Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Fest på slottet samlade återigen finländarna framför tv-apparaterna. 2,44 miljoner tittare följde med festligheterna

Från 2018
Uppdaterad 07.12.2018 13:26.
Kommentatorerna för Fest på slottet 2018
Bildtext Katja Johansson, Ted Urho, Magnus Hertzberg, Matilda Gyllenberg och Nicke Aldén fungerade som reportrar för Svenska Yle under självständighetsbalen.
Bild: Ilmari Fabritius

Totalt nådde Yles tvåspråkiga sändningar från självständighetsfirandet 3,2 miljoner tv-tittare. Antalet svenskspråkiga tittare ökade jämfört med 2017.

Mottagningen i Presidentens slott under självständighetsdagen sågs i medeltal av 2,44 miljoner tittare. Flest tittare såg sändningen strax innan nyheterna klockan 20.30, då 2,51 miljoner följde med festligheterna. Totalt sågs Fest på slottet av 2,9 miljoner tittare. Av dessa var 125 000 finlandssvenskar vilket är en ökning jämfört med förra året då 117 000 tittade på sändningens första del. Den andra delen av sändningen sågs av 100 000 finlandssvenskar.

“Det är glädjande att märka att många har hittat fram till det svenskspråkiga referatet på Yle TV1. Intervjuerna på tv gjordes både på finska och svenska, och detta är samtidigt ett sätt att nå ut över språkgränserna och samla finländarna kring samma innehåll. Det är mycket värdefullt.”, säger Johanna Törn-Mangs, mediechef på Svenska Yle.

Förra året, när det hundraåriga Finland uppmärksammades, slog Fest på slottet tittarrekord när 2,66 miljoner följde med sändningarna. År 2016 uppgick tittarantalet till 2,62 miljoner.

“Under Finlands 100-års jubileum förra året var slottet stjärnspäckat med bland andra många stora idrottare och skådespelare. I år rymdes fler “vanliga” människor med och vi hade också i sändningen möjlighet att visa vad den lilla människan kan åstadkomma och ge plats för många fina personliga berättelser. Miljön var tema på årets slottsbal och det är många som gjort stora miljögärningar, vilket vi hade möjlighet att lyfta fram även i vår produktion,” konstaterar Hanna Berndtsson-Hera, producent för Fest på Slottet.

Sammanlagt följde cirka 3,2 miljoner finländare med samtliga sändningar från festligheterna. Denna siffra innefattar förutom slottsbalen även inför- och efterfestsändningarna samt självständighetsdagsparaden. Förra året var det totala tittarantalet 3,6 miljoner. Sändningen Inför Fest på slottet följdes som mest av 650 000 tittare. Finländarna trivdes även på efterfesten, som sågs av 990 000 tittare.

Yle Arenan flitigt besökt

Tittarsiffrorna ökar ytterligare om man beaktar de som såg programmet via Yle Arenan och Yle Areena. Här var trafiken livlig med en tredjedel fler besökare än vanligt. Direktsändningarna från Fest på slottet klickades igång över 570 000 gånger, vilket är en ökning från förra årets 260 000 gånger. Resultatet är ändå inte helt jämförbart med 2017 eftersom sättet att mäta har ändrats.
“Det kändes fint att få bjuda på ett brett innehåll från en av årets höjdpunkter och vi hoppas att vår publik, även den yngre publiken som i år fick ett helt nytt innehåll på sin egen plattform X3M:s instagram, drogs med i feststämningen”, konstaterar Hanna Berndtsson-Hera.

Fest på slottet genomfördes som en gemensam sändning på två språk, dvs. med referat både på finska och svenska. På svenska intervjuades gästerna vid självständighetsmottagningen av Katja Johansson och Nicke Aldén. För det svenska referatet stod Ted Urho, Magnus Hertzberg och Matilda Gyllenberg. I sociala medier rapporterade Frida Frankenhaeuser (Svenska Yle) och för första gången även för en yngre publik, redaktör Oliver Kivi (X3M).

Webbsidan svenska.yle.fi/slottsbalen samlar bilder, artiklar och videoklipp från självständighetsfirandet. Samtliga sändningar från självständighetsdagen hittas på arenan.yle.fi.

Artikeln uppdaterades kl. 13.25 med de finlandssvenska tittarsiffrorna och kommentar av Johanna Törn-Mangs.

På andra språk