Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Oro för rennäring, spänning inför brexitomröstning och Macron till tals

Från 2018
Renar under vårflytten (arkivbild).
Bild: Mostphotos

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

I morgon är det dags för omröstning om brexitavtalet i det brittiska parlamentet, något som speciellt EU-medborgare som bor i Storbritannien väntar med spänning på. En av dem är finlandssvenska Jockum Nyberg.

Klimatförändringen ställer till med trubbel för rennäringen – renarna har bland annat svårt att hitta bete. När rennäringen hotas, hotas hela samekulturen, berättar renskötare Carl-Johan Utsi. Han är orolig för rennäringens framtid.

I dag delas årets Nobelpris ut i Stockholm och Oslo. Nobels fredspris delas ut i Norge, medan man i Sverige delar ut Nobelprisen i fysik, kemi, fysiologi eller medicin och ekonomi. I år delar man inte ut Nobelpriset i litteratur till följd av skandalerna i Svenska Akademien.

Frankrikes president Emmanuel Macron ska i kväll hålla ett tal till nationen med anledning av protesterna som orsakat kaos i landet i en månads tid. Demonstranter har krävt hans avgång medan Macron hållit låg profil.

Väder

Mulet, snöfall eller blötsnö på många håll i landets västra del, samt västra delen av Norra Österbotten. I söder ännu regn under dagen. I landets östra del, samt i nordöstra Österbotten och kajanaland tämligen mulet, men mest uppehåll.

Dagstemperaturen är 0 till +4 grader och i natt något lägre, mildast i sydväst. Svag till måttlig vind, som blir ostlig till nordostlig.

I landets norra del är det mest uppehåll och lokalt uppsprickande molntäcke, samt tidvis snöfall. Från i kväll snöar det endast lokalt. Dagstemperaturen är -8 till 0 grader. Svag till måttlig nordlig till ostlig vind.