Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands bästa bordtennisspelare blev utan stöd och kritiserade Olympiska kommittén – toppidrottsenhetens chef ger svar på tal: “Det handlar om hård fakta”

Från 2018
Uppdaterad 07.12.2018 19:49.
Benedek Olah håller blicken på bollen.
Bildtext Benedek Olah fick ingen hjälp av Finlands olympiska kommitté.
Bild: All Over Press.

Benedek Olah var allt annat än nöjd då han blev utan stödpengar. Olah som representerade Finland i OS i Rio kritiserar beslutet även om hans tävlingsresultat inte smickrar.

För en vecka sedan publicerade Finlands olympiska kommittés toppidrottsenhet en lista över sommargrenar som får finansiellt stöd på vägen mot OS i Tokyo 2020.

Benedek Olah som skrev finländsk bordtennishistoria genom att ta sig till senaste sommar-OS får inget stöd den här gången då hans gren saknas från listan. Den besvikna Olah riktade skarp kritik mot beslutet i en intervju för Iltasanomat.

– Stödpengarna går åt dem som känner varandra. Jag tycks inte få något oavsett vad jag gör. Jag har varit en exemplarisk idrottare som inte har druckit eller härjat. Jag har satsat allt på bordtennisen, men det har tydligen ingen betydelse, klagade Olah i Iltasanomats intervju.

Olah är också förundrad över hur olika grenar uppskattas i toppidrottsenheten.

– I vissa grenar kan man ta sig till VM-final med tre segrar. För att jag ska ta mig till VM måste jag kvala in från en grupp på tusentals spelare.

Lehtimäki svarar

Enligt Mika Lehtimäki som är chef för Olympiska kommitténs toppidrottsenhet har man det här året valt att prioritera idrottare som har en realistisk chans att nå framgång i Tokyo.

– Vårt kriterium är att idrottarna som får stöd ska ha en chans att ta sig in bland de 16 bästa. Det att man har chans att nå OS kan inte användas som ett kriterium då kraven varierar från gren till gren, förklarar Lehtimäki åt Yle Urheilu.

Enligt den nuvarande världsrankingen skulle Olah få en plats i Tokyo men hans resultat från det senaste året har inte gjort något stort intryck, i alla fall inte på Lehtimäki.

– Den här säsongen har han lyckats besegra en topp-50-spelare bara en gång. Mot topp-100-spelare har han vunnit en match och förlorat åtta. I sju turneringar på världsturnén har det fem gånger blivit stopp redan i kvalet. Han har inte tagit sig in bland de 32 bästa en enda gång, räknar Lehtimäki upp Olahs resultat.

– Det handlar om hård fakta som vi måste ta i beaktande för att behandla idrottare på ett rättvist sätt, slår Lehtimäki fast.

Diskussion om artikeln