Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kvinnorättsaktivisten Hind Aleryani deltar i Jemensamtalen i Sverige: “De som får slut på krigen är oftast helt andra än de som inledde dem”

Från 2018
Hind Aleryani
Bildtext Hind Aleryani jobbade som journalist och aktivist i Jemen, men tvingades fly för sex år sedan. Nu bor hon i Stockholm med sin dotter, men är rädd att bli utvisad från landet.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Fredsförhandlingarna om Jemen har idag inletts norr om Stockholm. Jemenitiska Hind Aleryani hoppas att samtalen ska leda till eldupphör och fred i hennes hemland, men hennes förväntningar på att det faktiskt ska ske är låga.

Vi träffar 39-åriga Hind Aleryani hemma i hennes lägenhet i södra Stockholm. Efter att ha blivit dödshotad flydde Aleryani till Sverige, men här har hon inte fått asyl och hon är rädd att bli utvisad.

Samtidigt norr om Stockholm: På Johannesbergs slott träffas huthirebellerna och Jemens regering till de första fredsförhandlingarna på två år.

Saelem Mohammed Noman Al-Mughalles, medlem av huthirebellernas delegation, gav en intervju utanför Johannesbergs slott på onsdagen 5.12.
Bildtext Saelem Mohammed Noman Al-Mughalles, medlem av huthirebellernas delegation, gav en intervju utanför Johannesbergs slott på onsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Och imorgon ska Aleryani själv hålla ett tal om varför det behövs flera kvinnor i fredsprocessen. Representanter för de båda stridande parterna kommer att sitta i publiken.

- De säger ofta att det inte är kvinnor som har startat kriget och att de inte är involverade och att de därför inte ska vara med och förhandla. Men det är helt fel! Historien visar att de som får slut på krigen oftast är helt andra mänskor än de som startade krigen, säger Aleryani.

Hind Aleryani har bjudits in till samtalen av FN:s särskilda kvinnoorganisation, UN Women. Aleryani är journalist och aktiv inom organisationen Tawafug, Jemens kvinnopakt för fred och säkerhet.

Var tionde minut dör ett barn av svält eller sjukdomar i Jemen

Aleryani försöker beskriva vad som sker i hennes hemland. Det är svårt, för konflikten är mycket komplicerad och den har lett till att FN ser Jemen som världens största humanitära katastrof just nu. Var tionde minut dör ett barn av svält eller sjukdomar.

Den humanitära katastrofen i Jemen

- Kriget i Jemen är mycket komplicerat. Det finns en historia av konflikter i landet och Saudi-Arabien och Iran utnyttjar konflikterna för att få större inflytande över Jemen. Det är väldigt olyckligt för det här förstör vårt land, säger Aleryani.

De stridande parterna i Jemen

På Johannesbergs slott är FN:s specialsändebud Martin Griffith den som leder förhandlingarna, medan Sverige och utrikesminister Margot Wallström (S) står som värd.

- Vi måste agera nu innan vi förlorar greppet om framtiden, säger Martin Griffiths på presskonferensen.

- Det är en katastrof som pågår i Jemen och vi måste stoppa den, säger Margot Wallström.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström och FN:s Jemensändebud Martin Griffiths under den gemensamma presskonferensen på torsdagen 6.12.
Bildtext Sveriges utrikesminister Margot Wallström och FN:s Jemensändebud Martin Griffiths under den gemensamma presskonferensen på torsdagen 6.12.
Bild: EPA-EFE/STINA STJERNKVIST SWEDEN OUT

Inför mötet i Stockholm skrev båda parter på ett avtal om fångutväxling. Det ska enligt uppgift handla om 1000 till 2000 fångar från båda parter.

- Tusentals familjer kan återförenas, säger Griffiths.

FN-sändebudet Martin Griffiths skakar hand med en av de jemenitiska delegaterna under öppningen av samtalen i Johannesbergs slott på torsdagen 6.12.
Bildtext FN-sändebudet Martin Griffiths skakar hand med en av de jemenitiska delegaterna under öppningen av samtalen i Johannesbergs slott på torsdagen.
Bild: EPA-EFE/STINA STJERNKVIST

Griffiths poängterar att det inte ännu är fråga om officiella fredsförhandlingar. Istället kallar han dem "konsultationer" där man försöker hitta en ram för kommande fredsförhandlingar och där man försöker främja förtroendeskapande åtgärder.

Mordet på Jamal Khashoggi fick världen att tala om Jemen igen

I Jemen var Hind Aleryani en framstående journalist i huvudstaden Sanaa. Tillsammans med många andra unga journalister jobbade hon för förändring och de inspirerades av den arabiska våren 2011.

- Arabiska våren gjorde mig modigare att visa vem jag verkligen är och jag drev till exempel kampanjer mot drogen khat. Mer än 70 procent av allt vatten i Jemen går till khatodlingarna . i ett land där det råder stor brist på vatten.

Aleryani kritiserade också förtrycket av kvinnor. Men förutsättningarna att jobba som journalist i Jemen förändrades snabbt och många journalister kidnappades eller fängslades. Det var då Aleryani valde att fly, först till Libanon och sedan till Istanbul.

Men inte heller Istanbul var tryggt för Aleryani. Efter att ha skrivit kritiskt om maktens män i Jemen dödshotades hon av islamiska extremister och hon flydde vidare till Sverige.

Hind Aleryani
Bildtext Hind Aleryani vill gärna vara med och bygga upp Jemen igen, men först måste det blir vapenstillestånd och fred.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Trots att situationen i Jemen hela tiden eskalerar och blir värre, så ser Aleryani ändå att vissa yttre omständigheter gör att situationen är lite mera optimistisk.

- Efter att Jamal Khashoggi mördades så sätts det större press på Saudi-Arabien. Det fick folk att äntligen tala om Jemen igen. De ignorerade Jemen så länge, men nu börjar folk se vad som händer där.

Aleryani hoppas att de internationella påtryckningarna gör att det blir mera besvärande för Saudi-Arabien att fortsätta med bombningarna i Jemen, där tusentals civila dör.

Aleryani drömmer om att återvända till Jemen

Här i Sverige har hennes asylansökan inte prövats för att Migrationsverket anser att asylprocessen borde göras i Tjeckien, enligt Dublinförordningen. Hennes ärende har överlämnats till polisen och hon är rädd för att bli utvisad.

Hennes nu 16-åriga dotter har fått panikångest och svåra stressreaktioner av situationen och Aleryani är mycket orolig för dotterns hälsa.

Hind Aleryani drömmer om att en dag kunna återvända till Jemen. Hon vill att det blir fred där, att konflikterna får en lösning och att Jemen får en sekulär regering.

- Jag drömmer om att få vara en del av utvecklingen i Jemen, men nu blir de drömmarna hela tiden mindre och mindre, säger Aleryani sorgset.

Diskussion om artikeln