Rysslands mest kända människorättsaktivist Ljudmila Aleksejeva sörjs världen över
Ljudmila Aleksejeva gick bort på lördagen, 91 år gammal. "Rysslands samvete" hann arbeta för mänskliga rättigheter i landet i över 50 år.
Hon har varit dissident i 50 år, som pressbyrån TT så träffsäkert sade det. Men Ljudmila Aleksejevas aktivism föddes redan då hon som barn fick uppleva Josef Stalins utrensningar på nära håll.
Huset där hon bodde utsattes jämt för räder av myndigheterna och flera av pappans arbetskamrater sattes i arbetsläger eller försvann.
Hon utbildade sig till arkeolog men på 60-talet, då Stalin redan var borta, blev hon känd som aktivist och dissident. Brytningspunkten anses ha kommit då författarna Julij Daniel och Andrej Sinjavskij skickades till arbetsläger.
Hennes lägenhet i Moskva blev huvudsäte för intelligentsian och motståndet mot Sovjetregimen. 1976 var hon med och grundade Moskva-Helsingfors-gruppen, med syfte att övervaka att Sovjetunionen följde Helsingforsdeklarationens- villkor.
Gruppen är i dag en av Rysslands viktigaste och största människorättsorganisationer.
1977 hade hennes aktivism blivit för mycket för Kreml och hon tvingades i exil. Landsförvisningen räckte till Sovjets fall men på 90-talet återvände hon och fortsatte med sin regeringskritik, och efter att Vladimir Putin blev vald till president blev hon en av de ledande aktivisterna i hela landet.
Åldern betydde inte mycket: 2009 släpades hon iväg och greps av kravallpolis under demonstrationer på nyårsafton.
Putins styre är ändå inte lika farlig som många föregångares, konstaterade Aleksejeva flera gånger.
- Jag gillar det inte särskilt mycket, men det är bättre nu. Jag var 25 år när Stalin dog. Jag minns hur det var att leva i en totalitär stat, sade hon i en Reuters-intervju 2012.
Ihågkommen av många
Bland annat Huvudstadsbladets och Dagens Nyheters medarbetare i Ryssland Anna-Lena Laurén tog till Twitter på lördagen för att hedra Aleksejeva.
Financial Times korrespondent i Moskva Max Seddon skriver att Aleksejevas kollega nyligen dömts till fängelse, och uppmärksammar hennes gnista att arbeta vidare trots sin ålder.
Forskaren Salil Shetty på Harvard skriver att Aleksejevas död är en oersättlig förlust för den ryska människorättsrörelsen.