Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska kristdemokrater väljer Merkels efterträdare – utgången helt öppen

Från 2018
Tysklands förbundskansler Angela Merkel lämnar katedralen i Berlin.
Bild: EPA-EFE/Carsten Koall

I Tyskland väljer kristdemokraterna i dag en ny partiledare. Det är in i det sista oklart vem som nu kommer att ta över efter förbundskansler Angela Merkel, som har suttit 18 år på posten. Den nya CDU-ordföranden blir sannolikt också Tysklands nästa förbundskansler.

– Jag ser fram emot en spännande dag och jag tycker det är bra för demokratin att vi har flera kandidater, sade Angela Merkel när hon i torsdags inspekterade mässhallen i Hamburg där CDU:s partidag hålls.

Merkel vill inte ta ställning för någon av de tre kandidater som hittills är med i ordförandekampen.

Det gör däremot den tidigare finansministern Wolfgang Schäuble, som nu öppet flaggar för Friedrich Merz som partiordförande.

Schäubles rekommendation har väckt en hel del kritik inom partiet och från Annegret Kramp-Karrenbauers stödtrupper har flera nu uttryckt sitt stöd för henne, bland dem ekonomiministern Peter Altmaier.

Spahn ur spel

Många inom CDU ser ändå Schäubles utspel som ett sista försök att få favoritkandidaten Merz vald.

Om Schäubles stöd hjälper eller eventuellt till och med stjälper, är en av de många frågor som ligger i luften inför den på många sätt historiska partidag som inleds idag.

– Jag tror att de tider då delegaterna följde liknande rekommendationer börjar vara förbi också inom CDU, konstaterade Annegret Kramp-Karrenbauer.

En bild från en stor sal med många stolar. Mötet är för Tysklands kristdemokratiska union.
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

Inför valet här i Hamburg idag är det helt omöjligt att säga vem som kommer att ta hem spelet, Kramp-Karrenbauer eller Merz.

Den tredje kandidaten, hälsovårdsministern Jens Spahn har redan en längre tid ansetts vara mer eller mindre chanslös i omröstningen.

Hettade till om AfD

I samband med de tillställningar där kandidaterna har presenterat sig under de senaste veckorna är det sist och slutligen inte så mycket som har skiljt de två förhandsfavoriterna åt.

Det har hettat till på allvar egentligen bara en enda gång. Det var då Merz beskyllde den nuvarande CDU-ledningen för att inte ha gjort tillräckligt mycket för att förhindra det högerpopulistiska partiet AfD:s framgång.

Friedrich Merz.
Bildtext Friedrich Merz.
Bild: All Over Press/ULRICH HUFNAGEL
Annegret Kramp-Karrenbauer.
Bildtext Annegret Kramp-Karrenbauer.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Kramp-Karrenbauers styrka är att hon har betydligt mer politisk erfarenhet än Merz. Hon har varit såväl regeringschef som inrikesminister i delstaten Saarland i många år.

I likhet med Merkel kan hon också hålla huvudet kallt, vilket många ser som konkurrenten Merz stora problem.

Merz kan däremot presentera sig som ett nytt alternativ, även om hans första politiska karriär inte var speciellt framgångsrik.

Den karriären tog mer eller mindre slut efter att Angela Merkel tog över hans post som chef för kristdemokraternas fraktion i förbundsdagen år 2002.

Mer eller mindre nystart?

Avgörande i valet idag blir därför vad majoriteten av de 1001 partidelegaterna nu vill ha.

Om de är ute efter att helt konkret sätta punkt för eran Merkel så är Friedrich Merz det naturliga valet.

Är de däremot ute efter en partiledare som på många sätt påminner om Merkel och samtidigt verkar ha de bästa förutsättningarna att locka väljare i val, då faller valet på Kramp-Karrenbauer.

I de flesta opinionsmätningar är hon nämligen betydligt mer populär än Merz, såväl bland de kristdemokratiska partimedlemmarna som framför allt bland tyskarna i allmänhet.

För kristdemokraterna har kampen om partiledarskapet hittills haft åtminstone en önskad effekt – i opinionsmätningarna går det för omväxlings skull uppåt.

Men oberoende av vem partidagen i dag väljer till ordförande, så blir den nya partiledarens viktigaste uppgift att snabbt igen ena partiet efter ordförandevalet.

Diskussion om artikeln