Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Jehovas vittnen börjar kringgå sitt eget förbud mot blodtransfusioner

Från 2018
En bild på en arm med en klocka. Till armen har man kopplat en slang som är fylld med blod.
Bild: Mostphotos / Matej Kastelic

Under de senaste åren har samfundet Jehovas vittnen börjat leta efter sätt att låta sina medlemmar använda blodprodukter,skriver Helsingin Sanomat. Det här kan betyda att vittnen tidigare har dött i onödan, säger föreningen UUT.

Religiösa gruppers förbud och regler kan leda till att medlemmarna och deras barn inte har möjlighet att använda alla hälsovårdens tjänster. Enligt föreningen för Religionernas offer, UUT är Jehovas vittnens förbud mot blodtransfusioner det som kräver flest dödsoffer på världsnivå.

Av religiösa skäl tillåter inte Jehovas vittnen användningen av bestämda blodprodukter. Förbudet togs i bruk 1945.

- Om de nu skulle säga att Gud verkligen godkänner blodtransfusioner och att det inte är en synd, så skulle de säga att tusentals människor har dött eller skadats i onödan, säger UUT:s verksamhetsledare Joni Valkila till tidningen.

Utredning: Dödsfall och sämre återhämtning

UUT gjorde för några år sedan en utredning där man bland annat frågade överläkare om förbudet mot blodprodukter har påverkat vården av patienter. Undersökningen visade att personer har dött på grund av förbudet.

Enligt undersökningen har också många patienter inte vårdats på bästa sätt på grund av förbudet. Deras uthämtning har förlängts och riskerna har ökat.

Jehovas vittnes informatör Veikko Leinonen säger att det är fejknyheter att personer skulle ha dött eller skadats på grund av förbudet mot blodtransfusioner.

Han förklarar att man har följt med hur forskningen av läkemedel har utvecklats under de senaste 15 åren.

- När blodet fraktioneras och man därefter gör olika läkemedel, så kan man använda dem, men inte helblod, säger Leinonen.

Tidigare har Jehovas vittnena frångått det förbud som man hade mot användningen av vaccin.

Barnens vård får inte inskränkas

Under 2000-talet har läkemedelsutvecklingen fått Jehovas vittnen att se över och skriva om sina regler.

Valkila menar ändå att situationen är svår för medlemmarna. De måste ta reda på vilka medicinska tillvägagångssätt som är tillåtna och själva avgöra ifall det är okej med den typen av medicinsk åtgärd.

Enligt Högsta förvaltningsdomstolen får inte föräldrarnas tro påverka barnens rätt till vård. Det här betyder att regler som förbjuder blodtransfusioner inte får gälla minderåriga i Finland.

I Finland har samfundet Jehovas vittnen 18 000 medlemmar.

Diskussion om artikeln