Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Macron ska bryta tystnaden ikväll - efter möte med fackföreningar och arbetsgivare

Från 2018
Uppdaterad 10.12.2018 06:31.
Macron vinkade till åskådare då han inspekterade skadorna på Champs Élysées den 2 december efter det veckoslutets protester.
Bildtext Macron vinkade till åskådare då han inspekterade skadorna på Champs Élysées den 2 december, efter det veckoslutets protester.
Bild: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Frankrikes president Emmanuel Macron ska hålla ett tal till nationen på måndag kväll med anledning av de protester som skakat landet i fyra veckor. Han har kritiserats för att ha hållit allt för låg profil medan Gula västarna krävt hans avgång på gator och torg.

Enligt franska regeringskällor ska Macrons tal till nationen sändas direkt från Élyséepalatset klockan 20 lokal tid (21.00 finsk tid). Det här blir första gången han uttalar sig offentligt och mera ingående med anledning av protesterna.

På måndag förmiddag ska han åtminstone hålla ett möte med fackliga företrädare och representanter för arbetsgivarorganisationer. Också flera ministrar ska delta i det mötet.

Enligt det franska inrikesministeriets uppskattning deltog ungefär 136 000 människor i lördagens protester runt om i landet. Polisen i Paris uppgav på söndag kväll att nästan 1 000 personer där fortfarande hölls gripna misstänkta för våldsamheter och skadegörelse.

Hur långt är Macron beredd att gå?

I kvällens tal kommer Macron att tillkännage "omedelbara och konkreta åtgärder" som svar på den här krisen, sade Frankrikes arbetsmarknadsminister Muriel Pénicaud.

Förra veckan, efter samtal med representanter för proteströrelsen Gula västarna, övergav den franska regeringen planerna på en höjning av bränsleskatten vid årssiftet.

Nu är frågan vilka ytterligare eftergifter Macron kan tänkas gå med på. Demonstranterna har bland annat krävt höjda minimilöner och återinförandet av förmögenhetsskatten.

Åtminstone hittills har Macron avvisat kraven på återinförd förmögenhetsskatt och enligt Pénicaud kommer regeringen inte heller att gå med på höjda minimilöner.

– Om vi bara höjer alla löner automatiskt så kommer många företag att gå i konkurs, eller så måste de höja sina priser och ingen skulle betala för deras tjänster, sade Pénicaud.

Källor: Reuters, AFP, AP