Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Khashoggis sista ord: Jag kan inte andas, jag kan inte andas, jag kan inte andas

Från 2018
Uppdaterad 10.12.2018 08:29.
En demonstrant med ett foto på Jamal Khashoggi under en ljusvaka utanför det saudiska konsulatet i Istanbul den 25 oktober.
Bildtext En demonstrant med ett foto på Jamal Khashoggi under en ljusvaka utanför det saudiska konsulatet i Istanbul den 25 oktober.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi upprepade flera gånger att han inte kunde andas. Det blev hans sista ord. Sedan hördes bara skrik. Det rapporterar CNN som har talat med en källa som tagit del av hela utskriften av ljudupptagningarna från Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober.

Enligt den källa som CNN talat med så bevisar ljudinspelningen att mordet på Khashoggi inte var något misstag, utan att det var ett överlagt mord utfört av "en organiserad grupp" som höll någon högt uppsatt person i Riyadh informerad om skeendet kontinuerligt under hela gärningen.

Det finns ändå inget i inspelningen som utom all tvekan skulle binda Saudiarabiens kronprins Muhammed bin Salman vid mordet.

De enda personer som redan tidigare identifierats i inspelningen från konsulatet - utom Khashoggi själv - är patologen Salah Muhammad al-Tubaigy och säkerhetsofficeren Maher Abdulaziz Mutreb som beskrivits som en av kronprinsens närmaste män.

"Ni kan inte göra så"

Då Khashoggi kom in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober trodde han att han bara skulle hämta dokument som han behövde för att gifta sig med sin turkiska fästmö Hatice Cengiz.

Enligt CNN:s källa inser han genast att något är på tok då han kommer in på konsulatet. Han känner igen den man som möter honom där och enligt CNN har den mannens röst identifierats som Maher Abdulaziz Mutrebs röst.

- Du ska komma tillbaka, säger mannen till Khashoggi.

- Ni kan inte göra så. Människor väntar utanför, säger Khashoggi.

Khashoggis fästmö följde med Khashoggi och väntade på honom utanför konsulatet i flera timmar innan medarbetare till Khashoggi kontaktade turkiska myndigheter.

Khashoggis fästmö Hatice Cengiz under en minnesstund för Khhashoggi i Istanbul den 11 november.
Bildtext Khashoggis fästmö Hatice Cengiz under en minnesstund för Khashoggi i Istanbul den 11 november.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det hörs på inspelningen att flera människor anfaller Khashoggi genast efter det här, utan någon längre dialog.

Mycket snabbt tvingas Khashoggi kämpa för att få luft och hans sista tydliga ord blir "Jag kan inte andas", som han upprepar åtminstone tre gånger.

Därefter hörs hans skrik, sågljud och skärande.

Sätt in era hörlurar eller lyssna på musik som jag.

Enligt utskriften hörs också hur patologen al-Tubaigy uppmanar de andra att lyssna på musik för att underlätta arbetet.

- Sätt in era hörlurar eller lyssna på musik som jag, säger han.

Medan Khashoggis kropp styckas ringer Mutreb minst tre samtal. Enligt turkiska myndigheter går samtalen till Riyadh.

- Säg till din att det är utfört, det är utfört, säger Mutreb bland annat.

"Din" tolkas som att det hänvisar till någon överordnad. Turkiet utgår ifrån att Mutreb talade med den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salmans närmaste medarbetare Saud al-Qahtani, som sparkats från sin post som prinsens mediechef efter mordet på Khashoggi.

President Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.
Bildtext President Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.
Bild: AFP / Lehtikuva

Både den amerikanska underrättelsetjänsten CIA och många amerikanska - också republikanska - politiker misstänker att det var kronprinsen som beordrade mordet på Khashoggi.

Däremot har president Donald Trump inte velat lägga ansvaret på kronprinsen och fortsatt att försvara vapenaffärerna med Saudiarabien och USA:s övriga kontakter med det saudiska kungahuset.

Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner beskrivs som den saudiske kronprinsens främste vän i Vita huset.

Så sent som på lördagen publicerade New York Times en artikel om den täta kontakten mellan Kushner och kronprinsen. Kontakten ska ha fortsatt också efter mordet på Khashoggi.

Källor: CNN, New York Times, Yle

Diskussion om artikeln