Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: Dagen efter – för tyska CDU börjar livet efter Merkel redan i dag

Från 2018
Uppdaterad 08.12.2018 13:57.
Angela Merkel och Annegret Kramp-Karrenbauer
Bildtext Nya partiledaren Annegret Kramp-Karrenbauer och Angela Merkel.

Valet är gjort. De tyska kristdemokraterna valde i går en efterträdare för Angela Merkel på partiledarposten. Redan idag börjar Annegret Kramp-Karrenbauer sätta sin egen prägel på partiet, det här genom valet av ny generalsekreterare.

Till slut var det bara 35 röster som skiljde segraren Annegret Kramp-Karrenbauer från förloraren Friedrich Merz.

I det mycket jämna resultatet ligger samtidigt den nya partichefens första stora utmaning.

Det gäller nu för henne framför allt att få med alla i samma båt, men samtidigt att se till att också de som nu röstade på Friedrich Merz också i fortsättningen känner sig hemma i det tyska kristdemokratiska partiet.

Inför omröstningen har det till och med hörts röster som varnat för att vissa partimedlemmar kommer att lämna partiet om Merz nu inte blir vald. Splittring har varit ett ofta återkommande ord.

För Kramp-Karrenbauer gäller det nu att bemästra och i bästa fall också integrera de krafter och personer som ser sig besegrade i ordförandevalet.

Bara på så sätt kan CDU förbli det man fortsättningsvis vill vara, det vill säga ett tyskt folkparti med bred förankring bland befolkningen.

En position som socialdemokraterna i Tyskland har förlorat under de senaste åren.

Måste ta gubbarna i beaktande

För att kunna behålla sin plats som ett tyskt folkparti måste CDU också erbjuda plats åt den traditionella konservativa högern.

Alltså för många av de äldre gubbarna bakom Merz – om man vill säga det lite förenklat.

De här ”gubbarna” har nämligen fått det allt svårare inom partiet under de senaste åren. De har nämligen varit ett klientel som Merkel, medvetet eller omedvetet inte direkt har friat till.

Merkels vilja att styra partiet mot mitten har visserligen under årens lopp lockat en hel del nya väljare, men samtidigt har många långvariga partimedlemmar hamnat i marginalen av ett CDU de inte längre känner igen.

Det är också flykten till högerpopulistiska AfD och nu Merz kandidatur mer än tydliga tecken på.

Där den gubbiga ledningen för de bayerska kristdemokraterna har pressat Merkel på eftergift efter eftergift har gubbarna i hennes egna kristdemokratiska led främst åsidosatts.

De har förväntats hålla god min och hålla fast vid kanslerns och CDU:s linje i de ständiga bråken med CSU.

Kramp-Karrenbauers val av ny generalsekreterare väntas därför vara en första viktig signal till de här partimedlemmarna.

Kan och vill

För de här gubbarna är den goda nyheten ändå nu att Annegret Kramp-Karrenbauer inte är Angela Merkel.

Hon kommer visserligen att förvalta arvet efter Merkel betydligt varsammare än vad Merz skulle ha gjort, men samtidigt kommer CDU att bli mer konservativt igen.

För Kramp-Karrenbauer är ingen kopia och ingen mini-Merkel, trots att det här är stämplar som hon under de senaste veckorna har fått dras med.

Allra senast i samband med sitt tal vid partidagen i Hamburg i fredags steg Kramp-Karrenbauer fram från Merkels skugga.

Hon levererade ett tal som var starkt och känslosamt och på alla sätt bättre än vad den normalt mycket vältalige Merz kunde erbjuda.

Genom talet lyckades hon förmedla bilden av att här står en person som både kan och vill.

Och som hon senare konstaterade i en intervju, man ställer inte upp i det här valet om man inte har ambitioner och vilja att bli tysk förbundskansler.

Angela Merkel och Annegret Kramp-Karrenbauer

Tid att förberereda sig

Nu har Annegret Kramp-Karrenbauer dessutom det mycket fördelaktiga läget att hon kan växa in i sin möjliga roll som Tysklands nästa förbundskansler.

Går allt nämligen som planerat, så kommer Angela Merkel att fortsätta som regeringschef fram till valet år 2021 och därefter är det den nya partiledarens tur att försöka ta det sista klivet upp.

Tiderna må vara rätt så svåra för de tyska kristdemokraterna, men de är nu samtidigt betydligt lättare än vad de var då Merkel tog över rodret vid partidagen i Essen år 2000.

Då skakades CDU i sina grundvalar av den partifinansieringsskandal som Helmut Kohl hade dragit partiet in i.

Liksom gällande Kramp-Karrenbauer nu, var det många som då tvivlade på Merkels förmåga att leda partiet.

Historiskt svår uppgift

I själva verket har Kramp-Karrenbauer på många sätt tyngre meriter att falla tillbaka på än vad Merkel i tiderna hade.

Jo, Merkel hade som Kohls skyddsling innehaft ministersposter av sekundär rang, men hon hade inte på egen hand vunnit några val så som Kramp-Karrenbauer har gjort i sin delstat Saarland.

Merkel har dessutom varit kristdemokratisk partimedlem en betydligt kortare tid än vad den nya och yngre partiledaren har varit.

Okej, Merkel hade ingen möjlighet att gå med i CDU före år 1989, men där det för Merkel i första hand handlade om ett beslut är Kramp-Karrenbauer mer eller mindre ingrodd i partiet.

Förstås är det ett enormt uppdrag att ta över en partiledarpost som i 18 år har tillhört en och samma person, en person som dessutom så starkt präglat partiet och hela landet.

Historien visar dessutom att det inte är någon lätt match att efterfölja långvariga CDU-chefer.

De två som hade partiledarskapet efter dels Konrad Adenauer (16 år som partichef) och dels Helmut Kohl (25 år som partichef) satt bara en kort tid på sina poster.

Efter Kohl gällde det den senare finansministern och Merkels företrädare på posten Wolfgang Schäuble.

Inget talar för att Kramp-Karrenbauers uppgift blir lättare, men inget konkret talar heller i det här skedet emot att hon skulle klara av den här uppgiften.

Hon har i stället en enastående chans att bryta den partihistoriska trenden.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel lämnar katedralen i Berlin.

Tyska kristdemokrater väljer Merkels efterträdare – utgången helt öppen

Den nya CDU-chefen heter Kramp-Karrenbauer eller Merz.

Diskussion om artikeln