Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Annegret Kramp-Karrenbauer är ny partiledare för de tyska kristdemokraterna

Från 2018
Uppdaterad 07.12.2018 20:28.
Annegret Kramp-Karrenbauer blev vald till CDU:s nya partiledare under partidagen i Hamburg 7.12.2018.
Bildtext Annegret Kramp-Karrenbauer.
Bild: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Det tyska kristdemokratiska partiet CDU har valt Annegret Kramp-Karrenbauer till ny partiledare under partidagen i Hamburg. Hon tar över efter Angela Merkel som suttit 18 år på posten.

Nuvarande partisekreterare Annegret Kramp-Karrenbauer fick 517 av partidelegaternas röster i den andra omgången. Motkandidaten Friedrich Merz fick 482 röster.

Hälsominister Jens Spahn var ute ur spelet efter den första omgången där han plockade åt sig 157 röster.

Resultatet var inte helt oväntat. 56-åriga Kramp-Karrenbauer har haft övertaget i de opinionsundersökningar som gjorts bland partimedlemmar och tyskar i allmänhet.

Finansmannen Merz var ändå en värdig motkandidat och det som sist och slutligen räknades var vad de 1 001 partidelegaterna tyckte.

Friedrich Merz under CDU:s partidag i Hamburg 7.12.2018.
Bildtext Friedrich Merz.
Bild: EPA-EFE/CLEMENS BILANEPA-EFE/CLEMENS BILAN

Redan efter den första omgången kunde man ändå se att Kramp-Karrenbauer hade ett litet övertag. Hon fick 450 röster medan Merz fick 392.

Ordförandevalet har väckt intresse också utanför Tyskland eftersom det är sannolikt att den nya CDU-ledaren så småningom också blir Tysklands nästa förbundskansler.

Kramp-Karrenbauer första uppgift blir ändå att försöka ena partiet och vinna tillbaka väljare som hoppat över delvis till det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) och delvis till miljöpartiet De Gröna.

Angela Merkel har sagt att hon vill fortsätta som förbundskansler fram till valet 2021.