Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Relationspodden: Bli din egen bästa vän

Från 2018
Kvinna
Bild: Unsplash/Giulia Bertelli

Hur ser din viktigaste relation ut - det vill säga den som du har till dig själv? Om du märker att du ofta klankar ner på dig själv, kan det vara nyttigt att inse att du oftast gör ditt bästa och att det går att öva upp självkänslan.

Den här veckan fokuserar Relationspodden på självkänsla - varför det är så fruktansvärt svårt att se på sig själv på samma förstående, kärleksfulla sätt som på andra människor? Du skulle säkert inte säga samma saker till en vän som du säger till dig själv.

Hur lär man sig älska sig själv, frågade vi. Här är era berättelser.

I alla människor finns någonting att älska

Ni vittnar om stora svårigheter att älska er själva och om andra människor som har krossat självkänslan. Men ni skriver också om hur man kan vända självkritik till något gott.

"Vad finns det hos mig att älska?" Den miljondollarfrågan dyker alltid upp då saken "att älska sig själv" kommer. Jag har inga sidor som är värda att älska, jag är antingen väldigt vanlig, som vilken tölp som helst man ser på gatan. Jag tycker om att hålla mig för mig själv. Jag har få vänner, jag träffar dem kanske en gång i månaden. I allmänhet gillar jag inte människor och deras problem särskilt mycket. Så det finns inget hos mig att älska.
Nemo

Efter många år tillsammans med en psykopat kan jag inte annat än känna att jag är äcklig o dum. Nu är jag fri från honom, men olyckligare än någonsin. Ingen kommer att vilja ha mig. Fick höra det under hela äktenskapet och jag tror på det.
Kvinna 63

Det här är en fråga som jag själv har tampats med i ca 6 år nu. Själv har jag gått från lite respekt för mig själv till att jag respekterar mig själv väldigt bra. Lösningen handlar om två huvudsaker. Ansvar och att vara produktiv. Fråga dig själv, vad gör jag som är fel. Då vet du vad det är du behöver ta itu med för att komma till en bättre du!

Du har oftast en egen, rättande röst inombords som kan kritisera vad du gör och säger. Den kan man oftast lyssna på. Speciellt om den rättar dig när du har gjort något du vet är fel. Egna "röster" jag har hör är till exempel: du är patetisk, du är svag, du är inte värd något. Det har varit områden i mitt liv jag har jobbat på och jag är starkare idag, har en betydelse i samhället samt att jag vågar ge respekt åt mig själv.

Gör upp en plan för vilket liv du vill att du ska ha om 4 år. Sedan skriver du ner ett helvete som du kan springa ifrån med rubriken: var kan du vara om 4 år ifall du låter allt falla.
Tommy, 28

Hjärta i sanden
Bild: rawpixel/Unsplash

Försök tänka att du gör ditt bästa

Tips för en bättre självkänsla som ni skrivit in är bland annat: lär dig nya saker, sluta jämföra dig själv med andra och tänk att du faktiskt gör ditt bästa.

Hur man blir nöjd med sig själv? Sluta jämföra dig själv och allt i ditt liv med allt och alla andra!

― Kvinna, 25

Har man missat med något man sagt eller gjort är det bäst att ta itu med det direkt. Spegelbilden har man svårt att göra något åt men många gånger är det faktiskt bara man själv som fnyser åt bilden och inte andra. Därmed öva, öva, öva självkänsla och acceptans. Gå på kurser som intresserar och lär dig nya saker, tänk att "jag är bra på det här".
Kvinna, snart 40

Se fördelar i stället för nackdelar med dig själv! Om du kommer på att du börjar hacka ner på dig själv så ta ett djupt andetag och tänk jag gör ju bara mitt bästa!
Ano

Jag har tack vare terapi blivit bättre på att tala med mig själv på ett snällt sätt och på ett sätt som jag skulle bemöta vänner med. Kändes larvigt i början men då jag lärde mig att lyssna på min inre dialog märkte jag hur självkritisk jag var och lät och insåg att jag aldrig skulle tala till en kompis på det sättet.
Misse, 26

Spegel
Bild: Vince Fleming/Unsplash

Din kropp är fantastisk som den är

Speciellt kvinnor har en tendens att vara mycket kritiska mot sina kroppar.

Har alltid, så länge jag kan minnas, haft svårt att acceptera min kropp. Det här är kanske en kliché, men efter min graviditet har jag blivit snällare mot min kropp. Alltså wow vad kvinnokroppen klarar av! Inställningen gör skillnad. Fokus på att må bra, inte på siffror eller spegelbild.
Småbarnsmamma, 26

Jag tror att kvinnor överlag är mer kritiska mot sina egna kroppar än vad män är. Jag tycker det är synd att så många går omkring och bantar och är missnöjda då de ändå är fina som de är.

― Nicke, 39

Acceptera dina tillkortakommanden - ingen är perfekt

Alla är vi egentligen jämlika och har en möjlighet att älska oss själva, trots våra brister.

Jag vet inte hur man lär sig älska sig själv för det har
jag nog alltid gjort. Däremot kan jag berätta om hur jag upplever mig
själv i hopp om att det kommer till nytta. Jag är mycket medveten om de brister jag har och håller ögonen på min omgivning för att försöka få reda på saker om mig själv jag inte kände till tidigare. Jag känner mig inte dålig för de brister jag har, för mig handlar det om att försöka
överkomma dem eller göra dem irrelevanta. Kort sagt vill jag bara att alla mina kära medmänniskor kommer till den insikten att vi alla är ganska usla egentligen, men att man på något vis ändå kan göra bra saker bara man bestämmer sig för det.

Narkissos, 32

Vi som personer är summan av det vi upplevt, plus den självuppfattning som bildats därav. Vi kan ha fått lära oss att lita på oss själva, tro på oss och bry oss om oss själva, eller så inte. Har vi blivit älskade vet vi vad kärlek är, och kan också då själva visa äkta kärlek. Ifall inte, är det betydligt svårare. Men det är fullt möjligt ändå.

Först måste vi inse, att den bild vi har om oss själva är en
konstruktion, och att vårt sanna "jag" är kanske något helt annat. Vi kan inse, att vi är alla jämlika varelser från födseln till graven, även om vi inte blivit behandlade så, eller vi inte blivit erbjudna samma tillgångar som någon annan.

Sedan är det inte mera svårt att visa äkta kärlek - hänsyn, stöd,
omsorg, uppmärksamhet, omvårdnad, välvilja, positivitet - mot oss själva.

KW, 54

Hur älskar man sig själv?

29:40

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln