Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flamländska nationalister kappvände i migrationsfråga och lämnade regeringen – nu sitter Belgien igen i en politisk kris

Från 2018
EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos och N-VA:s asyl- och migrationsminister Theo Francken pratar på ett inrikesministermöte i Bryssel den 6 december.
Bildtext EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos och N-VA:s asyl- och migrationsminister Theo Francken pratar på ett inrikesministermöte i Bryssel den 6 december.
Bild: EPA-EFE

Vallonerna har hela veckan deltagit i "de gula västarnas" protester men Flandern slutade inte veckan som den av Belgiens halvor som ställt till med minst problem för Bryssel. N-VA meddelade på söndagen att de lämnar koalitionsregeringen på grund av FN:s migrationsavtal.

De flamländska nationalisterna i N-VA (Nieuwe-Vlaamse Alliantie, som överraskande nog inte är anti-EU) har tidigare backat det FN-avtal som ska skrivas under i Marrakech inom kort. På lördagskvällen kom ändå beskedet att partiet nu vill att Belgien drar sig ur avtalet.

På söndagen efter att premiärminister Charles Michel, reformisternas ordförande, meddelat att han ändå åker till Marocko deklarerade N-VA att de hoppar av koalitionsregeringen. N-VA satte på tre ministerposter.

- Om vi ändå inte har en röst i regeringen, vad är det då för vits att vi fortsätter? frågar sig ordförande Bart De Wever, och säger att han varnade Michel för vad som skulle hända.

Kris Peeters, Charles Michel och Alexander De Croo.
Bildtext Kvar i kabinettet: finans- och arbetsminister Kris Peeters, premiärminister Charles Michel och utvecklingsminister Alexander De Croo funderar på framtiden.
Bild: EPA-EFE

Kung Philippe ger grönt ljus

Premiärminister Michel träffade kung Philippe i dag och de kom överens om att Michel leder en minoritetsregering de kommande fem månaderna. Nya parlamentsval står på agendan i maj.

- De personliga relationerna till N-VA-ministrarna kommer hållas goda, vad mig beträffar. Men vi hade meningsskiljaktigheter, och det är synd, säger Michel enligt The Guardian.

Michel säger också att om parlamentet vill kan valet hållas i förtid.

Det är inte första gången Belgien har problem med regeringssämjan: 2007-2011 befann sig landet i en till synes olöslig kris där allt från invandring till en delning av landet var inblandat.

Diskussion om artikeln