Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Två premiärministrar men ingen regering - krisen skrämmer bort semesterfirarna från turistparadiset Sri Lanka

Från 2018
Uppdaterad 14.12.2018 10:30.
En lankesisk man i grön tröja står framför en svart Tuktuk.
Bildtext Kumar Ramaswamy guidar turister i sin tuktuk. Hans hemstad Jaffna var länge helt isolerad från omvärlden, men nu har turister börjat hitta dit.
Bild: Björn Ådahl

Sri Lanka har i praktiken nu två premiärministrar men ingen funktionsduglig regering. Det befaras att krisen ger upphov till nya våldsamheter, och i synnerhet landets tamilska minoritet är nu på sin vakt.

Med en ful gest visar guiden Kumar Ramaswamy vad han tycker om Sri Lankas politiska ledare. Han vill inte prata om det politiska läget, men han går i varje fall med på att förklara att han är oroad.

– Vi tamiler måste alltid vara försiktiga med vad vi säger. De själviska politikerna har nu skapat nya spänningar som mycket väl kan gå ut över oss, konstaterar Ramaswamy.

Ramaswamy bor i Jaffna, den största staden i norra Sri Lanka. Där patrullerar tungt beväpnade soldater på gatorna, och tiotals garnisoner har uppförts på den omgivande landsbygden.

Ingen tillit, raserade moskéer

Största delen av Jaffnaborna hör till den tamilska, i huvudsak hinduistiska minoriteten. Tamilerna bildar den dominerande folkgruppen i norra Sri Lanka, men i det övriga landet är de buddhistiska singaleserna i klar majoritet.

Efter ett långt och blodigt inbördeskrig besegrade armén den separatistiska organisationen tamilska befrielsetigrarna (LTTE) år 2009. Sedan dess har tamilerna upplevt att singaleserna inte litar på dem och att de behandlas som andra klassens medborgare.

Också Sri Lankas muslimska minoritet känner sig hotad. Tidigare i år dödades och skadades flera muslimer när singaleser attackerade moskéer och förstörde muslimernas egendom i två städer.

Sri Lankas komplicerade etniska verklighet

Den etniska och religiösa mångfalden skapade spänningar i Sri Lanka redan innan den förra brittiska kolonin blev självständig år 1948. Under den koloniala perioden förvrängdes den ursprungliga etniska balansen när britterna skeppade över stora mängder tamiler från Indien för att arbeta på nya plantager.

Knappt 75 procent av de 21 miljoner invånarna är singaleser. Flertalet av dem är buddhister, men det finns också en del kristna singaleser.

De huvudsakligen hinduistiska tamilerna bildar den största minoriteten. Knappt 15 procent av folket är tamiler, och en tredjedel av dem är ättlingar till indiska plantagearbetare.

Drygt nio procent av srilankeserna är muslimer. Största delen härstammar från arabiska eller indiska handelsmän som började slå sig ned på ön för tusen år sedan.

Resten klassificeras som så kallade burgher. Det är frågan om ättlingar till portugisiska, holländska eller brittiska kolonialister som gifte sig med lokala kvinnor.

Efter självständigheten hade burgherna oproportionerligt mycket att säga till om. När deras ställning efter hand försvagades emigrerade många till väst, men de som stannade kvar bildar fortfarande en välmående överklass.

Ex-presidenten gjorde oväntad comeback

Den pågående politiska krisen har stärkt minoriteternas misstro mot landets singalesiska ledare. Krisen inleddes när presidenten Maithripala Sirisena i oktober plötsligt gav sparken åt premiärministern Ranil Wickremesinghe och ersatte honom med den förra presidenten Mahinda Rajapaksa.

Mahinda Rajapaksa.
Bildtext Mahinda Rajapaksa
Bild: EPA/M.A.PUSHPA KUMARA

Det var Rajapaksa som lyckades göra slut på inbördeskriget. Mer än 100 000 människor dödades under det 26 år långa kriget, och en påfallande stor del av offren var tamilska civilpersoner.

Efter kriget anklagades Rajapaksa för grova människorättsbrott mot tamilerna. Sedan dess har Sri Lanka vägrat att låta utländska organisationer undersöka vad som hände åt tusentals tamilska civilpersoner i slutskedet av kriget och omedelbart efter det.

Domstol: Regeringen olaglig

Till en början var Rajapaksa synnerligen populär bland singaleserna. Många blev ändå besvikna på hans allt mer auktoritära och korrupta styre, och i det förra presidentvalet år 2015 förlorade han mot sin förra allierade Sirisena.

Nu anses Sirisena ha överskridit sina befogenheter genom att ersätta Vickremesinghe med Rajapaksa. Både Vickremesinghe och Rajapaksa betraktar sig som rättmätiga premiärministrar, och Rajapaksa vägrar att ge vika även om en domstol har fastslagit att utnämningen av honom inte var lagenlig.

Majoriteten av parlamentsledamöterna anser följaktligen att Rajapaksas regering är olaglig. Regeringen är därför i praktiken inte funktionsduglig, för parlamentet godkänner inga regeringsförslag.

När parlamentet för en månad sedan röstade för misstroende för Rajapaksa utbröt tumult.

Tumult i Sri Lankas parlament - Spela upp på Arenan

Föraktade politiker, rädda turister

Gallupar visar att det nakna maktspelet har förargat i synnerhet utbildade singaleser. De upplever att ledarna inte tänker på landets bästa, och de är upprörda över att ekonomin redan har tagit skada.

– Jag gillar inte politikerna. Partierna ljuger och situationen är inte bra, kommenterar hotellägaren Chaminda Moremada.

Ett lankesiskt par står på en balkong och ser leende in i kameran.
Bildtext Chaminda och Shiromal Moremada har drivit ett litet hotell i två år. Den politiska krisen har fått dem att skjuta upp sina planer på att förstora hotellet.
Bild: Björn Ådahl

Moremada befarar att krisen nu avskräcker utländska turister från att besöka Sri Lanka. Antalet turister har skjutit i höjden efter att inbördeskriget tog slut, och turistnäringen har blivit en av de viktigaste sysselsättarna.

Parlamentsval ska ordnas i januari för att bryta det farliga dödläget men det varnas för att valkampanjerna blir våldsamma. Tamilerna och muslimerna är rädda för att det i första hand är de som i så fall kommer i kläm.

Diskussion om artikeln