USA anklagar Huaweis finansdirektör för brott mot Iransanktionerna – den kinesiska jätten tros kunna spionera på privatpersoner och myndigheter
Om Huaweis finansdirektör Meng Wanzhou utlämnas till USA står hon inför åtal som kan leda till tiotals år i fängelse. Kina kräver att Meng friges och hävdar att hon inte har brutit mot några regler.
När kinesen Meng greps på flygplatsen i Vancouver fick händelsen mycket uppmärksamhet. Men i själva verket är det bara ett led i händelserna där olika länder, med USA i spetsen, kämpar mot teknikjätten Huawei.
Meng är finansdirektör på Huawei. Hon greps under en mellanlandning i Vancouver i Kanada i början av december och nyheten gavs offentlighet en knappt vecka senare.
Hon greps på begäran av USA. Orsaken till att hon är gripen sägs vara att hon och företaget hon representerar har brutit mot USA:s sanktioner mot Iran.
Under fredagens domstolsförhandling i Vancouver kom det fram att USA misstänker att Meng har bidragit till att hemlighålla relationen mellan Huawei och bolaget Skycom som är utpekat som ett dotterbolag till Huawei.
Skycom misstänks ha fungerat som Huaweis bulvan i affärer med Iran.
Kanadensarna beskylls för att ha gripit Meng av politiska skäl, något som premiärminister Justin Trudeau har känt sig tvungen att dementera.
- Ändamålsenliga myndigheter fattade beslutet i det här fallet utan någon som helst politisk inblandning, precis som det borde gå till, sade Trudeau.
USA har 60 dagar på sig att formellt begära att Meng utlämnas. Om Kanada går USA till mötes riskerar Meng att åtalas för bedrägerier mot flera finansiella institutioner. Maxstraffet för varje åtalspunkt är 30 år i fängelse.
Kina å sin sida kräver att Meng Wanzhou släpps fri och säger att hon inte har begått något brott.
Förbud mot Huawei på grund av spionagemisstankar
Huawei utreds visserligen för att ha brutit mot de sanktioner USA har mot Iran, men följetongen har andra betydligt mer invecklade vändningar.
Faktum är att kinesiska Huawei redan länge har varit föremål för misstankar av olika slag.
Frågan har varit om det är möjligt för kinesiska myndigheter att spionera på privatpersoner och andra länders myndigheter via de apparater som företaget tillverkar.
I USA råder det till exempel förbud för myndigheter att använda teknik från Huawei.
På fredag morgon, ett dygn efter att det blivit offentligt att Meng gripits, rapporterade nyhetsbyrån Reuters att även Japan reagerar på spionagemisstankarna mot Huawei.
Japans regering uppges fundera på att förbjuda myndigheter att använda Huaweis apparater och att landets mobilnät inte får byggas med hjälp av företagets utrustning.
Japans kabinettsekreterare, Yoshide Suga, bekräftar visserligen inte nyheten, men han säger att varje ministerium måste jobba på att förbättra cybersäkerheten i landet, dock utan att nämna Huawei vid namn.
"EU bör vara på sin vakt"
Oron finns närmare än bara Japan och USA, varningsklockorna ringer även i många andra länder.
Estniska Andrus Ansip är vice ordförande för Europeiska kommissionen och ansvarig för den digitala inre marknaden.
På fredag eftermiddag kommenterade han härvan kring Huawei och sade att EU bör vara på sin vakt gällande liknande företag på grund av säkerhetsrisker.
Ansip misstänker att kinesiska teknikföretag kan vara tvungna att samarbeta med underrättelsemyndigheter i Kina.
Danmark utreder, Frankrike välkomnar
Tidigare har britternas underrättelsetjänst MI6 varnat för samarbete med Huawei. På fredag morgon rapporterade Danmarks Radio att försvarsmakten i Danmark ska utreda vad företaget egentligen är kapabelt till.
Till saken hör att Huawei har fått ett avtal om att bygga ut en del av 5G-nätet i Danmark.
Den franska finansministern Bruno Le Maire kommenterar däremot med att Huawei är välkommet att investera i Frankrike.
Undantaget är, enligt finansministern, att om investeringarna kränker den franska statens integritet eller påverkar känslig teknologi ska staten kunna sätta vissa gränser.
Utöver dessa har även andra länder, till exempel Australien och Nya Zeeland, valt att inte samarbeta med Huawei på grund av spionagemisstankarna.
Varningarna från andra länder borde förmodligen orsaka en del huvudbry även i Finland.
Huaweis mobiltelefoner hör visserligen inte till de allra populäraste, men de finns i en hel del fickor och väskor även hos oss.
Huawei har dessutom fått leverera en del av de basstationer som används för det nya 5G-nätet som byggs upp i landet som bäst.