Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Thomas Wallgren: Ytterhögerns demonstrationer mindre än förra året - politiker vill förbjuda hakkorset

Från 2018
nazister ur Nordiska motståndsrörelsen grips av polis under självständighetsdagen 2018.
Bildtext Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg hann några hundra meter, från Kajsaniemiparken till Hagnäs, innan polisen konfiskerade swastikaflaggorna. Fyra personer greps efter att NMR gjort motstånd mot polisen.
Bild: Lehtikuva

Både nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration och 612-rörelsens fackeltåg på självständighetsdagen lockade färre deltagare än för ett år sedan. Det påstår SDP-politikern Thomas Wallgren som följt med demonstrationerna på nära håll de senaste åren. Samtidigt vill finländska politiker förbjuda hakkorset i offentliga sammanhang.

Helsingforspolitikern Thomas Wallgren (SDP) har i flera år följt med nazistiska Nordiska motståndsrörelsens och den främlingsfientliga 612-rörelsens demonstrationer under självständighetsdagen.

Thomas Wallgren
Bildtext Tillsammans med en handfull andra så kallade medborgarvittnen räknar Wallgren demonstranter för att skapa sig en uppfattning om ytterhögerns popularitet. Bilden är inte tagen under självständighetsdagen.
Bild: Victoria Wirén/Yle

NMR:s demonstration har fått stor uppmärksamhet på grund av att nazisterna för första gången marscherade under swastikaflaggor.

Det som fått mindre uppmärksamhet är faktumet att nazisterna i år inte lyckades mobilisera lika många demonstranter som 2017.

- Nu var det klart färre människor än förra året, även om de var flera än 2016 och klart flera än då demonstrationerna första gången ordnades för 4-5 år sedan, säger Wallgren.

Han kallar sig medborgarvittne och har tillsammans med en handfull likasinnade systematiskt räknat deltagare i ytterhögerns demonstrationer de senaste åren.

År 2017 deltog runt 400 personer i NMR:s demonstration, men i år var de knappt 300, enligt Wallgren beräkningar.

I demonstrationen deltog omkring 70 personer från Soldiers of Odin, men manfallet var störst bland de som tågade med nazisterna.

612-rörelsens fackeltåg 2018.
Bildtext Också i 612-rörelsens fackeltåg sjönk deltagarantalet med hundratals personer år 2018. Uppskattningsvis 1500 deltog, jämfört med 2800 året innan.
Bild: Lehtikuva

I 612-rörelsens fackeltåg deltog det enligt polisens och Wallgrens uppskattningar under 1500 personer. Enligt polisens uppskattningar lockade 612-rörelsen 2800 deltagare 2017 och 2000 år 2016.

“Dålig stämning bland nazisterna”

NMR:s demonstration gav Wallgren en känsla av att ytterhögern är försvagad jämfört med tidigare år.

Han tror att demonstrationen blir ännu mindre nästa år, speciellt om lagen som förbjuder motståndsrörelsen vinner laga kraft.

- Min misstanke är att det kommer att vara färre. Det var så pass dålig stämning. Det var inte så att nazisterna gick hem och kände sig nöjda över att ha gjort någonting fint och spännande.

Att fyra personer ur NMR:s led greps i ett tidigt skede drog ytterligare ner stämningen.

Då demonstrationen avslutades vid Tölö idrottshall strax efter 18 på torsdagskvällen hade majoriteten av demonstranterna redan hoppat av.

Det planerade programmet fick också kortas ner eftersom en av talarna gripits av polisen.

Nationalsocialister, främlingsfientliga grupper och antifascister marscherar på självständighetsdagen - Spela upp på Arenan

Splittrad och hotad rörelse

Även om demonstrationen i år var mindre än 2017 visar Yles granskning av motståndsrörelsen att NMR lockat till sig flera medlemmar sedan Birkalands tingsrätt förbjöd organisationen 2017.

Också Åbo hovrätt förbjöd organisationen då fallet behandlades där hösten 2018. NMR har nu bett om att få överklaga domen, men Högsta domstolen har ännu inte gett sitt besked i frågan.

Hotet om att förbjudas syntes också vid demonstrationen. Wallgren tolkar användningen av swastikan som en reaktion på att grupperingen förbjuds men noterade samtidigt nya fraktioner bland nazisterna.

- Det var nya grupperingar igen. Många små grupperingar på 3-4 personer med nya symboler och nya namn. De har svårt att samlas kring gemensamma symboler.

Motdemonstration mot NMR i berghäll, Helsingfors på självständighetsdagen 2018.
Bildtext NMR stötte på en motdemonstration i stadsdelen Berghäll på självständighetsdagen.
Bild: Lehtikuva

Flera amatörer bland nazisterna

Förutom att räkna antalet deltagare försöker Wallgren och de andra medborgarvittnena skapa sig en uppfattning om ytterhögern genom att tala med demonstranterna.

Tidigare år har det här varit svårt. De flesta som går med i nazisternas marscher i Finland har inte varit villiga att tala med utomstående, men i år var stämningen förändrad.

- Det var färre människor som vägrade prata med mig. Förra året var disciplinen hårdare, nu var det mera amatörmässigt. Flera var där första gången och svarade gärna på mina frågor, säger Wallgren.

- Det är också ett gott tecken att folk är beredda att motivera och förklara sig och diskutera.

Orpo och Rinne vill förbjuda hakkorsflaggor

Kristdemokraternas riksdagsgruppsordförande Peter Östman säger till partitidningen KD-lehti att han lämnat ett skriftligt spörsmål till regeringen om att förbjuda hakkorssymbolen i offentliga sammanhang.

Yle har samlat kommentarer av några toppolitiker:

Petteri Orpo.
Bildtext Petteri Orpo, partiordförande, Saml:
Bild: Lehtikuva

- Polisen gjorde helt rätt när de tog bort flaggorna, de hör inte till den finländska gatubilden, säger Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.

- Själv tycker jag att man kunde förbjuda offentligt flaggande med hakkorsflaggor. Regeringen måste nu överväga om man behöver ändringar i lagen.

Antti Rinne.
Bildtext Antti Rinne, partiordförande, SDP:
Bild: Lehtikuva

- Det är helt berättigat att förbjuda nazisternas hakkorsflagga i offentliga sammanhang. Den som känner till ens lite historia vet vilka fasansfulla saker den symboliserar, säger Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne.

Halla-aho förstår polisens ståndpunkt

Jussi Halla-aho.
Bildtext Jussi Halla-aho, partiordförande, Sannf:
Bild: Lehtikuva

- Jag är mycket skeptisk mot att förbjuda ord eller symboler. Man kan inte radera de extrema åsikterna på det sättet. Det skulle också vara svårt att avgöra i vilka sammanhang man får visa hakkors, säger Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho.

- Jag förstår ändå polisens kritik att det skulle vara klarare om man visste vad som är tillåtet eller förbjudet.

Diskussion om artikeln