Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mardrömsbesked för Arizona då Antti Raanta riskerar att missa hela säsongen – Mikko Koivu är snart tillbaka medan Julius Honka har hamnat i frysboxen

Från 2018
Antti Raanta, Mikko Koivu och Julius Honka.
Bildtext Antti Raanta, Mikko Koivu och Julius Honka.
Bild: All Over Press / Yle

Målvakten Antti Raanta i Arizona skulle bara missa några matcher men noggrannare undersökningar resulterade i ett ingrepp som gör att han kan missa hela säsongen. Minnesotas Mikko Koivu är knäskadad och förväntas vara tillbaka efter jul. Julius Honka är i sin tur frisk men får inte spela trots att Dallas försvar saknar många tunga pjäser.

Då Antti Raanta i början av november missade några matcher var det inte tänkt att skadefrånvaron skulle bli lång.

Finländaren kom tillbaka och spelade tre matcher i slutet av månaden men nu står det klart att det hela var betydligt allvarligare än befarat. Det är nämligen kanske färdigspelat för säsongen.

Målvakten har dragits med en skada på den undre delen av kroppen som nu har reparerats med ett ingrepp i lördags.

– De goda nyheterna är att allt gick bra och att det inte kommer att störa honom när han väl tillfrisknat, sade klubbchefen John Chayka på klubbens webbplats.

– Raanta kommer att vara borta längre än vi räknat med. Huvudsaken är ändå att han blir helt återställd.

Antti Raanta i Arizonas mål.
Bildtext Antti Raanta i Arizonas mål.
Bild: Kevin Abele/Icon Sportswire/AOP

Raanta är inne på sin första av tre säsonger av sitt nya kontrakt med Arizona som alltså löper ut sommaren 2021.

– Han är en av de bästa, om inte den bästa, i ligan. Vi ser fram emot hans comeback, sade Chayka.

Chayka beskriver det som möjligt, men osannolikt, att Raanta skulle spela fler matcher den här säsongen.

– Vi vet mer senare men nu verkar det sannolikt att han missar hela säsongen.

"Nu får han chansen"

Så småningom får Darcy Kuemper – som även han nu är skadad – visa upp sig.

– Jag tycker att han har bevisat att han är en av de bättre reservmålvakterna i ligan. Då någon skadas uppstår alltid en möjlighet. Nu får han chansen att visa att han kan vara förstamålvakt i ligan, sade klubbchefen.

Adin Hill har fått chansen i NHL.
Bildtext Adin Hill har imponerat hittills.
Bild: Adam Davis/Icon Sportswire/AOP

I Raantas och Kuempers frånvaro har storväxta Adin Hill klivit fram. Efter sju spelade matcher landar han på 93,9 i räddningsprocent och 1,62 insläppta mål per match.

– Hill har gjort ett fantastiskt jobb. Som för alla unga målvakter går det upp och ner. Han kommer att få matcher. Det är upp till bevis nu, den som spelar bäst får matcher.

Koivu tillbaka efter jul?

Formsvaga Minnesota Wild åkte på katastrofala nyheter då Mark Giordanos tackling, som resulterade i en två matcher lång avstängning, ledde till att Mikko Koivu skadade sig.

Efter en stark start har Minnesota nu förlorat åtta av de tolv senaste matcherna. Poängbehovet är stort då avståndet till Vegas ovanför slutspelsstrecket har vuxit till tre poäng.

Mikko Koivu snackar med domaren.
Bildtext Mikko Koivu snackar med domaren.
Bild: Danny Murphy/Icon Sportswire/AOP

På söndagskvällen meddelade Minnesota att Mikko Koivus status är day-to-day, från dag till dag, som är en indikation på att det inte skulle röra sig om en långtidsskada.

Enligt The Athletics (bakom betalmur) uppgifter tros Koivu ändå missa tre veckor. Det skulle göra honom tillgänglig för spel efter jul. Minnesota spelar relativt sparsamt under de kommande veckorna och har bara sex matcher kvar före det tre dagar långa juluppehållet.

Luke Kunin i Iowa Wilds tröja.
Bildtext Luke Kunin i Iowa Wilds tröja.
Bild: John Rivera/Icon Sportswire/AOP

Ersättaren heter Luke Kunin som i AHL har gjort 8 + 7 = 15 poäng på 21 matcher. Den 21-årige anfallaren draftades som 15:e spelare sommaren 2016.

