Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Städdag i Paris - i väntan på att Macron ska ta bladet från munnen

Från 2018
Uppdaterad 09.12.2018 13:56.
En kvinna i Paris ersätter ett krossat skyltfönster med plywoodskivor på söndag morgon.
Bildtext En kvinna i Paris ersätter ett krossat skyltfönster med plywoodskivor på söndag morgon.
Bild: AFP / Lehtikuva

Söndag morgon var städmorgon i Paris. Glassplitter, brända bilar och barrikader städades bort, medan affärer och turistattraktioner öppnade igen. Gula västarnas hatobjekt - president Emmanuel Macron - twittrade ett tack till polisen, men nu väntar många på att han ska uttala sig om situationen.

I samband med lördagens protester mot regeringen Macrons politik greps 1 723 personer i hela Frankrike, enligt det franska inrikesministeriet. Ungefär 500 av dem släpptes genast.

Sammandrabbningar mellan kravallpolis och demonstranter inträffade i bland annat Marseille, Bordeaux, Lyon och Toulouse, men situationen var ändå värst i Paris.

Till en början bedömdes ödeläggelsen som mindre än förra helgen, men på söndag morgon sade Paris vice borgmästare Emmanuel Gregoire i en radiointervju att våldsutbrotten och skadegörelsen drabbade ett mycket större område den här lördagen än söndagen innan.

En vandaliserad busshållplats i Paris söndagen den 9.12.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt inrikesministeriets bedömning deltog ungefär lika många människor i demonstrationerna den här lördagen som lördagen den 1 december, cirka 136 000 människor i Frankrike överlag.

Hittills har det rapporterats om ett 70-tal skadade i samband med protesterna.

Macron kommer att uttala sig - men när?

"Avgå Macron" var ett av de absolut populäraste slagorden bland denomstranterna också den här lördagen. Men president Emmanuel Macron har hållit anmärkningsvärt låg profil.

På lördag kväll twittrade han bara ett tack till ordningsmakten för deras modiga och proffsiga insats.

Också premiärminister Édouard Philippe tackade polisen för en lyckad arbetsinsats och samtidigt sade han att dialogen med demonstranterna om regeringens reformpolitik måste fortsätta.

Dessutom utlovade Philippe ett tal av Macron.

- Presidenten kommer att hålla tal och föreslå åtgärder för att främja dialogen, sade Philippe.

Regeringens talesman Benjamin Griveaux sade i en tv-intervju på söndag morgon att presidenten "förstås" kommer att komma med viktiga uttalanden i början av veckan, men inte heller han angav någon exaktare tidpunkt för Macrons väntade tal till nationen.

Bilar med krossade vindrutor på Quai d'Orsay i Paris på söndag förmiddag.
Bildtext Bilar med krossade vindrutor på Quai d'Orsay i Paris på söndag förmiddag.
Bild: AFP / Lehtikuva

Källor: AFP, Reuters, AP