Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

TS: Gullkrona får ny båtförbindelse och den nya gästhamnen öppnas i maj

Från 2018
Uppdaterad 10.12.2018 13:44.
Vy över ön Gullkrona. Man ser väderkvarnen och segelbåtar i besökshamnen.
Bildtext Vy över Gullkronas gästhamn. Arkivbild.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Sedan tidigare har det varit klart att Gullkrona gästhamn gör comeback 2019. Nu är det också klart att Gullkrona får en ny förbindelsebåtsrutt nästa sommar, skriver tidningen Turun Sanomat.

Gullkrona, som ligger sydost om Kirjais i Nagu, var länge en populär gästhamn i Skärgårdshavet. Många har längtat till att åter få besöka ön, efter att gästhamnen stängde för tio år sedan. Målet är att öppna den nya gästhamnen i maj 2019.

Blågrå karta som visar Gullkrona, Kirjais, Pensar och Nagu.
Bild: Yle/Marie Söderman

Dagsturer på onsdagar och lördagar

Den nya förbindelsebåten ska trafikera från Åbo till Gullkrona via Själö två gånger i veckan. Turerna ska gå på onsdagar och lördagar.

- Det rör sig om dagsturer och linjen ska trafikeras från och med midsommar till och med början av augusti, säger Rederi Vitharuns Gustav Ramberg.

Enligt Ramberg letar rederiet nu som bäst efter en ny förbindelsebåt som ska ersätta Fanny som tidigare har kört till Själö.

- Målet är att vi ska hitta en snabbare båt.

Ilkka Herlin och Saara Kankaanrinta köpte Gullkrona 2016

I över 40 år drevs gästhamnen på Gullkrona av familjen Eriksson, som är bosatt på ön året runt. Familjen stängde gästhamnen 2008, men under några år efter det var det möjligt att göra kortare dagsbesök på ön.

Ilkka Herlin.
Bildtext Ilkka Herlin.
Bild: All Over Press

Gullkrona köptes av paret Ilkka Herlin och Saara Kankaanrinta i oktober 2016.

Ilkka Herlin vill att gästhamnen ska fungera ekologiskt och vara trivsam för hela familjen. Verksamheten blir mera småskalig än tidigare, planeringen sker på naturens villkor.

En mytomspunnen plats

Gullkrona är en mytomspunnen plats i Åboland. Den mest kända historien kring Gullkrona handlar om drottning Blanka som följde med sin make kung Magnus Eriksson till Finland under en resa 1348.

Enligt historien sägs drottningen ha blivit så betagen av skärgårdens skönhet att hon offrade sin krona och kastade den i havet, i Gullkronafjärden.

Diskussion om artikeln