Kunin har inte lyckats slå igenom på NHL-nivå och har under sommaren och hösten rehabiliterat sig efter den knäskada som han ådrog sig i våras.

Mysteriet Honka

Julius Honka draftades av Dallas Stars som 14:e spelare sommaren 2014 och spelade säsongen 2014–2015 hela 68 matcher i farmarlaget Texas Stars.

Senast efter den lyckade VM-turneringen 2017 var förväntningarna på Honka högt uppskruvade men har inte alls fått till det i NHL-laget.

Dallas Julius Honka i en match mot Nashville.
Bildtext Dallas Julius Honka i en match mot Nashville.
Bild: George Walker/Icon Sportswire/AOP

Då Honka senast spelade den 24 november ledde hans bristfälliga defensiva spel till Colorados 1–0-mål. Se målet på NHL:s webbplats.

Nu verkar han ha placerats djupt i den nya tränaren Jim Montgomerys frysbox. Honka har nämligen fått se de sex senaste matcherna från läktarplats trots att Dallasförsvarets skadelista är lång.

  • Connor Carrick (fotskada, tillbaka kring jul)
  • John Klingberg (handskada, tillbaka kring jul)
  • Stephen Johns (huvudskada, tidtabell oklar)
  • Marc Methot (knäskada, tidtabell oklar)

– Vårt försvar spelar så bra just nu att han måste vänta på sin möjlighet. Det krävs att någon spelar dåligt eller skadas, sade Montgomery.

Jim Montgomery är chefstränare för Dallas Stars.
Bildtext Jim Montgomery är chefstränare för Dallas Stars.
Bild: Manny Flores/CSM/REX/All Over Press

Bakom det första backparet Esa Lindell – Miro Heiskanen finns just nu förutom den offensivt begränsade NHL-veteranen Roman Polak doldisarna Gavin Bayreuther, Taylor Fedun och Joel Hanley.

Att Honka inte ens tar en plats i laget i den rådande konkurrensen innebär att hans fortsättning i Dallas kan ifrågasättas.

Finländaren kan inte skickas till AHL utan att passera waiverslistan. Att placeras på waiverslistan innebär att alla de 30 konkurrerande klubbarna ges möjlighet att roffa åt sig spelaren innan han förpassas till farmen.

Byter Honka inte klubb under säsongen kan han fortsätta i Dallas organisation. 23-åringens nykomlingskontrakt löper ut i sommar men Dallas behåller rättigheterna till finländaren.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

St. Louis kallar upp Hussos kollega

Ville Husso har pekats ut som arvtagare till Jake Allen i St. Louis mål men ännu blir det inte NHL-spel. I stället är det Hussos målvaktskollega Jordan Binnington som får chansen i NHL.

Jake Allen har inte fått till det som förstamålvakt i St. Louis.
Bildtext Jake Allen har inte fått till det som förstamålvakt i St. Louis.
Bild: Icon Sportswire/AOP

Förstamålvakten Allen släppte in 3 av 6 puckar mot Vancouver Canucks i natt och blev utbytt.

– Det behöver bli bättre, sade chefstränaren Craig Berube om målvaktsspelet till St. Louis Post-Dispatch.

Bara en halv timme efter uttalandet meddelade St. Louis att Binnington kallas upp från AHL-laget San Antonio Rampage.

Nu ska St. Louis ha tre målvakter i NHL-truppen: Allen, Chad Johnson och Binnington. En lösning som sällan brukar vara länge.

St. Louis målvakt Ville Husso räddar ett skott i matchen mot Columbus.
Bildtext Ville Husso fick spela träningsmatcher med St. Louis under försäsongen.
Bild: Adam Lacy/Icon Sportswire/All Over Press

25-årige Binnington har aningen överraskande tagit över förstaspaden i farmarklubben. Hans statistik (91,4 i räddningsprocent, 2,34 insläppta mål per match) är hästlängder bättre än 23-årige Hussos (88,1 % – 3,45).

I Binningtons frånvaro får Husso nu möjlighet att spela mer AHL-hockey och på det sättet försöka göra sig förtjänt av en plats i rampljuset.