Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mueller: Okänd rysk person ville ha "politisk synergi" med Trumpkampanjen

Från 2018
Uppdaterad 09.12.2018 06:29.
Trumps före detta advokat Michael Cohen.
Bildtext Trumps före detta advokat Michael Cohen.

Nya domstolsdokument, utfärdade av USA:s specialåklagare Robert Mueller, tyder på att en okänd rysk person kontaktat Trumpkampanjen och erbjudit samarbete med den ryska regeringen.

Det här avslöjas i dokument om Trumps före detta advokat Michael Cohen och hur han nu samarbetar med Muellers utredning av huruvida Ryssland blandade sig i det amerikanska presidentvalet 2016.

Dokumentet behandlar de brott som Cohen medger sig ha begått. Av Trumps medarbetare är det bland annat Michael Cohen och Paul Manafort som granskas av utredningen.

Mueller rekommenderar att Cohen får ett kännbart fängelsestraff efter att ha erkänt att han brutit mot amerikanska kampanjfinansieringslagar, ljugit för den amerikanska kongressen och gjort sig skyldig till skattebrott.

Vita huset tog ställning till de publicerade dokumenten på fredagen och konstaterade att de inte innehöll någon "ny eller skadlig" information om presidenten.

Trump har upprepade gånger kallat Muellers utredning en "häxjakt".

Dokumentens innehåll

Enligt domstolsdokumenten har Cohen nu samarbetat med utredningen och gjort sig tillgänglig för utredarna vid flera tillfällen.

Cohen uppges ha samarbetat genom att förse utredningen med information om hans personliga kontakter till ryska intressen och hur ryska medborgare försökt kontakta Trumps presidentkampanj.

2015 ska en okänd rysk person föreslagit för Cohen att den dåvarande presidentkandidaten och Rysslands president Vladimir Putin borde träffas.

Enligt dokumenten ska den ryska personen ha sagt till Cohen att ett sådant möte kunde ha en "fenomenala" politiska och affärsrelaterade följder med syftning på det så kallade Moskvaprojektet.

Moskvaprojektet var Trumps försök att bygga en 100 våningar hög byggnad i den ryska huvudstaden.

- Det finns inga större garantier för ett projekt än den ryska presidentens tillåtelse, lär den ryska personen ha sagt till Cohen. Cohen aldrig tackade ja till erbjudandet. Mötet blev aldrig av.

Kaupunki kuvattu 3.6.2015
Bildtext Trump Tower i Moskva skulle ha tornat upp sig över staden med sin höjd på hundra våningar.
Bild: EPA

Moskvaprojektet som aldrig blev av

Enligt dokumenten har Cohen begått fyra federala brott.

- Han motiverades av sin egen girighet och utnyttjade upprepade gånger sin makt i bedrägligt syfte, står det i dokumenten.

Ett av brotten som Cohen medger sig ha begått är att ha betalat två kvinnor som påstår sig ha haft affärer med Trump.

Det här kan vara ett brott mot amerikanska kampanjfinansieringslagar.

Cohen har också medgett att han tidigare ljugit för Mueller och kongressen om detaljer kring det så kallade Moskvaprojektet.

Mueller anser att Cohen försökt dölja hur lukrativt Moskvaprojektet skulle ha varit för Trumps företag och att projektet sannolikt skulle ha krävt ett samarbete mellan företaget och ryska myndigheter.

Moskvaprojektet övergavs slutligen och inget avtal blev av. Cohen uppges även ha ljugit om när affären gick om intet. Han lär tidigare ha sagt att avtalet föll i bitar i januari 2016.

Det har tidigare rapporterats att Cohen och hans affärspartner Felix Sater planerat att ge Rysslands president Vladimir Putin en lyxlägenhet i byggnaden i Moskva för att locka ryska oligarker att köpa egna lägenheter.

Det är fortfarande oklart om Trump kände till Cohens och Saters planer. Sater har tidigare uppgett att han kommit på idén.

Trump gav en spontan presskonferens på gräsmattan utanför Vita huset innan han flög till Missisippi på måndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Trump och ryska affärer

Både som presidentkandidat och president har Donald Trump förnekat att han skulle ha några ryska affärskopplingar eller investeringar.

Under den andra presidentdebatten mellan Trump och demokraternas kandidat Hillary Clinton sade Trump:

- Jag vet inget om Ryssland. Jag vet om Ryssland men jag vet inget om Rysslands interna angelägenheter. Jag har inga företag där. Jag har inga lån från Ryssland.

I en intervju med CBS, publicerad i juli 2016, sade Trump att han inte har något med Ryssland att göra.

- Jag har inget att göra med Ryssland. Jag har inga jobb i Ryssland. Jag är runt hela världen men är inte involverad i affärer med Ryssland, sade Trump.

- Jag känner inte Putin, jag har inga avtal i Ryssland och hatarna håller på att tappa vettet - ändå kan Obama sluta ett avtal med Iran, nummer ett i terrorism, inga problem, skrev Trump på Twitter i februari i fjol.

På torsdag när nyheten om att Cohen erkänt sig skyldig till flera brott kommenterade Trump Moskvaprojektet.

- Det fanns en stor sannolikhet att jag inte skulle ha vunnit (presidentvalet). I det fallet skulle jag ha fortsatt göra affärer och varför skulle jag då ge upp flera möjligheter?

Paul Manafort lämnar domstolen där åtalen riktade mot honom lästs upp.
Bildtext Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort har ertappats för flera lögner.
Bild: EPA-EFE/TASOS KATOPODIS

Manafort i nytt blåsväder

President Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort uppges enligt domstolsdokument ha ljugit om flera saker i anknytning till Rysslandsutredningen.

Enligt Mueller har Manafort ljugit om flera centrala punkter, bland annat vilka kontakter han haft till personer i Trumps administration.

Manafort dömdes redan för ekonomiskt bedrägeri i augusti på grund av hans arbete som politisk konsult i Ukraina.

I utbyte mot hans hjälp i Rysslandsutredningen erbjöds han ett avtal - ett fängelsestraff på tio år.

Enligt nya dokument utfärdade av Mueller har Manafort brutit mot avtalet genom att ljuga.

Manafort har ljugit om sina interaktioner med affärspartnern Konstantin Kilimnik, sina kontakter till Trumpadministrationen och en betalning till en av sina firmor.

I Manaforts textmeddelanden ser man att Manafort varit i kontakt med myndighetspersoner i Trumps administration i början av året trots att han redan hade åtalats för flera brott.

Han har också uppgett att han inte varit i kontakt med någon i administrationen sedan den tillträdde.

Manafort har suttit häktad sedan början av juni.

Källor: Reuters, AFP, The Guardian, BBC, Buzzfeed News

Diskussion om artikeln