Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland försvarade VM-guldet! Kivilehto och Kotilainen sänkte Sverige: "Vi var helt överlägsna"

Från 2018
Uppdaterad 09.12.2018 21:29.
Maalikooste: Suomi salibandyn maailmanmestaruuteen - Spela upp på Arenan

Finland upprepade bedriften från 2016 och tog VM-guld i innebandy. Landslaget avgjorde finalen mot Sverige under tre glödheta minuter och knep den fjärde blåvita VM-titeln genom tiderna. "Det känns alltid skönt att slå Sverige", säger förbundskaptenen Petteri Nykky.

Finlands innebandylandslag kom till Tjeckien som regerande världsmästare. Man återvänder till hemlandet med en ny VM-titel.

Finlands fjärde VM-guld genom tiderna kom efter ännu ett finaldrama mot Sverige – och det fjärde sedan första titeln 2008. Finland har verkligen brutit finalförbannelsen mot rivalen och i ljuset av antalet VM-guld är man 2010-talets dominant med tre mot två.

Finland jublar efter VM-guld i innebandy.
Bildtext Segerfesten startade direkt efter slutsignalen.
Bild: Lehtikuva

Finalen i Prag var länge spännande framför över 16 000 åskådare, men Finland låg aldrig under på vägen mot finaltriumfen. Och glädjen efter slutsignalen var givetvis påtaglig hos spelarna i världens bästa innebandylandslag just nu.

– Det känns alltid skönt att slå Sverige. Spelarna fick chansen att njuta av matchen och de tog den. Jag är glad för deras skull, säger förbundskaptenen Petteri Nykky.

Tidigt ledningsmål

Nästan omgående tog Finland ledningen. Rutinerade Juha Kivilehto prickade in bollen bakom Johan Rehn i det svenska målet.

Finland hade en fördel inför finalen i och med att man spelade i den första semifinalen i går. Dessutom behövde Sverige skjuta straffar för att slå Schweiz i den sena matchen.

Juha Kivilehto jublar, VM 2018.
Bildtext Juha Kivilehto öppnade målskyttet.
Bild: Lehtikuva

Svenskarna såg stundtals lite tama ut och i början av den andra perioden blev uppförsbacken lite brantare. Peter Kotilainen, som blev vald till VM-turneringens bäste spelare 2016, satte 2–0 med ett säkert avslut.

I Sveriges första powerplay kom reduceringen. Alexander Galante Carlströms skott smet in bakom Eero Kosonen.

Första VM-målen på sex år

Om Finland fick en kanonstart i de två första perioderna, inledde Sverige den tredje på ett liknande sätt. Alexander Rudd stal bollen av en ouppmärksam Lauri Stenfors vid mittlinjen, satte fart mot mål och knackade in 2–2.

Med 42.41 spelat hade Sverige jagat ikapp Finlands försprång, men det blev Juha Kivilehto och Peter Kotilainen som fick sista ordet.

Det hade gått sex år sedan Kivilehto senast hade gjort ett VM-mål, men när det behövdes som mest gjorde 36-åringen två fullträffar i finalen. Sverige stod och sov när Kivilehto smällde in 3–2.

"För mig en mellanturnering"

Under några glödheta minuter efter det avgjorde Finland. Kotilainens distinkta distansskott gav ännu mer andrum och då lagkaptenen Nico Salo pricksköt in 5–2 med drygt tio minuter kvar var svenskarna sänkta för gott.

– Det finns inte många tankar i huvudet just nu, men vi var helt överlägsna, säger Kotilainen.

Finlands innebandylandslag jublar.
Bildtext Peter Kotilainen och Ville Lastikka är två av Finlands guldhjältar.
Bild: Lehtikuva

Rudd hann göra ett mål till på straff, men Finland satte 6–3 i tom kasse. Där var det definitivt över. Finland behöll positionen som VM-etta och kommer att få försvara guldet på hemmaplan när VM spelas om två år.

– För mig personligen var det här ändå en mellanturnering. Mycket jobb är redan gjort med sikte på hemma-VM. För att vara bäst framöver måste vi jobba hårt, säger Nykky.

Resultat:

Finland–Sverige 6–3 (1–0, 1–1, 4–2)
3.30 1–0 Juha Kivilehto (Mikko Leikkanen)
23.57 2–0 Peter Kotilainen (Ville Lastikka)
27.25 2–1 Alexander Galante Carlström (Emil Johansson) PP
42.41 2–2 Alexander Rudd
46.21 3–2 Juha Kivilehto (Peter Kotilainen)
48.34 4–2 Peter Kotilainen (Tatu Väänänen)
49.35 5–2 Nico Salo (Janne Lamminen)
55.29 5–3 Alexander Rudd (straff)
58.11 6–3 Sami Johansson (Eemeli Salin)

Finland jublar efter VM-guld i innebandy.

Kollaps, fiasko, flopp – Sverige sågas efter finalförlusten mot Finland

Kritiken är hård mot Sverige efter finalsmällen mot Finland.

Diskussion om artikeln