Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hybridbilen kombinerad med metron gjorde Berth Sundströms liv mera ekologiskt : "Det här borde flera göra!"

Från 2018
Berth Sundström
Bildtext Berth Sundström har ett eget pendlingskoncept.
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

En vanlig vardagsmorgon klockan 8:30, ljuden av lätt skrikande däck och motorsus ekar genom parkeringshallen P3 i köpcentret Iso Omena i Mattby, Esbo. Det är här långtidsparkeringen är placerad. Kyrkslättbon Berth Sundström använder sig flitigt av den här tjänsten.

- Jag kopplar upp min hybridbil här i stolpen och visar det här chipet till läsaren och så börjar den ladda. När jag kommit upp i hissen piper mobilen och jag får ett meddelande om att laddningen har börjat. Sen vid lunch ungefär får jag ett liknande meddelande, men då får jag veta att laddningen är slutförd till summan av 0 €, berättar Berth Sundström.

Fram till årsskiftet var det HRT-kortet som aktiverade laddningen men nu är det bolaget Virta.fi som har tagit över laddningstjänsten vid metroparkeringen.

- Det var liksom lite höljt i dunkel det här. Jag har inte fått någon information utan själv fått ta reda på hur det hela fungerar, säger Sundström. Informationsgången kunde faktiskt vara bättre tycker jag, fortsätter han.

Laddningsställe för elbilar
Bildtext Grönt betyder ledig laddningsstation.
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

Självvalt koncept

Sundströms arbetsväg börjar i Kyrkslätt och slutar vid kontoret inne i Helsingfors, med ett kort stopp i Esbo.

- Det här är ett självvalt koncept som jag tycker fungerar alldeles utmärkt. Jag har i årtionden åkt bil in till Helsingfors och jag tycker det är jättejobbigt att sitta i kö, vilket har blivit värre med åren.

- Samtidigt vill jag vara miljömedveten och i och med metron kom jag på det här. Jag kör med el till metrostationen och metron in till centrum. Det ska förstås vara bekvämt och det här tycker jag är det, säger Sundström.

sähköauton latauspiste, Oslo, 2017
Bildtext I Norge har man satsat ordentligt på elbilar.
Bild: Antti Haanpää / Yle

”Folk tror det är dyrare än det är”

Fortfarande är el- och hybridbilar en del dyrare än fordon med traditionella förbränningsmotorer. Sundström tycker ändå att hans koncept blir billigare i längden.

- Det är inte så dyrt som folk tror. Man måste ju inte köpa en Tesla heller. Japanerna, koreanerna och fransmännen tillverkar redan hybrider som inte är så mycket dyrare än vanliga bilar. Dessutom så är den här laddningen för hemvägen gratis, det jag laddar hemma kostar kring en euro i dygnet, parkeringen kostar 2€ för en tiotimmars period. Dessutom blir metrobiljetten billigare då jag åker från Esbo istället för Kyrkslätt som det skulle bli i mitt fall, berättar Berth Sundström.

På det här sättet kan Sundström köra hela veckan emissionsfritt. För längre resor, till exempel till stugan, kommer hybridtekniken väl till pass då motorn övergår till bensinförbränning då laddningen tar slut i elmotorn.

- Man säger ju att hybriden är en övergångslösning men jag tror nog att det blir en rätt långvarig lösning här i vårt land eftersom avstånden är långa och därmed kommer också laddningsställena att vara rätt sparsamt utplacerade, konstaterar Sundström.

Morgonrusning på Västerleden.
Bildtext Bussarna försvann från Västerleden men många åker ännu privatbil.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Mycket att göra ännu med kollektivtrafiken

- Det finns ännu en hel del bilar på Västerleden och det har förstås att göra med att mitt koncept fungerar för att jag jobbar intill metron. Måste man byta ännu en gång så blir det genast betydligt besvärligare, så det finns nog en hel del att utveckla ännu då det gäller kollektivtrafiken här i våra knutar, konstaterar Berth Sundström.

- Samtidigt ligger väldigt många kontor intill de olika metrostationerna i Mattby, Hagalund, Gräsviken, Centrum, Hagnäs och så vidare, fortsätter han.

Metro till Mattby
Bildtext Metron fungerar bra om du jobbar nära en station.
Bild: Yle/Carolina Husu

Var finns alla andra?

På våning P3 nere i Mattbycentret finns åtta laddningsstationer för el- eller hybridbilar och då Yle Huvudstadsregionen träffar Berth Sundström där, är bara tre stationer upptagna, Sundströms inkluderad.

- Det här är en bra morgon, skrattar Sundström. Vanligtvis är jag ensam här och jag undrar nog att var finns alla andra? Jag önskar ju att de här skulle vara fulla och de andra parkeringsplatserna tomma, egentligen borde hela den här våningen bestå av ekoplatser, fortsätter han.

Sundström tror att ett problem är att andra elbilsförare inte känner till att det är möjligt att ladda gratis och parkera så billigt intill metrostationen. Han utlyser bättre informationsgång.

Laddningsställe för elbilar
Bildtext Rätt tomt på ekoplatserna i metroparkeringen.
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

Subventioner kunde hjälpa

Ett sätt att öka på intresset för el- och hybridbilar är enligt Sundström att från statligt håll subventionera.

- Plånboken är ju närmast hjärtat och de här bilarna är ju en del dyrare trots allt, så jo, det kunde nog vara en lösning. Men när man nu står i beråd att köpa en ny bil så får man ju väga olika saker mot varandra och jag tycker nog att det här är mer rationellt för väldigt många, i synnerhet för såna som är bosatta i södra delen av landet, i huvudstadsregionen i synnerhet, tycker Berth Sundström.

Att göra som Norge och ta bort momsen från el- och hybridbilar kunde också vara en lösning.

- På så sätt skulle de här bilarna på riktigt bli konkurrenskraftiga jämfört med de traditionella bilarna. Att folk har styrts in på vägen att köpa in billiga dieselbilar från Sverige och Tyskland är ju helt bakvänt med tanke på miljön, anser Sundström.

Förändring över tid
ÅrElbilLaddningsbar hybridAnnan hybrid
20102303200
20115604464
20121091285986
20131692968445
201436059610948
201561497314055
2016844244119250
20171449572928519

Ingen verkar riktigt ha koll på helheten

Men hos vem ligger ansvaret att få ut budet om de fördelar en el- och hybridbil för med sig?

- Det är nog hos dem som har hand om de klimatstrategierna, både på lokal och global nivå. Det känns som om att det talas mycket om det men att ingen riktigt har ansvar för det eller en klar helhetsbild av situationen, säger Berth Sundström.

Diskussion om artikeln