ser ut att få bukt med oroligheterna.

Källor: AP, AFP, Reuters

Diskussion om artikeln