Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Älgjakten pågår ännu – inga vargar har stört jakten

Från 2018
En jägare med jakthund går över en åker.
Bild: Mostphotos/Robert Nyholm

Inga vargar har stört årets älgjakt i Österbotten, säger Stefan Pellas, jaktchef på Kust-Österbottens viltcentral. I Södra Österbotten har däremot fyra jakthundar blivit attackerade under hösten.

Hittills har över 2340 älgar skjutits i Kust-Österbotten och det motsvarar över 80 procent av de tilldelade jaktlicenserna.

- Det verkar ha gått riktigt bra. Jag har inte fått ett enda samtal om varg i samband med älgjakten här i Kust-Österbotten, säger Pellas.

Inför älgjakten sa Övermalax jaktklubb att man lägger av med jakten direkt en jakthund dör på grund av vargen. Men de kunde avsluta jakten efter redan tre helger utan att ha stött på någon varg.

Vörå jaktvårdsförening har ännu många älgar att skjuta. Under lördagens jakt fällde man två kalvar.

- Vi var 14 passgubbar och tre hundar, säger jaktledare Ronnie Skata från södra laget.

Han berättar att de under lördagen såg fyra kor och sju kalvar. På söndagen fortsätter jakten.

Några vargspår såg inte jägarna i Vöråskogen under lördagen.

- Vi såg bara spår av hare, räv och kanske någon hjort, säger Skata.

Fyra hundar har attackerats i Södra Österbotten

I Södra Österbotten har fyra jakthundar blivit attackerade av varg under hösten.

Två älghundar attackerades i Laihela under träningsperioden i början av hösten. I Kurikka blev en drever så allvarligt skadad av en varg att den dog.

Och förra veckans söndag blev en hund attackerad i Laihela. Den överlevde men fick sys med åtta stygn, berättar Jaakko Hautanen, viltplanerare i Kust-Österbotten.

Hautanen säger att det kan finnas fler fall som de inte känner till. Men han tycker ändå att själva älgjakten inte störts särskilt mycket av vargar.

- Det har varit ganska lugnt i älgjakten om man tänker att det finns fler vargar än förr och under älgjakten finns det många jägare och många hundar. Men det har inte varit något problem på så vis, säger Hautanen.

Hautanen säger att den farligaste tiden för jakthundar, med tanke på vargattacker, är under september och oktober. Åtminstone enligt statistiken.

Vargobservationerna kan bli fler tack vare snön

Stefan Pellas vill inte uttala sig om hur vargläget ser ut just nu.

Men han säger att nu när det kommer snö och man se spår så får man även indikationer på hur det ser ut.

Tror du det kan komma fler vargobservationer nu?

- Det brukar alltid komma fler observationer när det är snö, mot när det är bar mark. Det är naturligt att man ser spår, säger Pellas.