Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

HS: Naturresursinstitutets prognos för kolsänkorna byggde på "fel rad i exceltabellen"

Från 2018
Skogarna är jordens lungor. Bild: YLE/Pentti Palmu
Bild: YLE/Pentti Palmu

Naturresursinstitutet Luke fick sig en smäll på fingrarna på fredagen då det uppdagades att en prognos över hur storleken på Finlands kolsänkor, det vill säga i praktiken skog, kommer utvecklas var allt för optimistisk. Lukes prognos passade regeringen som hand i handske, något som Finlands naturskyddsförbund ser på med misstänksamma ögon.

Felet upptäcktes av naturskyddsförbundet som informerade om det på fredag, skriver Helsingin Sanomat.

Enligt den i november uppdaterade prognosen skulle kolsänkorna fördubblas – avsevärt bättre än den förra prognosen från 2016 – men siffrorna blev fel, enligt Luke på grund av att fel rad i en exceltabell användes.

Naturskyddsförbundet skriver i sin utredning att felet ligger i att Luke har jämfört skogsindustrins areal med hela skogsarealen och därmed fått en förvrängd bild av framtidens kolsänkor. Dessutom har man inte gjort en realistisk bedömning av den mängd skog som kommer avverkas.

Kolsänkor, alltså skog, binder koldioxid, och är därför ett viktigt vapen i kampen mot klimatförändringen. För Finland är det ett väldigt lämpligt vapen dessutom, som inte alla länder har lyxen att avvara.

Men industrin och regeringen har velat öka på den mängd av skogen som huggs ner för att öka på intäkterna från skogsindustrin. Det har inte varit välkommet hos klimatförespråkare, men Lukes siffror från i november menade att regeringen nog kan hugga på.

De korrigerade siffrorna kommer att minska på den huggivern en del.

Men enligt Lukes forskarprofessor Antti Asikainen är felet inte så farligt. Kolsänkorna kommer ändå att växa och vara betydligt större om femtio år än vad de är nu, bara de inte skövlas.

Manlig forskare pratar
Bildtext Otto Bruun.
Bild: Yle

"Politisk styrning på Luke"

Otto Bruun på Finlands naturskyddsförbund påpekar för HS att forskningen är viktig för klimatdiskussionen, men att Luke utsätts för påtryckningar.

- Det finns många bra forskare på Luke, som gör bra forskning med stark etik. Men jord- och skogsbruksministeriets politiska styrning och Lukes ledning påverkar på kommunikationen av resultat, säger Bruun till HS.

- Lukes ledning understryker var gång det är möjligt hur bra det är för klimatet att ersätta olika saker med trä, medan sådana forskningsresultat som påvisar negativ inverkan på kolsänkorna inte finns på forskningledningens agenda över huvud taget.

Asikainen på Luke svarar att det inte stämmer att regeringen styr på Luke, trots att regeringen har velat öka på avverkningsarealen i landet.

Diskussion om artikeln